Autor Wątek: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16  (Przeczytany 48500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:01:28 »
Problemy, np. inna droga hamowania, inny rozkład siły w zakręcie, mandat, brak wypłaty odszkodowania, zmieniłeś parametry auta, auto jest przerobione nie zgodnie z zapisami w homologacji, TUV nie ma tu nic do powiedzenia, do   VOLTI  miałeś 17 cali w yarysie ? :-)
Kogo to obchodzi ze nie możesz czy tez nie masz naklejki, homologacją jest dołączana w raz z pojazdemi to jest dla Ciebie wiążące !
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2014, 22:03:54 wysłana przez paul_krakow »

manstil

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:03:41 »
Wybacz paul ale fantazja Cię poniosła

Manstil

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:07:28 »
Manstil widać ze nie masz pojęcia o czym rozmawiamy, zrobisz co chcesz, ale faktów nie zmienisz.

manstil

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:09:42 »
Wyjaśnij mi proszę. IMHO wszystko co napisałeś na temat problemów nie jest prawdziwe.

Manstil

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:16:23 »
nie jest prawdziwe hmm zapytaj, patrol drogówki, stacje diagnostyki,  to jest tak samo jak wsadzasz do zwykłej lampy żarówki xenon china, tez pasują tez świeca można tak ustawić ze nie oślepiają a i tak sa nie zgodne z prawem, to Ty mi wytłumacz po co w takim razie jest naklejką i homologacją która wskazuje przeważnie tylko jeden rodzaj opony ? 
Proponuje Ci wsadzić do Ferrari opony np 185, zobaczymy co będzie po kolizji która jest pewna 100% przy takiej konfiguracji.

manstil

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:23:24 »
Teraz to odpłynąłeś :-)
No i to Ferrari :-)
Zapewniam Cię, że błądzisz.
Możesz wskazać na jakiś konkretny przepis? (dla drogówki i stacji kontroli pojazdów).
Wyjątek stanowią umowy AC - trzeba przeczytać co się podpisuje - to są ubezpieczenia dodatkowe i mogą mieć dziwne wymagania.

Manstil

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:25:34 »
to Ty mi udowodnij ze moge założyć cos innego niż mówi o tym homologacja !

manstil

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Sierpnia 2014, 02:53:00 »
Sugeruję lekturę rozporządzeń:
1) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia;
2) w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach;
3) w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów.
To powinno wystarczyć.

Manstil

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Sierpnia 2014, 08:11:00 »
Sugeruję lekturę rozporządzeń: 1) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia; 2) w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach; 3) w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. To powinno wystarczyć. Manstil

Manstil, wg mnie piszesz głupoty, paul ma rację
postaram się wyjaśnić krótko, zrobisz jak chcesz - twoja sprawa..
dokumentem uprawniającym auto do poruszania się po drogach jest dowód rejestracyjny z wbitym ważnym przeglądem.
w dowodzie rejestracyjnym masz rubrykę "K" - nr świadectwa homologacji typu pojazdu
w homologacji masz pełną dopuszczalną przez producenta specyfikację (równoznaczne przez dopuszczenie prawne samochodu - bo w tej konfiguracji były prowadzone testy czy auto może uzyskać prawo do poruszania się po naszych drogach) - m.in. kół - jeśli zmienisz taką konfigurację i nie będziesz miał na to papierka (nie chodzi o wbity przegląd, a o potwierdzenie zgodności wystawiane przez wojewódzką (-chyba, nie pamiętam dokładnie) stację kontroli pojazdów - to jesteś w czarnej D... w razie służbisty policjanta i ubezpieczyciela cwaniaka - w razie kolizji/wypadku
takiego papierka nie uzyskasz łatwo - testy są podobne, jak w przypadku próby rejestracji tzw. SAMa

tak jak pisałem - nie będę się kłócił, napisałem, co wiedziałem, a ty zrób jak chcesz!

EDIT:
naklejka przy drzwiach (zazwyczaj, czasem na klapce od wlewu paliwa, w schowku..) - nie jest wiążąca - to nie homologacja a wykaz ciśnienia na dopuszczonych oponach - nie muszą być tam wymienione wszystkie rozmiary z homologacji!

« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2014, 08:39:09 wysłana przez BiKej »
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Sierpnia 2014, 09:18:36 »
Bikej, wszystko się zgadza z jednym ważnym wyjątkiem napisałeś : "w homologacji masz pełną dopuszczalną przez producenta specyfikację" W homologacji a więc w dopuszczaniu pojazdu do użytkowania na danym terytorium jest podana specyfikacja w jakiej pojazd został homologowany a więc mówi o tzw. wyposażeniu bazowym w jakim auto opuściło fabrykę a ściślej mówiąc jest tam przepisane to co napisał producent we wniosku o wydanie homologacji i nie ma to nic wspólnego z dopuszczoną czy dopuszczalną przez producenta specyfikacją.
Na stronach większości producentów w książkach gwarancyjnych, materiałach reklamowych i innych dokumentach często znajduję się zapis, że wyposażenie oraz inne podzespoły pojazdu mogą w czasie produkcji ulec zmianie.
Producenci wprowadzają modyfikację różnego rodzaju i nie oznacza to konieczności robienia ponownie homologacji o ile nie zmieniły się istotnie parametry pojazdu. Zmiana powiedzmy dostawcy opon, czy materiałów ciernych, dostawcy powłoki lakierniczej nie ma wpływu na istotne parametry użytkowe o ile nie zostały one zmienione tak, że ulega zmianom parametr homologacyjny. Poza tym wszystkie części i podzespoły muszą być produkowane w oparciu o jakieś standardy i dopuszczenia więc jeżeli mieszczą się w określonych parametrach mogą zostać użyte nawet jak fabrycznie były użyte inne. Dla przykładu żadna firma nie produkuje jednego konkretnego modelu opon przez 10 lat bo fabrycznie był w nie wyposażony Focus z 2004r i teraz z racji na zapis w świadectwie homologacji właściciel pojazdu powinien użyć dokładnie tego samego produktu.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Sierpnia 2014, 09:24:29 »
jasne,  dlatego w homologacji nie masz marki i modelu opony, tylko rozmiar i minimalny indeks prędkości
dawno w ten dokument nie patrzyłem, ale z tego co pamiętam, jest tam czasem podane nawet 3 różne rozmiary kół dla danego modelu, a czasem jeden. Jeśli jest jeden rozmiar - niestety musimy się go trzymać, albo poprosić TMP aby wydali papierek homologacyjny z dopisanym nowym rozmiarem, lub tak jak pisałem wcześniej - zrobić badania samemu - ponosząc koszty
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

manstil

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Sierpnia 2014, 12:05:51 »
BiKej,
Czy mógłbyś potwierdzić Twoją opinię konkretnym przykładem i przepisem?

Manstil

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Sierpnia 2014, 12:10:58 »
BiKej, Czy mógłbyś potwierdzić Twoją opinię konkretnym przykładem i przepisem? Manstil
tak jak pisałem - nie chce mi się
rób jak chcesz

manstil

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Sierpnia 2014, 12:30:40 »
OK. Wskazałem na przepisy prawa aby sprowadzić rozmowę z "urbanlegend" na poziom merytoryczny.
BiKej,
Niestety zaproponowany przez Ciebie poziom dyskusji nie odpowiada mi.
EOT.

Manstil

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Sierpnia 2014, 13:29:27 »
OK. Wskazałem na przepisy prawa aby sprowadzić rozmowę z "urbanlegend" na poziom merytoryczny. BiKej, Niestety zaproponowany przez Ciebie poziom dyskusji nie odpowiada mi. EOT.

wiedziałem, że rozmowa z człowiekiem, który i tak pomimo argumentów, wie lepiej, skończy się na takim właśnie poziomie..
POCZYTAJ:
DYREKTYWA 2007/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 5 września 2007 r. ustanawiająca ramy dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów
zwróć uwagę na punkt 14 - gdzie mowa jest o tym, po co to w ogóle jest
niestety nie wydali jeszcze specjalnie dla Ciebie komiksu z przepisami, więc będzie Ci trudno zrozumieć o co chodzi..
oczywiście jest też cała masa innych przepisów, gdzie jasno jest powiedziane że homologacja to nie jest świstek wydawany tylko po to, żeby był, ale po to, aby nie można było robić czego tylko się chce przy pojazdach silnikowych -bo chodzi o bezpieczeństwo... ale mam nadzieję że powyższe jednak zaspokoi Twoją ciekawość.

Mam szczerą nadzieję, że tym razem zaproponowany poziom dyskusji odpowiada Ci i czujesz się usatysfakcjonowany

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl