Autor Wątek: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16  (Przeczytany 48540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Sierpnia 2014, 18:02:17 »
Chyba więcej nie przeczytałeś
Przeczytałem. A zacytowałem najciekawsze z punktu widzenia braku sensu. :laugh:
Truizmem i całkowicie bezzasadne w kontekście wcześniejszych wypowiedzi, jest wskazywanie że "Homologacja nie jest żadnym przepisem i nie stanowi prawa". :good:  Nikt tak nie twierdził.

PS. Używanie wzniosłych słów nie zwalnia od myślenia.
EOT

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Sierpnia 2014, 18:09:48 »
BTW, widzę że forum ożyło - ciekawy temat i od razu pojawił się ruch, jutro zlecę dyrektorowi floty w firmie by zasięgnął języka w tej materii.
Natomiast już dziś powiedział mi, że nigdy nie było sytuacji by były problemy choćby u ubezpieczyciela ( wypłata odszkodowania etc) z innym rozmiarem kół a wszystkie nasze auta firmowe mają inne koła na lato i inne na zimę oczywiście mam na myśli nie tylko sam rodzaj opon i przeznaczenie ale także rozmiar.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Sierpnia 2014, 18:10:52 »
Oddzwonił doradca. Powiedział, że powinnam używać dokładnie takiego rozmiaru opon, jaki mam na dokumencie świadectwa zgodności WE. Jeśli mam w nim wymieniony tylko jeden rozmiar i nie ma podanego zamiennika, to powinnam używać jednego rozmiaru. Sprawdziłam dokument, mam wpisane tylko nieszczęsne 17tki. Doradca powiedział, że policja mandatu mi nie wlepi. Nie mam obowiązku wozic/okazywać tego dokumentu, raczej sprawdzają, czy opona nie wystaje poza obrys samochodu. Problem może być jedynie z wypłata odszkodowania, z tego, co doradca słyszał. Nie zajmuje się likwidacją szkód i zaproponował mi innego człowieka podpytać. Powiedział też, że z punktu widzenia gwarancji na samochód nie ma przeszkód, by użyć opon innych rozmiarów, byle był to typ jaki montowany jest w danym modelu (abcd z ogólnej instrukcji użytkownika).
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Sierpnia 2014, 20:04:50 »
Także zajrzałam do Świadectwa WE, w pozycji 35 mam jedynie rozmiar 205/55/R16, uważam, że to wielka pomyłka takie ograniczanie użytkownika co do jego WŁASNEGO auta  :thumbdown:

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Sierpnia 2014, 22:56:57 »
Pytanie czy mozna wpisac w dowod wiecej niz jeden rozmiar opon, na ktorych chce sie jezdzic.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Sierpnia 2014, 22:59:39 »
Pytanie czy mozna wpisac w dowod wiecej niz jeden rozmiar opon, na ktorych chce sie jezdzic.
W Polskim dowodzie nie masz rozmiaru. Są np w słowackich dowodach rej. - wszystkie homologowane rozmiary
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Sierpnia 2014, 18:56:24 »
Dziś mój dyrektor administracyjny ustalił kilka ciekawych informacji w tej materii  ale najbardziej zainteresował mnie kwestia aut w leasingu czy tzw. wynajmie długoterminowym.
Tu jak pewnie wiecie użytkownik nie rejestruje pojazdu nie otrzymuje więc dokumentów w tym Świadectwa homologacji.  W żadnej z naszych umów leasingowych nie ma wzmianki dotyczącej rozmiaru kół czy homologacji jest tylko ogólny punkt mówiący że osoba która użytkuje pojazd leasingowany powinna dbać o stan techniczny wykonywanie przeglądów i nie dokonywanie zmian w pojedzie.
Poprosiłem więc firmę leasingową by podała mi na piśmie jakie możemy zastosować koła i opony tak by były zgodne z wszystkimi wymogami prawnymi.
W przypadku Aurisów podano nam koła o rozmiarach 15, 16 i 17' jednak na nasze pytanie czy w przypadku silnika 1.4 w świadectwie homologacji jest wpisany inny rozmiar niż 15' odpowiedziano nam, że to nie ważne. Korzystają z bazy danych pojazdów w których wpisując model otrzymują informację o tym jakie rozmiary są homologowane do danego modelu auta w danym roczniku.
Mam więc wrażenie, że trochę opiera sie to o dowolność interpretacji w jednym urzędzie będzie taka interpretacja w innym okaże sie, że widzą to inaczej podobnie sie będzie to miało w kwestii ubezpieczycieli a my na pięćdziesiąt kilka aut w ponad 40 mamy mniejsze koła na zimę lub większe na lato.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 20 Sierpnia 2014, 20:12:31 »
Mam więc wrażenie, że trochę opiera sie to o dowolność interpretacji w jednym urzędzie będzie taka interpretacja w innym okaże sie, że widzą to inaczej podobnie sie będzie to miało w kwestii ubezpieczycieli a my na pięćdziesiąt kilka aut w ponad 40 mamy mniejsze koła na zimę lub większe na lato.
Również firmy leasingowe różnie podchodzą do tematu. Ja mam auto w leasingu a świadectwo homologacji dostałem.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:14:42 »
Również firmy leasingowe różnie podchodzą do tematu. Ja mam auto w leasingu a świadectwo homologacji dostałem.

a ja pracowałem także w takiej firmie (wypożyczalnia, w ofercie wynajem długoterminowy - czyli taki leasing, ale z obsługą techniczną).
Użytkownik zawsze dostawał kopię świadectwa homologacji. Nigdy się nie zgadzaliśmy na zmiany wykraczające poza homologację.
napisałem maila do prawnika, który prowadzi blog o transporcie samochodowym - Pawła Judka, pracuje w kancelarii Działyński i Judek Spółka Partnerska Radców Prawnych.
terść mojego zapytania:

"...
Zawsze brałem pod uwagę homologację danego samochodu, jako wykładnię, co mogę zmienić w rozmiarze, nośności i indeksie prędkości kół w pojeździe - dalej będę dla uproszczenia pisał po prostu rozmiar).
Ostatnio na forum internetowym Toyoty, w dziale Auris, pojawiła się ciekawa dyskusja o rozmiarze kół, jakie można założyć na dane auto, bez konsekwencji prawnych/finansowych.
Są tam 2 fronty - jeden (ja go popieram) mówi, że trzeba się trzymać homologacji i rozmiarów kół w niej zawartej, (czasem jest tam tylko jeden rozmiar, czasem więcej) - i przy innym rozmiarze kół założonym na auto, niż jest podany w homologacji, przy kolizji, ubezpieczyciel jeśli to zauważy, może odmówić wypłaty odszkodowania, a policja może nałożyć mandat i odebrać dowód rejestracyjny.
Drugi front mówi, że homologacja, to tylko papier, w którym producent stwierdza że zrobił badania samochodu w danej konfiguracji, i nie należy się sztywno trzymać tych rozmiarów kół.. Byle by auto jeździło, miało podbity przegląd i koła nie wystawały poza obrys samochodu.Jednak w polskich dowodach rejestracyjnych jest rubryka "K" - z wpisanym świadectwem homologacji - jeśli to byłoby tylko sugestią, nie było by chyba tej rubryki. Co więcej - w słowackich dowodach rejestracyjnych, są wpisane wszystkie pasujące rozmiary kół - z homologacji właśnie. Policja tam, jak zobaczy rozbieżności, z miejsca odbiera papiery kierowcy i wystawia mandat.
Jak jest w rzeczywistości? Czy homologacja to papier "wiążący" właściciela do stosowania się do zapisów tam zawartych, czy to tylko sugestie producenta, a właściciel może robić co chce?
..."

i oto co mi odpisał:

"
W mojej ocenie ma Pan rację. Podstawowym zagadnieniem jest to, po co jest homologacja – wprowadzono ją właśnie po to, by stanowiła ona świadectwa, że dany pojazd jest bezpieczny. Stąd też w pojeździe nie powinno się używać innych kół, gdyż są to elementy mające istotne znaczenie dla bezpieczeństwa pojazdu, a tym samym ruchu drogowego, a producent nie sprawdzał, jak pojazd z takimi kołami się zachowuje – być może wyniki testów w przypadku takich kół byłyby na tyle niezadowalające, że pojazd nie byłby dopuszczony do ruchu.
Pozdrawiam
Paweł Judek"

wracając jeszcze do tego, co napisał KoralK

Poprosiłem więc firmę leasingową by podała mi na piśmie jakie możemy zastosować koła i opony tak by były zgodne z wszystkimi wymogami prawnymi.
W przypadku Aurisów podano nam koła o rozmiarach 15, 16 i 17' jednak na nasze pytanie czy w przypadku silnika 1.4 w świadectwie homologacji jest wpisany inny rozmiar niż 15' odpowiedziano nam, że to nie ważne. Korzystają z bazy danych pojazdów w których wpisując model otrzymują informację o tym jakie rozmiary są homologowane do danego modelu auta w danym roczniku.

:

wg mnie i prawników, którzy pisali procedury dla wypożyczalni, w której pracowałem, to wielki błąd - baza danych wskazuje model i markę - i pod tym są wypisane wszystkie rozmiary pasujące - co wcale nie oznacza że homologowane do danego samochodu (różne silniki, różne hamulce etc.)
tak jak ktoś wcześniej napisał - to, że jakaś część pasuje, nie oznacza, że można ją montować - np. żarówki bez homologacji, czy całe reflektory pseudo ksenonowe...

« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2014, 08:23:06 wysłana przez BiKej »
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:28:00 »
a producent nie sprawdzał, jak pojazd z takimi kołami się zachowuje
Tylko to nie do końca prawda... Toyota oferuje cztery rozmiary opon do tego samego modelu, co oznacza, że zostały one w tym pojeździe przetestowane i uznane jako bezpieczne. A jakie założą, to zalezy tylko od wersji wyposażenia. Każdy auris ma te same parametry techniczne, jedynie może się róznić nieco masą własną w zalezności od tego, ile do niego upchano gadżetów.
Nie dam sobie głowy teraz obic, ale w homologacji widziałam tez chyba informacje o kolorze nadwozia. Jesli dobrze widziałam, to rozumiem, że nie mogę go również przemalować?
Żyj i daj żyć innym.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:32:06 »
przemalować możesz - przeczytaj raz jeszcze - nie można zmieniać elementów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo...

no i właśnie - tak jak napisałaś - modele wyposażenia różnią się.. szczegółami, ale się różnią - i jeśli producent wie że różne rozmiary pasują do wszystkich modeli Aurisa, to śmiało mógł je wpisać do homologacji... z jakiegoś względu tego nie zrobił - jestem pewien, że nie robił tego na złość właścicielom
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2014, 08:33:52 wysłana przez BiKej »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:38:56 »
przemalować możesz - przeczytaj raz jeszcze - nie można zmieniać elementów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo...
No nie wiem... dokument to dokument. Skąd ja, laik mam wiedzieć, co wpływa na bezpieczeństwo, a co nie? Oczywiście mówimy czysto teoretycznie, mózg posiadam i nawet potrafię go użyć :cheesy: Ale nie mozna założyć, że każdy człowiek bedzie potrafił rozróznic co jest w homologacji istotne i trzeba się tego trzymac, a co nie i mozna to zmienić. Według mnie homologacja powinna zawierac same rzeczy istotne i wpływające na bezpieczeństwo. A czy kolor jest taki nieistotny? No nie wiem, specjalnie chciałam biały, bo we mgle i w deszczu białe wozy bardzo dobrze widać. Srebrne, czarne i inne ciemne zlewają się z otoczeniem...
Żyj i daj żyć innym.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:42:27 »
W tym kraju jedną z wielu wkurzających rzeczy jest NIEJEDNOZNACZNOŚĆ przepisów. Nie powinno pojawiać się stwierdzenie prawnika "w mojej ocenie", "wg mnie" itp. Później są sytuacje, jak z gaśnicami: jeden mówi trzeba legalizować, drugi, że tylko mieć. A sądy w wielu sprawach wydają sprzeczne wyroki, w zależności od interpretacji przepisów. Chore...  <zalamka>
Wylałem trochę żółci, więc można iść na  <kawusia>
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:44:53 »
Skąd ja, laik mam wiedzieć, co wpływa na bezpieczeństwo, a co nie? Oczywiście mówimy czysto teoretycznie, mózg posiadam i nawet potrafię go użyć :cheesy: Ale nie mozna założyć, że każdy człowiek bedzie potrafił rozróznic co jest w homologacji istotne i trzeba się tego trzymac, a co nie i mozna to zmienić.

nieznajomość prawa szkodzi - to samo tyczy się kodeksu karnego - skąd ja, laik miałem wiedzieć że nie mogę dać w pysk temu panu w mundurze - mogę powiedzieć przed sądem po pobiciu policjanta (przykład przejaskrawiony)...
w rozporządzeniu, które przeglądałaś (z mojego postu stronę wstecz) - jest napisane co wpływa na bezpieczeństwo.
A w homologacji podają ci nr koloru po to, abyś mogła łatwo dobrać lakier po stłuczce... chyba istotna informacja prawda? (wiem że są też oznaczenia koloru na samym samochodzie, ale czasem po wypadku to miejsce jest niedostępne)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl