Autor Wątek: Auris 1.6 2007 - problem z autoalarmem  (Przeczytany 3718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yosh

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 2007 - problem z autoalarmem
« dnia: 20 Sierpnia 2014, 12:27:16 »
Witam,
posiadam Auriskę I z 2007 r., benzyna 1.6, 124 KM, montowana w Turcji o ile się nie mylę.

Niedawno miałem problem z pompą wody (zatarte łożysko) i konieczna była wymiana. Podczas naprawy w warsztacie odpięty został akumulator i od tego czasu autoalarm przestał działać.
Nie mam pojęcia jaki to jest alarm, aktywowany był z kluczyka od centralnego. Rzut okiem na syrenę alarmową niewiele wniósł - brak jakichkolwiek oznaczeń czy przełącznika, być może dokładniejsze oględziny po wymontowaniu jej pomogą... Gdzieś znalazłem informację, że dla alarmów montowanych fabrycznie bezpiecznik znajduje się pod pozycją DOMO - sprawdziłem więc, ale jest w porządku. Wygląda więc na to, że alarm po prostu się dezaktywował.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy może istnieje jakaś magiczna kombinacja klawiszy czy też ukryty przycisk aktywujący alarm?
Mechanik, który wymieniał pompę poradził aby podjechać do ASO i tam powinni z komputera aktywować go. Niestety do ASO mi w najbliższym czasie nie po drodze (najbliższe ASO 50 km ode mnie), więc tę opcję traktuję jako ostateczność.

Pozdrawiam
yosh

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Auris 1.6 2007 - problem z autoalarmem
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2014, 14:29:48 »
co nie działa, pilot? syrena?
TIIDA '09

Offline yosh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2014, 14:47:09 »
W ogóle nie uzbraja się alarm.

W momencie zamykania samochodu z pilota mrygają kierunkowskazy, ale brak jest bipnięcia syreny potwierdzającego uzbrojenie alarmu (wcześniej sygnalizowane to było podwójnym beepnięciem syreny). Próba wzbudzenia alarmu poprzez zamknięcie się w środku również się nie udała.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:04:00 »
a kluczyka do syreny nie masz?

co to za auto alarm? toyota nie produkuje alarmów, pewnie masz wpisane w książce serwisowej np. na ostatniej stronie z zamontowanymi akcesoriami przy sprzedaży
TIIDA '09

Offline yosh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:26:18 »
Kluczyka do syreny nie miałem.
Książkę sprawdzę po powrocie z pracy i dam znać.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:48:33 »
a miejsce na kluczyk w syrence jest?

czy jak załączysz alarm (wiem że bez piknięcia) - i siedzisz w środku, to kierunkowskazy mrugają, tylko nie wyje?
jeśli jest miejsce na kluczyk i kierunki migają, tak jakby alarm zareagował - to wymiana "stacyjki" syrenki, lub całej syrenki (nie powinny to być duże koszty) i powinno być ok
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2014, 15:50:09 wysłana przez BiKej »
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline yosh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:57:05 »
Właśnie nie migają kierunkowskazy. Też sądziłem, że to może wina samej syreny, ale niestety alarm w ogóle się nie wzbudza (brak zarówno sygnałów dźwiękowych jak i świetlnych).
Miejsca na kluczyk w syrenie nie widziałem, ale dla pewności dzisiaj ją wymontuję i przyjrzę się dokładniej.

Offline yosh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2014, 20:14:40 »
Okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Rozłączyłem akumulator na 15 minut i po resecie wszystkich ustawień alarm ożył, tak więc problem rozwiązany :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl