Autor Wątek: Chcę kupić Aurisa  (Przeczytany 56324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: Chcę kupić Aurisa
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Września 2014, 20:27:22 »
Jeździłem jedynką moment i przed LF i muszę przyznać że kabina ładnie wyglądała ale trzeszczy, szczególnie tunel nie mówiąc o hamulce ręcznym jak zabawka 😜 po FL toyota troszkę poprawiła.
od roku jeżdżę Aurisem 1 przed FL i nie to, żebym specjalnie go chwalił ale u mnie nic nie trzeszczy w środku. Może kwestia egzemplarza?

Będę musiał zrobić zdjęcie w Aurisie i po FL mojej cioci, która ma powkładane różne gumki w okolicach daszka zegarów i wylotów powietrza. Na moje pytanie co to za paski ma tam powtykane powiedziała, że strasznie trzeszczy deska szczególnie w zimę i powkładała tam gumki recepturki by nie denerwowało ją brzęczenie. :laugh:
A tak serio faktycznie może to być kwestia egzemplarza jednak jak coś jest zrobione jak trzeba z dobrych materiałów to nie będzie trzeszczeć.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 14 Września 2014, 20:44:32 »
od roku jeżdżę Aurisem 1 przed FL i nie to, żebym specjalnie go chwalił ale u mnie nic nie trzeszczy w środku. Może kwestia egzemplarza?
To jest nas dwóch.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Września 2014, 20:58:33 »
polkop555. Z wieloma Twoimi opiniami się nie zgadzam. Mi nic nie trzeszczy i nie skrzypi, żadne zawiasy, wody w bagażniku. A z żarówkami to w ogóle się dziwię. Fakt przepaliła mi się raz stopu, ale z przodu wkrótce będzie 4 lata jak nic z przednich świateł nie tykałem. Ja jeszcze przedniej żarówki nie wymieniałem nigdy. Jakość masz rację. Dla mnie nie jest żałosna ale fakt lepiej by mogło być. Ale wiesz co mam ? Mam święty spokój. Dziś jechałem na obiad z żonką, a tu na pętli autobusowej Golf z podniesioną maską. Może płyn od spryskiwacza mu się skończył ;) Poważnie tak było. Ale mimo wszystko na poboczu najwięcej z podniesionymi maskami zanotowałem Renault.

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Września 2014, 21:01:52 »
Jeździłem jedynką moment i przed LF i muszę przyznać że kabina ładnie wyglądała ale trzeszczy, szczególnie tunel nie mówiąc o hamulce ręcznym jak zabawka 😜 po FL toyota troszkę poprawiła.

u mnie trzeszczy podszybie, fotel kierowcy wydaje dźwięki jak stara kanapa na wybojach  :embarassed: , lekko otwarta szyba od strony kierowcy lata, piszczy pedał sprzęgła, 4 wchodzi prawie zawsze ze zgrzytem, wsteczny ciężko wchodzi zawsze, popiskują hamulce, " coś'' ciągle szoruje w kołach-hamulcach, plus parę jeszcze pierdół.

Generalnie auris jak dla mnie jest ok, chociaz juz troche za ciasny, ale jedyną rzecza ktora mnie wkurza to praca sprzegla i skrzyni biegow.....od poczatku jakos to dziala nie tak jak trzeba jak dla mnie, nie wiem czy to cos ze sprzeglem czy ja nie umiem jezdzic..... cos mi nie pasuje ale dwa lata jakos sie przeturlalem.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Września 2014, 21:17:46 »

Cytat: hsd w Dzisiaj o 18:00:21

To dotknij mocniej kolanem tunelu środkowego :-)  zobaczysz co sie wydazy :-) dodam ze Aurisem I jeździłem od 2008 do 2013.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2014, 21:19:20 wysłana przez paul_krakow »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Września 2014, 21:27:16 »
Ja póki co narzekam tylko na smród z klimy (właśnie posłałam maila w tej sprawie do TMP, choć nie liczę na odpowiedź... dwa tygodnie czekam na odpowiedź w sprawie rozmiaru opon i cisza). Wsteczny nie wchodzi raz na dwadzieścia prób, z jedynka problem raz na sto mniej więcej. Reszta biegów bez problemu. Nic nie świszczy, nie trzeszczy, był chwilowy problem z brzęczeniem, jakby metal o metal gdzieś w niezidentyfikowanym miejscu ocierał, ale zniknął sam od siebie po kilku dniach od wystąpienia.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Września 2014, 21:46:50 »
Ja tak jak wcześniej wspominałem mam zamiar kupić kombi z silnikiem benzynowym w kwocie do około 75-78 tyś. zł. Do tej pory jeździłem na testach kią ceed, hyundai'em i30, skodą octavią, renault megane, opel astra IV, toyota auris. Uważam, że każde z tych aut ma swoje plusy i minusy. Ja kupując nowy samochód zdecydowałem, iż nie chce kupić benzyny z turbo lub jakiś udziwnionych silników jak silnik 1.6gdi w kii i hyundaiu. W związku z powyższym uważam, że w cenie jaką podałem to toyota będzie najlepszym wyborem- kompromisem między jakością, ceną i silnikiem, który nie powinien być awaryjny. Pozdrawiam.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Września 2014, 22:23:16 »
jeśli toyota ,to może roczny Aven T27 i jesteś klasę wyżej w jakości itd
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 15 Września 2014, 07:53:53 »
Klasę wyżej wzgl. Auris II w wykończeniu wnętrza ? Siedziałem w obu i się nie zgadzam. To jest mała różnica dla mnie. To Ave jak na tą klasę ma za niską jakość. Ale to moja opinia i nie trzeba się ze mną zgodzić ;)

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Września 2014, 07:58:20 »
Akwarysta jak widzę idzie moją drogą, ja sprawdzałem jeszcze golfa VII (poprzednim autem była IV więc jakiś sentyment). Z podobnych jak Ty powodów wybrałem aurisa. Oczywiście inne auta np ten VW miały trochę lepiej i częściowo z lepszych materiałów (choć też jest do czego się przyczepić) wykończone wnętrze ale ten silnik tsi mnie odstraszył. W moim aurisie jak dotąd, po ponad roku i 15 tyś km nic nie trzeszczy i nie skrzypi. Z serwisem miałem kontakt raz na przeglądzie gwarancyjnym. Oczywiście widzę te wszystkie twarde plastiki a szczególnie razi mnie panel w każdych drzwiach na którym zamontowane są przyciski do otwierania okien (to jest straszne badziewie), który wygląda jak wymontowany z jakiej zabawki.

Koral masz wiele racji w tym co piszesz, ale zwróć uwagę na intensywność użytkowania a szczególnie przebiegi poszczególnych aut, Ty i inni pracownicy Twojej firmy miesięcznie przejeżdżacie pewnie tyle co ja i wielu tu piszących przez rok. Przy naszych drogach musi się to odbić na stanie auta, które z pewnością nie było projektowane i budowane z myślą o tak intensywnej eksploatacji bo cena jego byłaby sporo wyższa. Wiele osób chwali tu i na innych forach niezawodność poprzednich corolli. Pamiętam, że gdy w 2002 r kupowałem golfa IV kombi panowała na rynku flotowym corolla w wersji kombi. Wnętrze tego auta w porównaniu do VW to była kompletna porażka, tam to był dopiero tandetny plastik, ale legenda niezawodności. Drogi  roiły się od tych Toyot. Dzisiaj, golfy w prywatnych rękach jak jeździły tak jeżdżą (mój również choć w innych rękach) a  po corollach słuch zaginął. Nie świadczy to przecież o tym, że były to słabe samochody,  intensywność eksploatacji je wykończyła. Uprawiasz lub uprawiałeś wyczynowo sport motorowy więc z pewnością wiesz o co mi chodzi. Do wyścigów nie używasz z pewnością motorów w wersji fabrycznej przystosowanej do normalnej drogowej eksploatacji.

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Września 2014, 23:26:38 »
AurisBeast większość z opisanych przeze mnie  problemów z aurisem występuje tez u innych użytkowników. Mozna sie tego dowiedzieć czytając wpisy np na tym forum. Moze niektórzy sa szczęśliwcami i nic u nich sie nie dzieje, ale znając to auto bardzo  trudno mi w to uwierzyć. Pomimo wielu negatywnych opinii auris ma swoich wielbicieli i jest wiele osób które dalej wierzą w jakość i bezawaryjność toyoty. Widać to po cenach tych aut i bardzo fajnie, ze tak jest bo nie miałem problemu z pozbyciem sie tego sprzętu.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Września 2014, 07:51:54 »
No to czuję się wybrańcem, że nie narzekam. O problemach motorów TSi aż mnoży się w sieci, a ludzie też to kupują. Tylko że VW raczej wypina się na swoich klientów. O jakości mojego wnętrza nie dyskutuje, jest OK ale mogłoby być trochę lepiej. Silnik igła, osiągi zadowalające, auto dobrze się prowadzi. Dodałbym sobie trochę momentu na dole i parę koni, ale to można słyszeć od każdego. Kumpel kupił passata TDi - 170KM i chce tuningować do 210KM. Wszystkim zawsze mało.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Września 2014, 10:03:30 »
Ja też zbytnio nie narzekam, widziałem co kupuję. We wnętrzu auta razi mnie najbardziej, jeśli nie jedynie, właśnie ten panel z przyciskami do obsługi szyb. Wygląda to trochę tak jakby w takcie produkcji nagle zauważono brak tego elementu i zrobiono go naprędce z czegoś co było pod ręką. Ja przed zakupem auta po przeczytaniu kilku opinii w internecie, w których wylewano pomyje na wnętrze Aurisa z lekką niechęcią wchodziłem do salonu Toyoty. To co zobaczyłem było bardzo dalekie od tego co sobie wyobrażałem. Zupełnie zaś nie rozumiem powodu czepiania się tego zegarka na konsoli. Całkiem przydatna rzecz, nie trzeba szukać zegarka gdzieś pośród innych informacji na wyświetlaczu czy zestawie wskaźników. Wnętrze auta (szczególnie przedni panel) utrzymane jest w stylu sprzed kilku/kilkunastu lat ale takie jest i jeśli komuś się nie podoba to jest wiele innych marek, w których wnętrza wyglądają mniej lub bardziej nowocześnie i ekstrawagancko.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Września 2014, 07:49:27 »
Doszły mnie słuchy, że Toyota i jeden z banków bodaj DB podpisali umowę dzięki której kupując nową Toyote na firmę można starać się o jakiś zwrot z EU bodaj do 9% wartości auta w grę wchodzi jedynie Toyota i Lexus. Nie znam szczegółów więc jeżeli coś namieszałem to przepraszam.
Jednak od dealera Toyoty dowiedziałem się, że pracownik zajmujący się kredytami był właśnie na szkoleniu związanym z tym dofinansowaniem.
Myślę, że warto się zainteresować 9% piechotą nie chodzi.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Września 2014, 08:26:09 »
http://moto.money.pl/wiadomosci/aktualnosci/artykul/unijne;doplaty;do;samochodow;toyota;i;lexus,56,0,1619256.html
Cytuj (zaznaczone)
Oferta jest skierowana do małych i średnich przedsiębiorstw i dotyczy samochodów, które emitują co najmniej 20% mniej CO2 niż dotychczasowy pojazd wykorzystywany w firmie. By móc skorzystać z dofinansowania Unii Europejskiej konieczne jest wykorzystanie finansowania Deutsche Bank. Dopłata będzie wynosiła 9% wartości zaciągniętego kredytu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl