Autor Wątek: Auris II blokada drzwi  (Przeczytany 12979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris II blokada drzwi
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Września 2015, 21:04:00 »
przytrzymaj blokade drzwi 10 sekund, powinno sie z aktywowac automatyczne blokowanie po ruszeniu

Chyba w Peugeocie. :)

Offline ARTurM

• Początkujący
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Września 2015, 13:18:58 »
Jak w lipcu kupowałem swoją Auriskę pan w salonie powiedział, że funkcja auto-blokowania jest dostępna tylko trzeba ją aktywować.
Po dwóch tygodniach po kupnie pojechałem do ASO w celu aktywacji ww. funkcji.
Od elektronika dowiedziałem się, że jeśli auto nie jest wyposażone w fabryczny alarm nie ma najmniejszej szansy na aktywację funkcji auto-blokowania drzwi.
Tak więc koledzy/koleżanki szkoda Waszego czasu na 10 sekundowe trzymanie guzików, szukanie info w necie...
Tak swoją drogą jestem tym faktem totalnie zawiedziony!!!
No cóż tak jak to ktoś napisał Japońce dali ciała z pewnymi szczegółami takimi jak brak blokady, brak podświetlenia guzików od szyb, czy fatalnie działający sygnalizator tylnych czujników, którego nie słychać przy włączonym radiu, fatalnie działające sprzęgło (jeszcze po 3000km potrafię szarpać przy zmianie biegów)...
Ale są to szczegóły do, których można się przyzwyczaić :-)

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Września 2015, 13:46:17 »
Nie wiem co należy rozmieć przez fabryczny alarm, ale na pewno należy mieć alarm (w umowie miałem autoalarm z domykaniem drzwi i czujnikami ruchu)

U mnie alarm przed oddaniem samochodu montowało ASO (bardzo wątpię, jest to fabryczny wynalazek), niemniej po jego instalacji miałem obie opcje
- blokada po przekroczeniu 20km/h - tylko wówczas samochód się nie otwiera po zatrzymaniu i wyłączeniu zapłonu
- blokada po kilku sekundach od przekręcenia kluczyka i otworzenie po wyłączaniu zapłonu.

Mili panowie w Aso zmienili mi opcję pierwszą na drugą po kliku dniach używania, bo mnie ta opcja okropnie irytowała.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Września 2015, 19:55:33 »
jaki fabryczny alarm ? Toyota nie sprzedaje nowych aut z fabrycznym alarmem. Alarm jest dokladany przez ASO i nie na nic wspolnego z marka Toyota tylko z chinskim alibaba.com :-)

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Września 2015, 19:59:11 »
dodam ze u mnie blokada drzwi zostaje uruchomiona automatycznie, przy nie zapietych pasach i przekroczeniu 20km/h

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Września 2015, 10:31:03 »
to jeszcze nie podjechałeś z reklamacją na wadę montażu?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Września 2015, 12:14:02 »
na czym polega wada montażu ?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Września 2015, 12:38:35 »
dodam ze u mnie blokada drzwi zostaje uruchomiona automatycznie, przy nie zapietych pasach
Pasy nie powinny mieć wpływu na blokadę.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Września 2015, 19:28:43 »
W jedynkach po lifcie pasy mają wpływ na blokadę drzwi, pasy zapięte drzwi niezablokowane, pasy nie zapięte drzwi zablokowane.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Września 2015, 20:19:09 »
W moim Auris II jest tak samo. Drzwi blokują się automatycznie w momencie gdy zaczyna piszczeć sygnalizator nie zapiętych pasów bezpieczeństwa. Trochę to bez sensu ale tak mam od początku.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Września 2015, 09:28:26 »
u mnie tak samo jak opisuje "Marekw2"  i  "palec0"  więc jak to jest "Darek Toyota"  z tą wadą ?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Września 2015, 10:44:02 »
W moim Auris II jest tak samo.
A u mnie drzwi się nie blokują - niezależnie od zapięcia/niezapięcia pasów. Autoalarm mam montowany w ASO - QSafe, modelu nie znam.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Września 2015, 18:45:47 »
Alarm do sterowania zamkiem centralnym można podłączyć na 2 sposoby. Podłączenie to jest potrzebne żeby działało zamykanie/otwieranie przy pomocy pilota autoalarmu (nie mylić z kluczykiem z przyciskami). Jeden jak i drugi sposób podłączenia będzie prawidłowy dla podstawowej funkcji tj. zamykanie/otwieranie, natomiast funkcja blokowania po ruszeniu będzie prawidłowo działała tylko w jednej z tych opcji. Jeżeli ktoś ma 2 kluczyki z przyciskami (i nie ma dodatkowego pilota) to możliwe że sterowanie zamkiem poprzez alarm ma nie podłączone. Wówczas blokowanie po ruszeniu nie zadziała. Alarmy Q-safe i Logic mają możliwość zaprogramowania funkcji blokowania zamków po przekroczeniu prędkości lub 5 sek. po włączeniu zapłonu. Można też tą funkcję zupełnie wyłączyć. Ufff

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Września 2015, 19:07:27 »
to na czym polega zły montaż alarmu ?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Września 2015, 22:26:31 »
Kwestia prawidłowego podłączenia 2 przewodów z alarmu (zamykanie i otwieranie) do instalacji w samochodzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl