Autor Wątek: Dachowy bagażnik bazowy na Toyotę Auris Touring Sport  (Przeczytany 19846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

44hisname

• Gość
Dachowy bagażnik bazowy na Toyotę Auris Touring Sport
« dnia: 16 Grudnia 2014, 18:22:28 »
Witam. Posiadam Aurisa w wersji kombi bez relingów i "nagle" okazało się, że potrzebuję zamontować na dach poprzeczki celem przewiezienia nart. Czy mógłby ktoś z Was podpowiedzieć/polecić jaki bagażnik dachowy najlepiej kupić, niekoniecznie oryginalny, ale pewny i bezpieczny.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: Dachowy bagażnik bazowy na Toyotę Auris Touring Sport
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2014, 18:45:39 »
Polecam belki ThuleRapid System 754. Solidny, uniwersalny (przy zmianie auta wymieniasz tylko kit) i ładny. Jedyny minus to oczywiście cena :)
"I love the smell of flames early in the morning..."

44hisname

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2014, 16:57:27 »
Dzięki za informację. Muszę zatem zobaczyć jak to wygląda, zwłaszcza cenowo.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marca 2015, 13:03:40 »
Czy ktoś mógłby polecić bagażnik na Aurisa Kombiaka z relingami? W sensie coś dobrego w rozsądnej cenie...

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2015, 23:18:52 »
Ja  kupiłem Thule Rapid Fixpoint Xt 753/961/4037
753 - stopy
961 - belki aluminiowe WingBar
4037 - kit dopasowujący do Auris TS z relingami
całość na alle za 769 zł.
Wygląda to na samochodzie dobrze.
Widziałem w sklepie internetowym zestaw Toyoty do TS za 910 zł.

Pierwotnie chciałem wykorzystać bagażnik Toyoty z Avensis II kombi, które to posiadałem, ale tam relingi były "w powietrzu". Trzymało się to na Aurisie, ale uznałem, że za mało pewnie.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2015, 23:30:49 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2015, 09:32:42 »
Witam!
Przy zakupie TS (marzec 2014) poprzeczki na religni (oryginał Toyoty) kosztowały około 800zł (oczywiście drobne negocjacje i były gratis). Ogólnie polecam (chociaż dokręcanie na specjalny klucz uznaję za mało wygodne). Po zamontowaniu trzymają bardzo pewnie. Dodatkowo są dostępne adaptery (teowniki) ze szpilkami. Z tego co się dowiedziałem to poprzeczki Toyoty produkowane były przez Thule. Samo Thule kosztowało chyba 750zł, wiec dużej różnicy ceny nie było.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2015, 08:53:45 »
Chciałbym zakupić belki i box i tutaj rodzi się pytanie ...
Czy kupując bagażnik bazowy (belki) aluminiowy dedykowany do modelu (Auris II TS z relingami) - producent nieważny - zamontować je można w obojętnie jakim rozstawie? czy są jakieś miejsca wytyczone/zaznaczone? Pytanie może dla znawców dziwne ale uświadomcie mnie proszę :) Druga sprawa to box - jaki najdłuższy można zamontować a jaki najlepiej kupić w sensie długości (chodzi o antenę z tyłu i otwieranie klapy bagażnika) - żeby całość miała ręce i nogi - wyglądała dobrze a samochód zachowywał się na drodze przewidywalnie i opory były jak najmniejsze.  Upatrzyłem sobie taki: http://allegro.pl/box-bagazowy-sportac-xtr-75kg-tuv-gs-czarny-i5436556175.html a bagażnik taki: http://allegro.pl/aguri-belki-poprzeczki-bagaznik-relingi-auris-ii-i5396789262.html Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2015, 09:29:51 wysłana przez herkules »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2015, 09:21:29 »
2 razy ten sam link
Generalnie w aurisie 1 box 2m długości spokojnie można zamontować, jak masz kombiaka to myślę, że długościa nie musisz się przejmować.
Na relingach bagażnik bazowy można montować w dowolnym rozstawie, natomiast w zwykłym są przewidziane punkty mocowań(z racji wygięcia gumy na której się bagażnik opiera), pewnie można cm czy dwa przesunąć.
Ja mam thule spirit 780, też jest niski dzięki temu nie słychać go jakoś strasznie na autostradzie - ten co wybrałeś wygląda prawie tak samo więc będzie git

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2015, 09:31:12 »
2 razy ten sam link
Generalnie w aurisie 1 box 2m długości spokojnie można zamontować, jak masz kombiaka to myślę, że długościa nie musisz się przejmować.
Na relingach bagażnik bazowy można montować w dowolnym rozstawie, natomiast w zwykłym są przewidziane punkty mocowań(z racji wygięcia gumy na której się bagażnik opiera), pewnie można cm czy dwa przesunąć.
Ja mam thule spirit 780, też jest niski dzięki temu nie słychać go jakoś strasznie na autostradzie - ten co wybrałeś wygląda prawie tak samo więc będzie git

Już poprawiłem link do bazówki...
Dzięki za info odnośnie rozstawu na relingach :)

O ile u Ciebie wzrasta zużycie paliwa przy jeździe autostradowej?

/edytuj posty
//Filu

« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2015, 20:14:14 wysłana przez Filu »

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:49:59 »
Kolego herkules, ostatnio przerabiałem temat i takie mam uwagi:
- długość 2m bez problemu wejdzie na dach Aurisa kombi, jeszcze miejsce zostanie - też miałem takie obawy. bagażnik otwiera się bez problemu :)
- beki powinny być oddalone od siebie o co najmniej 70cm (boxy maja miejsca montażowe w zakresie 70 - 100cm.
Odnośnie montażu balki, od wewnętrznej strony relingów są otwory montażowe do oryginalnych belek, ja w tych miejscach mocuję swoje, wówczas mają 80cm rozstawu.
- belki które wybrałeś to belka uniwersalna (ma pasować do  wszelakiej maści samochodów), w 3 sklepach mi ją odradzali, że głośna itp, jeden nawet miał reklamację że się belka zsunęła z relingu w trakcie jazdy.
Dołóż parę złotych i kup THULE, to jest naprawdę inna jakość (to jest Toyota wśród bagażników, wybrany przez Ciebie to jakieś Daewoo - nie obrażając Daewoo).
Ja kupiłem to i u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/thule-753-alum-wingbar-toyota-auris-kombi-od-2013-i5389824671.html.
- odnośnie samego boxa - po długich rozważaniach i dyskusjach wybrałem mogel otwierany obustronnie i naprawdę polecam, wygoda w układaniu gdy się nie ma drabiny nieoceniona
Osobiście wybrałem: TAURUS XTREME 2 450 CZARNY CARBON

W kwestii zużycia paliwa, da sie zauważyć,  oceniam je na jakieś dodatkowe 0.5l na 100km.

Powodzenia w wyborze.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:05:15 »
O ile u Ciebie wzrasta zużycie paliwa przy jeździe autostradowej?
Nie sprawdzałem dokładnie, ale pewnie 0,5-1,0l, zawsze jak biorę boxa to auto całe załadowane ludźmi i bagażem więc pali więcej i z tego powodu. No i prędkości wtedy trochę mniejsze.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:41:19 »
Kolego herkules, ostatnio przerabiałem temat i takie mam uwagi:
- długość 2m bez problemu wejdzie na dach Aurisa kombi, jeszcze miejsce zostanie - też miałem takie obawy. bagażnik otwiera się bez problemu :)
- beki powinny być oddalone od siebie o co najmniej 70cm (boxy maja miejsca montażowe w zakresie 70 - 100cm.
Odnośnie montażu balki, od wewnętrznej strony relingów są otwory montażowe do oryginalnych belek, ja w tych miejscach mocuję swoje, wówczas mają 80cm rozstawu.
- belki które wybrałeś to belka uniwersalna (ma pasować do  wszelakiej maści samochodów), w 3 sklepach mi ją odradzali, że głośna itp, jeden nawet miał reklamację że się belka zsunęła z relingu w trakcie jazdy.
Dołóż parę złotych i kup THULE, to jest naprawdę inna jakość (to jest Toyota wśród bagażników, wybrany przez Ciebie to jakieś Daewoo - nie obrażając Daewoo).
Ja kupiłem to i u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/thule-753-alum-wingbar-toyota-auris-kombi-od-2013-i5389824671.html.
- odnośnie samego boxa - po długich rozważaniach i dyskusjach wybrałem mogel otwierany obustronnie i naprawdę polecam, wygoda w układaniu gdy się nie ma drabiny nieoceniona
Osobiście wybrałem: TAURUS XTREME 2 450 CZARNY CARBON

W kwestii zużycia paliwa, da sie zauważyć,  oceniam je na jakieś dodatkowe 0.5l na 100km.

Powodzenia w wyborze.

Dzięki kolego wolkis
Chyba faktycznie zainwestuje większą kasę w belki, które będą bezpieczne, trwałe i ciche ...
A masz może zdjęcie tego bagażnika o którym pisałeś - jak prezentują się na samochodzie - ten kolor czarny carbon mnie intryguje :)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:54:43 »
ten box z allegro ma zdjęcia tylko z prawej strony, wygląda na to , że tylko na nią jest otwierany (to na minus przy tak szerokim boxie) zamek dwupunktowy ( tez na minus, bo przy tej długości 3 punkty maja inni producenci, chociażby wspomniany taurus), mozna pokusić sie przejrzenie crash testów tych bagażników, o ile wiem to taurus ma takowe. zwróć prosze też uwagę na wagę boxu, bo jak masz 75 kg na belki a sam bagaznik waży 25-30 to już dużo nie napakujesz, poza tym taurus ma ograniczenia co do szerokości belki stalowej na jakiej może być posadzony
belki zgadzam sie , że do nowoczesnych pojazdów wingbary to dobra opcja, mają mniejszą nośność, bo zazwyczaj do 75 kg, ale jest to chyba standard w dzisiejszych autach, nieco tańszą ( ale nie wiem, czy lepszą opcją) jes interpack quiet, koncepcja ta sama, ale bez napisu THULE i połowę tańsze. powodzenia

P.S. sam używam Mont Blanc aero ( do 100 kg ładowności) i Box InterPack Zenith 8,5 (560 l), ale to jest wielki zestaw
gdy używałem Thule Spirit 820, to spalanie wzrosło ok 0,5 l, ale system mocowania wchodzący mocno do boxu zmniejsza nieco jego kubaturę użytkową, reasumująć, zanim kupisz, warto pomacać, a nawet przymierzyć ( w sklepie, wypozyczalni - moze na pierwszy wyjazd pożyczyć i zobaczyc jak Ci pasuje), lub zainwestować w dobre belki (bezpieczeństwo dla wszystkich i wygoda dla Ciebie, estetyka w gratisie ), a boksy wypożyczać w zależności od potrzeb ( jak razem z rowerami, to węższy, jak na narty szerszy itp.) dobrej zabawy

http://www.taurus.info.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=8353&gclid=CjwKEAjwh6SsBRCYrKHF7J3NjicSJACUxAh7cyC2azkCYPayF6XvEDNmMDHnD51sjU8sU8XgXR-SQRoCxjnw_wcB
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2015, 12:10:26 wysłana przez tjedral »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2015, 12:19:26 »
Osobiście używam Thule Rapid 754 z belkami WingBar + box Thule Motion 600. Do tego zwykły bagażnik na rower  albo dwa montowane przeciwsobnie.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwca 2015, 12:20:53 »
Dzięki kolego wolkis Chyba faktycznie zainwestuje większą kasę w belki, które będą bezpieczne, trwałe i ciche ... A masz może zdjęcie tego bagażnika o którym pisałeś - jak prezentują się na samochodzie - ten kolor czarny carbon mnie intryguje :)

Zdjęcia niestety nie mam, a box aktualnie leży na półce.
Mogę powiedzieć, że prezentuje się nieźle. Osobiście nie chciałem błyszczącego bo widać na nim rysy, na carbonie nie widać nić, bo matowy i chropowaty :)
Na minus bardziej się na nim kurz zbiera, ale wystarczy zainwestować w pokrowiec (jakieś 40-50zł na allegro).

Jeszcze jedna uwaga, w przypadku wingbara trzeba zainwestować w uchwyty w rowek T, ja zakupiłem taki zestaw:
http://www.taurus.info.pl/sklep/Adapter_T_nut-7719.html
Może są na rynku tańsze opcje, ale te psują idealnie w prowadnice montażowe Taurusa i są solidne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl