Autor Wątek: antena wysuwana  (Przeczytany 51946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: antena wysuwana
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Marca 2008, 18:01:00 »
My na to, że ma wyłącznik przeciążeniowy - jak ma za duży opór, to wyłącza

pzdr
3VZ.pl

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Marca 2008, 18:12:56 »
czyli mój pomysl moze wypalić:) sprawdze to pózniej.  <narka>

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Kwietnia 2008, 22:39:45 »
moje pytanie może będzie dziwne dla kolegów z działającą antena, ale moja działa dopiero od tygodnia po 10 latach nieużywania, wiec sie uczę i napawam jej działaniem. Pytanie brzmi, czy jest prawidłowością, że jeśli radio działa i wyłączę kluczyk, radio gaśnie i antena chowa się, ale po chwili ponownie rozkłada ( w tym czasie radio wydaje pip,pip "zabierz panel") i chowa sie potem definitywnie. W sytuacji, gdy radio nie było włączone robi  tylko to swoje pip, pip, ale antena nie rusza się. Czy to tak ma być , czy sprawny elektryk przedobrzył, ożywił z martwych ale ze śmiesznym tikiem?
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Kwietnia 2008, 22:52:52 »
U mnie jest tak, że jak kluczyk jest w ACC, to dopiero da się antenę wysunąć.

Chowa się dopiero po wyłączeniu radia, niezależnie od pozycji kluczyka.

Na przewodzie sygnałowym od radia zrobiłem zwykły wyłącznik lampkowy, ponieważ w momencie włączenia CD, czy zmieniarki antena nie chowała się, a niestety 200km z prędkościami powyżej 170 potrafiło podgiąć ją na tyle, że nie chciała się schować, więc teraz, jak poganiam, to antenę chowam :D

pzdr
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Kwietnia 2008, 00:19:53 »
jutro sprawdzę, jak tu została podłączona, dopiero dzisiaj zainstalowałem sobie radio, które ma cd, i sd, i usb, i bt. jeszcze go nie sprawdziłem. przede mną trasa do Budapesztu i z powrotem to sie zaznajomimy bliżej :grin:
pzdr <narka>
P.S. w zapasie mam sprawna płetwę rekina na dachu, może w przyszłości wymienię ja na stałe CB

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Kwietnia 2008, 00:31:54 »
a gotować umie to radio ?  <diabel>
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Kwietnia 2008, 02:28:05 »
samo nie, ale w promocji dawali hostessę gratis to wziąłem  :grin:

Rekultywator

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Kwietnia 2011, 11:43:34 »
Mi dzisiaj właśnie zdechła antena...

Zamknęła się wieczorem i rano już nie otworzyła. Silniczek wogóle nie pracuje w związku z tym pytanie, gdzie znajduje się bezpiecznik odpowiedzialny za antenę bo może to tylko on?

Camry IV 97 Europa

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Kwietnia 2011, 11:55:52 »
Marcinm, zalozyles przelacznik na tym sygnalowym (niebieskim) po prostu? U brata cos takiego trzeba bedzie zrobic.. Jak wlaczy radio na postoju to antena sie wysuwa. Jak uruchomi silnik to chowa sie i znow wysuwa, strasznie irytujace..
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Kwietnia 2011, 12:02:47 »
Mi dzisiaj właśnie zdechła antena...

Zamknęła się wieczorem i rano już nie otworzyła. Silniczek wogóle nie pracuje w związku z tym pytanie, gdzie znajduje się bezpiecznik odpowiedzialny za antenę bo może to tylko on?

Camry IV 97 Europa

Sprawdź w książce obsługi, jeśli masz. Jeśli nie, to w piątek zajrzę w papierologię ;)

Marcinm, zalozyles przelacznik na tym sygnalowym (niebieskim) po prostu? U brata cos takiego trzeba bedzie zrobic.. Jak wlaczy radio na postoju to antena sie wysuwa. Jak uruchomi silnik to chowa sie i znow wysuwa, strasznie irytujace..

Nie wiem, jaki kolor, ale przewód sygnałowy.

3VZ.pl

Offline dyniuch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Listopada 2011, 18:25:59 »
Czy ktoś wie, jak podłączyć wysuwaną antenę z niefabrycznym radiem tak, żeby automatycznie wysuwała się po włączeniu radia i chowała po jego wyłączeniu? W chwili obecnej mam tak, że jak jest nie podłączony przewód od anteny do radia to po przekręceniu stacyjki antena się wysuwa i w sumie nie wiem dlaczego, ale po wyciągnięciu kluczyka nie chowa się. Żeby się schowała to trzeba podłączyć kabel od anteny do radia, włączyć je i wyłączyć. Ale po ponownym włączeniu radia nie wysuwa się już. Radio połączone jest przez przejściówkę Sony na ISO i drugą przejściówkę z ISO na Toyotę.

Dodatkowo mam wpięty do kabla od anteny konwerter FM, który podłączony jest do przewodu 12V+ i z tego konwertera wychodzi dalej przewód od anteny już do radia. Nie ważne czy podłączam przez konwerter czy z jego pominięciem to antena i tak się nie wysuwa po włączeniu radia. Swoją drogą to po co ten konwerter?

Poniżej zdjęcia jak to jest zrobione:

Uploaded with ImageShack.us

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Listopada 2011, 23:47:36 »
Mostkujesz kawałkiem kabelka tak jak na foto, powinno działać.

Offline marakus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Listopada 2011, 14:46:25 »
W antenie Camry 2004 jeśli pasek zębaty anteny pęknie blisko końca (u mnie ok 10cm), można zacisnąć na pozostałej części aluminiową tulejkę. Antena nie będzie rozwijać się do końca, ale będzie działać, a za wyłączenie, będzie wtedy odpowiadać zabezpieczenie przeciążeniowe. Patent z sukcesem działa od pół roku.
Camry 2.4L '02, Yaris 1,5L '18

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Listopada 2011, 09:08:13 »
Konwertery zmieniały zakres odbieranej częstotliwości UKF
np. w radiach z zakresem 87.5/107 MHz odbierały sygnał 65/74 MHz i odwrotnie w zależności od zastosowanego konwertera.
Obecny standard nadawania UKF 87.5/107 MHz. Jeśli Twoje radio posiada taki zakres to konwerter wyrzucić.

Offline dyniuch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Grudnia 2011, 21:59:46 »
Mostkujesz kawałkiem kabelka tak jak na foto, powinno działać.

dzięki za podpowiedź, ale nie zadziałało. Okazało się, że trochę namieszane było w instalacji i trzeba było nanieść małe poprawki :-)Teraz już działa, ale nie ja to robiłem więc nawet nie wiem jak to zostało poprawione.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl