Autor Wątek: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?  (Przeczytany 37255 razy)

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Stycznia 2015, 21:38:34 »
Chłopie co ty tu ludziom wciskasz za pierdoły, od kiedy luzy zaworowe w toyotach są regulowane mechanicznie??? to ty napewno masz jakiś zakład gazowy albo płacą ci gazownicy za pisanie głupot. A potem tacy jak akwarysta łykaja to i zakładaja gaz. Apropo jestem mechanikiem i przestań ściemniać.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Stycznia 2015, 21:44:17 »

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Stycznia 2015, 21:47:56 »
No nie masz nic do dodania widać, hahahaha. Idz sie podszkolić w mechanice troche, a nie rżnąć głupa. A nie pisałem wcześniej że naprawiam auta po to żeby właśnie tacy debile nie odpowiadali tak.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2015, 21:49:42 wysłana przez przemek79f »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Stycznia 2015, 21:53:14 »

Nie ośmieszaj się dalej.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Stycznia 2015, 21:55:38 »
wycofano się z tego projektu

Przemku, tak samo mogę Ci wierzyć, że w Hondzie szwagrowi się zagotowało, jak Ty mnie, że osoba z mojego otoczenia na eLce żyje z gazem długi czas. Ale rozumiem, że szwagier zawsze wie najlepiej  :grin:
Toyota montuje od jakiegoś czasu instalacje gazowe na życzenie klienta, choć fabrycznie z gazem nie wychodzą. Gdyby to miało być samo zło, morderstwo na silniku, to nie robiliby tego, zraziliby masę klientów do marki. Sama zastanawiałam się nad LPG w moim valvematic, ale robię zbyt małe przebiegi, żeby interes się opłacił. Też się kiedyś nasłuchałam, że Toyoty nie znoszą gazu, ale zaczynam zmieniać nastawienie i obserwuję, jak sobie inni radzą.  Może i Ty się przyjrzyj, zbadaj więcej przypadków, nim zaczniesz odstręczać osoby na forum. Być może Twoje przekonanie/wiedza są nieco przestarzałe?
Twoje zachowanie na forum też odbiega od dopuszczalnych norm  :czerwona: O ortografii nie wspomnę...
Żyj i daj żyć innym.

janmor

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Stycznia 2015, 22:01:58 »
Panowie bardzo prosze o merytoryke i mniej emocji ;)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Stycznia 2015, 22:40:24 »
Chłopie co ty tu ludziom wciskasz za pierdoły, od kiedy luzy zaworowe w toyotach są regulowane mechanicznie??? to ty napewno masz jakiś zakład gazowy albo płacą ci gazownicy za pisanie głupot. A potem tacy jak akwarysta łykaja to i zakładaja gaz. Apropo jestem mechanikiem i przestań ściemniać.

Napisz jeszcze skąd jesteś i gdzie masz warsztat.Dobrze wiedzieć gdzie nie jechać  :embarassed:

O silnikach BMW też mówili, że nie znoszą gazu a dużo ich jeździło na kuchenkach i nic się nie działo.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Stycznia 2015, 11:50:19 »
Przy zakupie auta pytałem o możliwość instalacji gazowej bez utraty gwarancji. Sprzedawca w ASO Toyoty (Białystok) poinformował mnie, że istnieje taka możliwość pod warunkiem, że zamontuję to u nich i będzie to instalacja na którą ich serwis posiada aprobatę TMP , chodziło o ile pamiętam o jakiegoś STAG-a.  Miało to kosztować ok 4000 tyś. zł. Przemek w poprzednim aucie VW golf IV przejechałem na gazie 130 tyś, auto jeździ dalej i jedyne co trzeba w nim robić to wymiana parownika gazu. Zakład, który montował mi instalację miał Focusa z założoną od nowości instalacją gazową, przejechali na nim ponad 200 tys km. Czyli Ford też da radę tylko trzeba dobrze to zrobić.

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Stycznia 2015, 21:15:06 »
Toyota jest moim 5 autem i 3 na gazie. Pierwsze auto na gazie to była honda civic i zrobiłem na niej 100tyś. na lpg i kompletnie nic się nie działo. Obecnie moją żona ma hyundaia accenta też na gazie, który zamontowaliśmy po upływie gwarancji. Ja do mojej toyoty zakładałem oczywiście instalację w salonie (BRC). Jest to instalacja z lubryfikatorem, więc gniazda chronione będą. Czyli jak wynika z powyższego 2 auta japońskie, jedno koreański na gazie i żadnych problemów z tym związanych. Jedynie regularny serwis instalacji, dbanie o instalację i samochód. Pozdrawiam.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Stycznia 2015, 22:49:22 »
Będę płacił drożej, bo gaz i podjeżdżanie na stacje co 350km mnie brzydzi i nie pytajcie mnie dlaczego. To ostatnia rzecz którą bym zrobił swojemu Japończykowi. No chyba że nastanie bieda.

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Stycznia 2015, 18:52:23 »
AD Tomery
Nie z komputera, tylko spod dystrybutora. Miałem poprzednio Aurisa 1.6 132 konie, wiem ile paliło REALNIE.
Nie oszczędzałem, jechałem dynamiczniej niż jeździłem poprzednim, wiem ile palił taki przy takiej jeździe na tej trasie, wiem ile palą służbowe Fordy diesle na tej trasie. Jestem zadowolony.
Spalanie z komptera to sobie możesz włożyć... między bajki, a prędkość miałen średnią wyższą.
Spokojna jazda do Budapesztu, tam i z powrotem, wyszło 4.45 z dystrybutora (a nie bajkowego komputera). Tylko że to było bocznymi drogami i raczej 80-100-120.
Diesla nie trawię, to może napędzać lokomotowy i traktory ;) Chyba że V8 ;)

Ad Nika
HSD jest ograniczony ze względu na obroty jednego z silników elektrycznych do licznikowych 190. Przy czym te 190 osiąga dość żwawo, a po osiągnięciu nie wyje jakoś szczególnie.

Ad Jasny
Auto to dla mnie środek wygodnego, bezpiecznego transportu, do tego jak niezawodnego i taniego to jeszcze lepiej. Dlatego wybrałem HSD. Do jazdy dynamicznej wolę motocykle... Benzyna 1.6 to też muł bagienny, może do setki jest lepsza (choć pomiary nie katalogowe HSD pokazują wartości poniżej 10 sekund), ale w trakcie wyprzedzania, czy też jazdy w śniegu jest ok.

AD mechu
Absolutna racja, tylko że ja taką jazdę lubię, bo najczęściej prywatnym jeżdżę z rodziną.

AD windziarz
Mam podobne uczucia, nawet żona która (jak niektórzy tutaj, którzy nie mając HSD jęczą że głośne, że wyje, a właściciele nie ;) ) też na początku miała mieszane uczucia, mówi że nie chce żadnego innego auta...

To jest piekne, że utrzymująć prędkość 140/150 można na prostych, bądź słabych podjazdach jechać naprawdę cicho, a tempomat ma sens głównie w automacie, gdzie silnik nagle nie zdechnie pod górkę.
Poza tym to wycie słychać tylko dlatego, że auto jest dobrze wygłuszone, lepiej niż moja poprzednia Auriska, i nawet cichy, ale stały dźwięk silnika, wydaje się początkowo męczący.
Rzeczywiście, HSD jest tym rodzajem napędu, który można albo kochać, albo nienawidzieć, natomiast wydaje mi się, że wiele osób które wypowiadają się negatywnie o tym napędzie (nie mając go) zmieniłoby zdanie częściowo lub całkowicie, po 5 czy 10 tysiącach kilometrów.

pozdrawiam

Offline mitar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #86 dnia: 27 Stycznia 2015, 18:10:23 »
Dzięki za komentarze :)
Dzisiaj byłem na przeglądzie mojego Aurisa, więc czekając pooglądałem inne modele oraz byłem na jeździe HSD.
Jeśli chodzi o dynamikę to jest ona na przyzwoitym poziomie, do normalnej jazdy w zupełności wystarcza, i to głównie wskazówka na polu ECO była.
Na trasie ok. 10km ( ok. 6km jechałem tak jak jeżdzę normalnie, potem tak żeby wskazówka była w polu POWER) spalanie wyszło 5.9l/100km. Dość krótka trasa, więc też nie daje pełnego obrazu, ale to bardzo dobry wynik w porównaniu do 1.6 beznynowego.
Jeśli chodzi o wycie skrzyni, to występuje ono jedynie w momencie jak damy gaz do podłogi na maksa, przy umiarkowanym przyśpieszaniu nie ma takiego efektu.
Mała tylna szyba jest w tym aurisie w porównaniu do poprzedniego.
Dowiedziałem się, że ma być w tym roku facelifting Aurisa. Dostępny będzie po wakacjach. Czy wiecie jakie dokładnie mają być zmiany i jak będzie wyglądał ?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Stycznia 2015, 19:45:45 »
Jeśli chodzi o wycie skrzyni,
W zasadzie to nie skrzynia wyje, tylko silnik który pracuje na stałych obrotach przy których oddaje maksymalna moc (to jest odpowiednik kickdown'u w tradycyjnym automacie). W sumie sam naczytałem sie rożnych wypocin o tej skrzyni  i dobrze że przy zakupie nie kierowałem sie bzdurnymi opiniami. 
https://www.youtube.com/watch?v=pSbGS2AtOnY

Dowiedziałem się, że ma być w tym roku facelifting Aurisa. Dostępny będzie po wakacjach. Czy wiecie jakie dokładnie mają być zmiany i jak będzie wyglądał ?
jeszcze nic nie wiadomo
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34946.0.html

to bardzo dobry wynik w porównaniu do 1.6 beznynowego.
ja tam robie 5,5l - 5,7/100 km na trasie. Takze 1.6 z cvt  jest bardzo oszczedny.Jak silnik sie dotrze to podejrzewam ze urwe jeszcze z 0,2 l

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Stycznia 2015, 21:07:32 »
Bazi. Zapytam jak ktoś poprzednio: robisz te 5,5L/100, ale spod dystrybutora czy czytasz z komputera ? Jeśli spod dystrybutora i jeśli jedziesz więcej niż 100km/h (lub coś w okolicach) to gratuluję wyniku.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Stycznia 2015, 21:13:44 »
To jest spalanie z kompa. Jazda w miare zgodna z przepisami + hamowanie silnikiem przy zjazdach z wiekszych wzniesien.  Zreszta cvt przy 100 km/h ma ok. 1800 obrotow , przy 120 ok. 2200 , to i spalanie niskie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl