Autor Wątek: Odboje w tylnych amortyzatorach  (Przeczytany 3747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Odboje w tylnych amortyzatorach
« dnia: 31 Stycznia 2015, 11:22:40 »
Niedawno wymieniałem u siebie tylne amorki. Trochę dziwne bo samochód ma 230kkm a już trzeci komplet dostał. Przeglądając rysunki zawieszenia okazało się, że tam na rury amorków założone są odboje a u mnie tego nie było. Teraz pytanko. Jakie mniej więcej wymiary mają te gumy tzn wysokość i średnica żebym sobie mógł coś dobrać.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Odboje w tylnych amortyzatorach
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2015, 12:25:18 »
Nie mam zielonego pojęcia.Ale może zerknij tu:
http://www.iparts.pl/czesc/komplet-oslon-i-odbojow,toyota,camry-_cv1_-_xv1_-_v1_-1991-06-1997-09,3-0-vcv10-188km,111-446-3548-100372-0-331-50785.html

Piszesz że już 3-ci komplet.Jakich marek były te komplety?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2015, 15:15:25 »
Pierwszy to wiadomo fabryczny, drugi Kayaba i teraz znowu Kayaba. Wymieniłem bo jeden się pocił ale tłumienie było ok więc można było jeszcze jeździć. Wolałem jednak to zrobić tym bardziej, że trafiły się za połowę ceny. Samochód nie jeździ po nieutwardzonych drogach, nie wozi ziemniaków, sprężyny ok, itd. Widać pech....albo brak odbojów :thumbdown:

Wymiarów nigdzie nie znalazłem. Niby pasują od np. ave ale jak patrzę na odboje do ave to już tam camry nie jest wymieniona. Dlatego najlepiej byłoby znać wymiary i poszukać czegoś pod nie.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2015, 15:28:24 »

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2015, 10:21:12 »
No tak, tylko to co podałeś to jest dokładnie to samo na dwóch różnych stronach. Nawet zdjęcie jest identyczne. Ja szukałem na allegro i nikt tam nie wymieniał camry.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2015, 10:38:33 »
Czasami z wiedzą "handlowców" na aledrogo różnie bywa. W linkach które ci zapodałem, masz num...tele...do doradców/rzeczoznawców.Żaden problem by zadzwonić, i szczegółowo się wypytać. Zdarzało mi się tak robić,gdy czegoś nie byłem pewien.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2015, 20:52:48 »
Nie zaglądałem bo jest w złej kategorii i nie trafiłem na tę aukcję. Zakupiłem już u siebie w mieście trochę inny zestawik. Konkretnie to Kamoka 2019016. Pasuje też to Alfa Romeo 147. W internecie znalazłem, że pasuje też to Micry na przód i Camry zarówno przód jak tył, dalej nie szukałem. Jeszcze nie wiem czy montować płaskim końcem do góry czy do dołu. Jakieś sugestie?

Tak to wygląda:

Wymiary to ok 86mm wys.X 67mm średnica zewnętrzna kołnierza (bez kołnierza 59mm). Średnica wewnętrzna trochę mniejsza niż tłok amortyzatora ale wchodzi na wcisk.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2015, 20:55:59 wysłana przez bezel »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2015, 23:11:41 »
Montuje się płaskim do góry  :good:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lutego 2015, 00:07:38 »
Robert, no niestety odwrotnie się to montuje.

Rant z bałwanka musi wskoczyć w zaznaczoną szczelinę osłony. Pamiętaj żeby przyciąć osłonę jeśli po zmontowaniu i opuszczeniu auta będzie opierała się o amortyzator.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lutego 2015, 00:40:05 »
To za każdym razem montowałem odwrotnie  :cheesy:
Sorry bardzo za wprowadzenie w błąd :)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lutego 2015, 07:24:44 »
To sa plastikowe oslony?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lutego 2015, 11:24:23 »
Tak to są plastikowe osłony. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens je montować bo przecież taka osłona gumowa jest już na amorku i jest zintegrowana z górnym mocowaniem. Żeby nie okazało się, że kolidują ze sobą. Sam bałwanek z tego co widzę można montować na dwa sposoby również w osłonie. Tyle, że w jednej pozycji będzie bardziej wystawał niż w drugiej.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2015, 15:12:33 »
Ok, żeby dokończyć temat. Kilka dni temu zamontowałem odboje. Tak jak mi się początkowo wydawało tej plastikowej osłony nie można zamontować gdy ma się gumową. Ich średnica jest praktycznie taka sama:

W jaki sposób założymy sam odbój chyba nie ma większego znaczenia. Ja założyłem stożkiem do góry ze względu na przetłoczenia na amortyzatorze. Dzięki temu dużo większą powierzchnią odbój będzie opierał się na tych przetłoczeniach a stożek na górze będzie mógł oprzeć się o płaską powierzchnię górnego mocowania amorka.

Zastanawiam się nad ścięciem kołnierza odbojów, ponieważ dosyć mocno haczą o oryginalną osłonę gumową. Ale to już na wiosnę. Zobaczymy jak to się będzie sprawdzało.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl