Skoro nowy użytkownik forum chce kupić Aurisa 1,6 valvematic 132 KM to niech pozna smutną i bolesną prawdę o spalaniu tego silnika

Proponuję zerknąć w stopkę kogoś z użytkowników prowadzących notowanie spalania.
Widziałem, że komuś "żlopie" średnio ponad 10 l/100 km i pokrywa się to z moimi wyliczeniami spod dystrybutora.
A u mnie sprawa wygląda tak:
Zatankowałem w tamtym tygodniu pod korek i od tamtej pory jeździłem tylko po mieście.
Zdarzyło się, że skrobałem szyby na odpalonym silniku.
Do pracy mam 5 km w jedną stronę (8 h postoju i z powrotem 5 km , raz czy dwa wypad do sklepu po grubsze zakupy).
Jadę raczej bokami , mam dwa skrzyżowania ze światłami czyli w najgorszym razie stoję dwa razy , korek sporadycznie (taki max na 3-5 minut).
Obecnie komputer pokazuje spalanie 11,4 l/100 km (wiem, że spod dystrybutora wyjdzie 12 l/100 km)
Co prawda ta wartość spadnie w okolice 9-10 l/100 km (na pełnym baku pokazuje więcej później spada - tak jest u mnie od zawsze).
Latem na tej samej trasie spala mi ok. 8 l/100 km.
Owszem , na autostradzie utrzymując licznikowe 120 km/h pali ok. 7 l/100 km , na zwykłych drogach nawet spalanie schodzi poniżej 7 l/100 km.
Ale w mieście "łyka" 9-10 l/100 km jak nic , i nikt mi nie wmówi że samochod o takiej mocy i masie pali w mieście średnio 7 l/100 km