Autor Wątek: Toyota Yaris HYBRID 2014 Spalanie  (Przeczytany 11585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Toyota Yaris HYBRID 2014 Spalanie
« dnia: 06 Lutego 2015, 09:12:10 »
Witam

Jakie macie spalanie w cyklu miejskim w Yarisie Hybrydowym gdzie napęd Hybrydowy jest najwięcej wykorzystywany

Jeżdżę delikatnie strzałka w polu econo ev itd itd, wyprzedzają mnie nawet matizy

wg. homologacji powinno być w cyklu miejskim 3,1l a jest 6

Odcinek praca - dom (wyjazd z garażu ogrzewanego) 16km przez całe miasto - więc idealnie katalogowo ma sie kiedy rozgrzać i gdzie energie odzyskiwać

Toyota aż tak kłamie?

Pozdrawiam

Offline silver

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Yaris HYBRID 2014 Spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2015, 12:22:02 »
Z Hybrydowym Yarisem to ja mało mam wspólnego... ale wspomnę dwa słowa o swoim starym poczciwym Yarku (1.0 vvti, 2003r.) :)

Garażowany pod chmurką, jeżdżę odcinki na przemian 5  lub 14 kilometrowe... i średnie spalanie w okresie zimowym obliczone wynosi 6,6 L/100km... na komputerze pokazuje 5.9...
jeżdżę dosyć ekonomicznie, ale nie jestem zawalidrogą, tzn. rozpędzam się szybko do prędkości jaką chcę osiągnąć, a później ją utrzymuję. Gdy wiem że za niedługo będą np. światła to odpowiednio wcześniej puszczam nogę z gazu... może to jest klucz do "sukcesu"... bo spalanie 6 litrów w hybrydowym yarisie, parkowanym w ogrzewanym garażu jest moim zdaniem stanowczo za wysokie...

W 3.1 l bym nie wierzył, ale 4.5 powinno być bez problemu osiągane... ale może niech się wypowiedzą inni hybrydowcy  :-)

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2015, 13:44:48 »
Auto potrzebuje kilku tysięcy kilometrów na dotarcie, w następną zimę powinna palić mniej.
Po drugie, to bycie zawalidrogą w hybrydzie wcale nie popłaca. Pozornie wolniejszy styl jazdy przynosi w naszym Yarisie spalanie ponad 6l/100km. Natomiast dynamiczne rozpędzanie się do prędkości podróżnej i potem utrzymywanie jej oraz przewidywanie ruchu przed sobą (używanie głównie hamowania silnikiem elek.) pozwala zrzucić spalanie do poniżej 5l/100km.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2015, 15:54:49 »
mówicie ze nawet hybryda sie dotrze?

tak wiem właśnie ze należy sie rozpedzic jak najszybciej potem utrzymywać stałą a hamując zawczasu delikatniej odzyskuje sie silnikiem energie zamiast klocki ścierać jednak 6l mnie przeraza dop pol baku wyjeździłem to nie wiem jakie jest spalanie rzeczywiste tylko co pokazuje komp

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2015, 21:38:51 »
Jaki jest przebieg od nowości? Na początku samochody zużywają trochę więcej paliwa (niedotarty/nieułożony układ napędowy i silnik).

Toyota aż tak kłamie?
Jak sam wcześniej napisałeś, producenci podają zużycie paliwa z badań homologacyjnych, a nie wg własnego uznania (inna sprawa, że badania homologacyjne są oderwane od realiów drogowych).

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2015, 12:40:15 »
Jeśli to jest nowe autko to faktycznie musi się dotrzeć, nie ma co panikować  :-P

Offline Maciej Przybylski

• Początkujący
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpnia 2018, 20:12:42 »
Mój Yaris jest z 2015 i spalanie już po 10 tys. km jest na poziomie 4,9-5,0 l przy obecnych upałach (klima działa), a wcześniej 4,6 l.
Czy ktoś z Was uzyskał lepszy wynik, bardziej zbliżony do oficjalnie podanych przez Toyotę?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline adszeka

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2018, 00:53:36 »
Witam serdecznie. Co do hybrydy w Yarisie to moim zdaniem jest to nie do końca przemyślane rozwiązanie. Elektryka działa najlepiej przy lub do prędkości około 30 km/ h biorąc pod uwagę dodatkową wagę samochodu to spali wiecej od zwykłego Yarisa powyżej tej prędkości. Inna charakterystyka jest dla Aurisa i większych samochodów hybrydowych. Tam to lepiej działa. Yaris Hybrid to naprawdę do mocnych zatloczonych  dużych miast z mega korkami

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Offline Kovval

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:50:49 »
U mojej żony spalanie wynosi od 3,8 do 4,6 normalna jazda na klimie i bez jakich kolwiek ograniczeń sprzętowych w aucie.

Offline amartin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:49:40 »
Witam,
Moja średnia z dwóch lat wynosi dokładnie 4,64. Wiadomo, zimą więcej, latem mniej. Hybrydą trzeba nauczyć się jeździć. Z moich obserwacji wynika, że jazda na siłę na prądzie wcale nie zmniejsza spalania. Szybkie rozpędzanie się do docelowej prędkości i, o ile to możliwe to załączenie tempomatu. W trasie też nie jest  źle. Rodzinny wypad Szczecin - Biała Podlaska i z powrotem, średnie spalanie - 4,5. (autostrada sporadycznie, klima cały czas, średnia prędkość 80 km/h).

Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2018, 12:50:23 »
Ja cokolwiek bym nie robil mialem 5l - nie wazne czy miasto czy trasa.
Co ciekawe yarkiem 1.33 spalalem 4 - 4.5 w trasie i 5 - 6 w miejcie.
Priusem 2 : 4-4.5 trasa 5-6.5 miasto
Yarkiem 1.8 : 5 - 9 trasa, miasto 8 - 11 (ale tym autem spalanie mnie nie obchodzi - jezdze tak by bylo przyjemnie)

Offline marekp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2018, 09:08:36 »
Mam Yarisa Hybryde z 2014. Jezdze nim po miescie (jesli Warszwa to miasto - korki nieludzkie). Pali wedlug tego co tankuje 5-5.3l/100. Pokazuje mniej wiecej to samo. Wyjazd do Wroclawia i powrot - spalil 5.6l/100. Jechalem srednio 112km/h (tam jest droga szybkiego ruchu albo autostrada). Wyjazd blizej ok 150km to spalanie na poziomie miasta.  Ciekawe jakim sposobem pali mniej na trasie? Tam silnik benzynowy dziala caly czas. Jesli przejazd przez miasto to ok. Jak byly wakacje to palil 4.5l/100 i to jest chyba najmniej jak mi sie udalo spalic. Nie jezdze patrzac na wskazniki ladowania. Zima pali wiecej. Do 6 litrow. Mimo tego uwazam ze to jeden z lepszych samochodow w miescie. Moze tylko microcary sa lepsze. Te bez prawa jazdy rejestrowane jako motorower. W miescie i tak rzadko sie jezdzi szybciej niz 70km/h. A mozna zaparkowac byle gdzie bo waski i krotki i do tego nie place jako ze motorower za parking. Ja nie szukam oszczednosci w hybrydzie. Roznia w cenie jest tak duza ze przez najblize 10 lat moge doplacac do paliwa.  Mam hybryde bo chcialem z racji ciekawej konstrukcji. Ale nie robilem sobie zludzen ze to ekonomiczny samochod. Nie jest i to nie dlatego ze pali 5 a nie 3l/100. Roznica w cenia jest ogromna. Wiec ja za to paliwo juz zaplacilem. 

MarekP

Offline adamo64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Września 2018, 12:44:59 »
To mnie 1.0 pali 5.5litra po mieście a na trasie przy spokojnej jeździe zmieszczę się w 4.5l
Pozdrawiam Adam

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudnia 2018, 21:11:18 »

Odcinek praca - dom (wyjazd z garażu ogrzewanego) 16km przez całe miasto - więc idealnie katalogowo ma sie kiedy rozgrzać i gdzie energie odzyskiwać

Toyota aż tak kłamie?

Nie kłamie chociaż naciąga. :DDDD

Starałem się podpowiedzieć jak urywać dziesiąte litra w poście #82.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31981.75.html
Dążę do Master Level. ;)
Idzie nieźle: średnie spalanie 3,83 l/100 km z 40 tys. km.
Nie przebiję mistrza z Niemiec (3,4 l/100 km z 70 tys. km!), ale przynajmniej nie wkurzam ludzi jeżdżąc 60 km/h tam, gdzie można 90 km/h.

Niestety, nie w każdym mieście można zrobić super-wyniki. :/
2013 Yaris HSD ''Franca'' (3,73 l/100 km z 145 tys. km)

Offline Michał30

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudnia 2018, 22:20:35 »
Witam, mam prośbę do użytkowników Yarisa 2017-18 z silnikiem benzynowym 1.5 Dual VVT-iE 111km, aby wypowiedzieli się na temat spalania w dużym zakorkowanym mieście.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2018, 22:23:56 wysłana przez Michał30 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl