Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #120 dnia: 04 Stycznia 2016, 18:02:51 »
@KoMarek:
Więc odpowiem Ci - nie powinieneś ich w ogóle sadzać za kółkiem dopóki nie przypomną sobie podstaw. Jeśli ktoś zdał egzamin na prawo jazdy to obejmował on tez kwestie podstawowej obsługi pojazdu oraz mechanikę działania. Podstawowej.

Powtórzę - czujniki ciśnienia powodują fałszywe alarmy i takoż fałszywe poczucie bezpieczeństwa

Nadal nie wiem dlaczego łączysz to z sygnalizację niezapiętych pasów, bo te wprowadzono znacznie wcześniej niż lampkę od ciśnienia - ale na skojarzenia to już nie poradzę.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #121 dnia: 04 Stycznia 2016, 21:59:27 »
Więc odpowiem Ci - nie powinieneś ich w ogóle sadzać za kółkiem dopóki nie przypomną sobie podstaw. Jeśli ktoś zdał egzamin na prawo jazdy to obejmował on tez kwestie podstawowej obsługi pojazdu oraz mechanikę działania. Podstawowej.
Nawet najlepsze podstawy nie gwarantują wykrycia niebezpiecznej utraty ciśnienia w oponie w trakcie szybkiej jazdy.  Ja sam jestem dinozaurem i rozumiem co chcesz powiedzieć i się z tym zgadzam, ale ja jestem realistą. W dzisiejszych czasach ludzie oczekują plug&play, wsiadają i chcą jechać.  Rozumiem ludzi, którzy nie podniecają się techniką tak jak my. Dla nich każda ostrzeżenie o zagrożeniu może być na wagę życia.
Gdyby monitoring ciśnienia był w opcji wyposażeniowej, raczej bym zrezygnował. Ale skoro już jest, to nie będę go oszukiwał ani ignorował.
Powtórzę - czujniki ciśnienia powodują fałszywe alarmy i takoż fałszywe poczucie bezpieczeństwa
U mnie lampka zapala się po znaczących obniżkach temperatur i gdy nieco powietrza zejdzie, średnio raz na 2 m-ce. Nie uznaję tego za fałszywki.
Spalanie - Motostat.pl

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #122 dnia: 05 Stycznia 2016, 13:15:54 »
Jest jeszcze inne rozwiązanie - dobre opony całoroczne  :-)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #123 dnia: 05 Stycznia 2016, 13:21:40 »
no ja właśnie pojdę tą drogą, co SLK napisał. Decyzję ostateczną podejmę po tej zimie, bo chyba nie ma sensu się 2 razy w roku szarpać z wymianą..
biorę pod uwagę MICHELIN CrossClimate
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline st@nek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #124 dnia: 06 Stycznia 2016, 23:10:47 »
Witam

No i udało mi się przebrnąć przez cały temat. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje możliwość zdjęcia koła, demontaż czujnika z oryginalnych felg, montaż do stalówek na zimówkach i ponowne założenie? Oczywiście wiem, że demontaż (jak i montaż) czujnika równoznaczny jest ze zdjęciem opony z felgi :) . Chodzi mi tutaj raczej o kwestie ponownego programowania czujnika przez serwis (nowy typ opony?). Dzięki za wyjaśnienie tej kwestii

P.S
Nowy jestem tak więc witam społeczność ;)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #125 dnia: 06 Stycznia 2016, 23:21:44 »
Czy istnieje możliwość zdjęcia koła, demontaż czujnika z oryginalnych felg, montaż do stalówek na zimówkach i ponowne założenie?
Tak. Dla systemu monitoringu ważne są identyfikatory czujników. Skoro czujniki się nie zmienią, monitoring nie zauważy zmiany kół. Nie mam pewności, czy czujniki muszą trafić na te same miejsca w samochodzie. Myślę, że nie, bo one są "widoczne" dla systemu z odległości kilkunastu metrów.
Spalanie - Motostat.pl

Offline st@nek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Stycznia 2016, 23:43:57 »
Dzięki KoMarek. Mam możliwość w domowym zaciszu samemu zdjąć jak i założyć oponę tak więc nie będę się martwił o nowy zestaw czujników.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 07 Stycznia 2016, 17:46:32 »
A jak to chcesz zrobić?
Większość czujników jest zintegrowana z wentylem. Ich wymiana może skończyć się uszkodzeniem uszczelnienia.
 Lepsze rozwiązanie to przekładka samych opon bez ruszania czujników.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #128 dnia: 13 Lutego 2016, 17:14:07 »
no ja właśnie pojdę tą drogą, co SLK napisał. Decyzję ostateczną podejmę po tej zimie, bo chyba nie ma sensu się 2 razy w roku szarpać z wymianą.. biorę pod uwagę MICHELIN CrossClimate

Z tegoż samego durnego unijnego pomysłu pozbawienia mnie możliwości samemu zmieniania w garażu kół na zimę ( nie mam czary mary komputera by zmieniac wpis czujników) olałem szarpanie sie ze zmianami kół na zimę i zaraz po zakupie auta Toyota Hybrid sprzedałem letnie fabryczne dołożyłem i kupiłem Kleber Quadraxer wielosezonowe

We Wrocławiu po ponad roku i 10.000km powiem ze to był BARDZO dobry wybór, oszczędziłem 2 wymiany a zimy i tak w zasadzie nie było, a nawet jakby to ponoć nie ustępują one dobrym zimówkom
zużycie właśnie mierzyłem suwmiarką 7,2mm a nowe miały 7,8mm więc po 13miesiącach w tym lato gdzie sie ścierają najmocniej jest rewelacja

za chwile te kolejki do wulkanizatorów a ja znowu nie musze...

Kij wam w oko utrudniacze życia urzędasy unijne dyrektywy....
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2016, 17:24:20 wysłana przez SNCF »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 13 Lutego 2016, 18:43:27 »
I ja zrobiłem podobnie. Moja Auriska obuta w CrossClimate. Moim zdaniem świetne opony.

Offline larzyk

• Początkujący
« Odpowiedź #130 dnia: 12 Marca 2016, 07:34:17 »
Czy ktoś próbował: zdemontować czujniki, włożyć do schowka i skalibrować przy ciśnieniu schowka "0" bar??

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #131 dnia: 12 Marca 2016, 08:17:36 »
W schowku jest ok. 1 bar. Czujnik można skalibrować w wąskim zakresie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #132 dnia: 12 Marca 2016, 10:46:34 »
ja próbowałem - nie da sie.

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 25 Marca 2016, 13:25:36 »
Czy ktoś zmieniał już opony "w garażu"? Wiem, że nowe oprogramowanie ma wgrane dwa komplety czujników, ale czy trzeba je jakoś aktywować czy wystarczy przykręcić i jazda?

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 25 Marca 2016, 14:36:13 »
Ja na zimę zakładałem drugi komplet kół. Wszystkie czujniki (od 2 kpl. kół) miałem już zaprogramowane. Po uruchomieniu silnika zaświeciła mi się kontrolka ciśnienia w oponach, wcisnąłem i przytrzymałem chwilę przycisk do resetowania przy schowku. Kontrolka zgasła :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl