Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Plotik

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #210 dnia: 27 Marca 2019, 04:33:16 »
Cytat: Slavarok link=topic=35285.msg511784#msg511784
date=1425750203
Z tego co wiem to w autach z końca 2014 można kodowa więcej.
Nie można. Ostatnia modyfikacja Aurisa była w 05/2014 i nie wprowadzono tam takiej zmiany.
Można zakodować 4 czujniki, a w autach z pełnowymiarowym kołem zapasowym 5.

Mam zaprogramowane dwa komplety kół , bez zapasu bo jest zestaw naprawczy.Auris 2 FL HSD
Auris 2FL HSD Kombi

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #211 dnia: 27 Marca 2019, 10:06:18 »
Zestaw naprawczy nie wyklucza możliwości zaprogramowania kompletu z 5 czujnikami. Tak jest przed FL u mnie, mam zestaw naprawczy i 5 pozycji w ECU na identyfikatory czujników. Po FL nie wiem, może być 2*4=8 pozycji albo 2*5=10 w obu kompletach, albo też 5+4=9. Ktoś pewnie nam to wyjaśni.
Spalanie - Motostat.pl

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 27 Marca 2019, 11:14:24 »
Ja mam przed FL, wiec mam "wprogramowany" jeden komplet składający się z 4 kół + zapas. Po FL komplet może wynosić 4 lub 4 + zapas, nie wiem. Sam piszesz o 8 czujnikach w obu kompletach, więc zwątpiłem, czy zapas jest przewidziany po FL (zestaw naprawczy się nie liczy :) ). Jeśli nie, to masz czujnik z zapasu na sprzedaż.
Mam jeden komplet felg i zestaw naprawczy, ale dokupiłem felgę na zapas i okazało się, że mam z nią w gratisie czujnik. Chcę go dograć do samochodu.
Czy jest różnica w oprogramowaniu między wersją z zestawem a wersją z kołem? Bo wiedzę sprzeczne opinie.
Mam samochód z 2015, ale po lifcie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #213 dnia: 27 Marca 2019, 12:08:21 »
Oprogramowanie jest takie same. Zresztą koła zapasowego chyba już nie dają w ogóle w zestawie fabrycznym. W A2 przed FL można zaprogramować 5 kół, po FL dwa komplety, ale nie wiem czy po 4 czy po 5 kół. ASO zapewne wie.
Spalanie - Motostat.pl

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 27 Marca 2019, 12:33:40 »
To może przy okazji z innej strony zapytam. Czy jak będę miał już założoną oponę i nie będzie dostępu do czujnika to można go wgrać? W sensie czy potrzebny jest dostęp do czunika czy wystarczy np. nr seryjny naniesiony na jego obudowie?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #215 dnia: 27 Marca 2019, 13:59:29 »
Czujniki pracują bezprzewodowo. Ważne aby były w zasięgu radiowym (kilka metrów). Ale przed założeniem warto sobie spisać identyfikator. Co prawda można identyfikator sczytać bezprzewodowo "na kole", ale trzeba mieć specjalistyczny przyrząd (np. VT-56, Autel MaxiTPMS PAD - ten za jedyne 400zł!). Mając spisane identyfikatory można je bezpośrednio wpisać do ECU za pomocą Techstream, Carista, ....
Na czujniku jest całe stado cyferek. Identyfikator ma 7 cyfr/liter, zwykle ma największą czcionkę.
Z czujnikami programowalnymi jest trochę inaczej, ale da się wszystko zrobić "na kole".
Spalanie - Motostat.pl

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #216 dnia: 27 Marca 2019, 14:46:32 »
Identyfikatory czujnikow mozna odczytac darmowym Tire Assistant.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #217 dnia: 27 Marca 2019, 15:30:29 »
Tak, ale pod warunkiem, że są już "zaprogramowane" i TPMS je "widzi". Jak masz koło z zamontowanym czujnikiem ze sklepu, pomoże tylko specjalistyczny przyrząd albo odczyt z obudowy po wyjęciu czujnika.
Spalanie - Motostat.pl

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #218 dnia: 24 Lipca 2019, 14:04:44 »
Czy ktoś wie jakie rodzaje czujników będą pasowąć do Aurisa II FL? Chce kupić zestaw na zimę po taniości (używane lub uniwersalne) i chciął bym mić pewność żę podejdą np z Rav4, Yarisa, Lexusa itp.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 24 Lipca 2019, 22:55:52 »
Toyota ma jeden rodzaj czujników co do protokołu transmisji, ale do komunikacji w Eu używa się częstotliwości 433,92 MHz, a poza 315 MHz. Więc czujniki od europejskiej Toyoty będą pasować do Twojego Aurisa. Na uniwersalne (programowalne) czujniki trzeba uważać i sprawdzić, bo nie wszystkie są gotowe na współpracę z protokołem komunikacyjnym używanym przez Toyotę. Np. T-Pro jest OK, a T-Pro 2 już nie.
Spalanie - Motostat.pl

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #220 dnia: 26 Lipca 2019, 11:05:09 »
Dzięki, czyli rozumiem że każdy czujnik od innych modeli Toyoty będzie pasował  :good:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 26 Lipca 2019, 18:53:22 »
Tak, ale z wersji europejskiej - ma być napisane na czujniku "433 MHz".
Jest też haczyk z czujnikami uniwersalnymi programowalnymi. Są kompatybilne z wieloma markami samochodów, ale do czasu. Po zaprogramowaniu one po kilku godzinach jazdy "utwardzają się" - nie da się już ich przeprogramować. Taki czujnik używany teoretycznie jest kompatybilny z Toyotą (jako nowy), ale jako używka będzie pasował już tylko do marki/modelu, do jakiej był zaprogramowany na początku. Nie mam pewności, czy to sztywna reguła, są prawdopodobnie wyjątki.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #222 dnia: 28 Lipca 2019, 10:09:01 »
A ja mam inne pytanie, czy da się usunąć czujniki i jeździć bez (te czujniki to potrzebne że hoho), bo chcę kupić alufelgi i nie chce mi się wydawać kolejnego tysiaka na czujniki do nich.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #223 dnia: 28 Lipca 2019, 10:31:24 »
Możesz jeździć bez czujników, ale będzie się świecić kontrolka na zegarach.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #224 dnia: 28 Lipca 2019, 12:52:07 »
I kontrolę napewno elektromwanik Ci wyłączy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl