Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #315 dnia: 04 Maja 2020, 08:41:23 »
Wiem doskonale że trzba mieć wprogramowane 2 komplety, jak już pisałem zorbił mi to warsztat przy składaniu kół zimowych i cała zime na nich śmigałem i wszystko było git. Oczywiście tak jak pisałem mogło im cos nie pyknać przy dogrywaniu 2 kompletu i zamist dograć to zastąpili ten pierwszy...
Carista pokazuje tylko aktualnie aktywny komplety a nie wszystkie, żeby zobaczyc 2 komplet musze guzikiem sie przłączyc czego nie jestem w stanie zrobić.
Techstrema chwilowo nie posiadam bo laptop gidze był zainstalowny służy teraz do diagnostyki czego innego.
Pozostaje mi czekać na kontrolke a jeżeli ta sie nie pojawi to wizyta w warsztacie.

Offline Wwoojjttaass

• Początkujący
« Odpowiedź #316 dnia: 08 Maja 2020, 08:03:43 »
Witam.

Kilka dni temu mierzyłem się z podobnym problemem. Po zmianie kompletu kół na letnie, po kilkunastu minutach jazdy, zaczęła migać a potem świecić na stałe kontrolka TPMS. Podczas poszukiwań rozwiązania problemu, natrafiłem na materiał Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=ts3gG1EAfrM
Podłączyłem interface Carista do OBDII i po zczytaniu kodów i ciśnienia z opon, kontrolka TPMS zniknęła. W wersji płatnej aplikacji na telefon, można również edytować ID czujników. Ich zczytanie i zakodowanie udało się zrobić na wersji bezpłatnej, jeszcze przed aktywacją w google, do wersji pro.
Generalnie u mnie zadziałoło bez problemu.
W toyotach mamy programowanie TPMS poprzez OBD relearn, gdzie procedura wymaga szczytania 4 czujników przy pomocy odpowiedniego urządzenia (w tym przypadku interface Carista), a następnie komunikacji przez gniazda OBD z centralką sterującą w celu wczytania numerów ID do ECU.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #317 dnia: 08 Maja 2020, 08:22:09 »
Czy dobrze zrozumiałem? Tym interfejsem "carista" można zczytać ID czujników?
Tzn. masz na myśli założone czujniki ale nie zaprogramowane? I powiedzmy ta carista wykrywa je przez bluetooth/wifi (po ich częstotliwości nadawania) i pokazuje ich ID ? Wierzyć mi się nie chce.. ale zazwyczaj ID jest nadrukowane na czujnikach, ale powiedzmy ktoś założył i zapomniał je sobie spisać i co odczyta je tym?

I jeszcze druga kwestia, bo na filmiku widać, że koleś programuje zestaw "main". To w takim razie jak zaprogramować "2nd set" jesli chcemy dołożyć drugi komplet czujników? A przecież jak w aucie jest tylko jeden komplet, to nie da się przełączyć przyciskiem pod schowkiem na "pusty" drugi komplet (bo nie ma zaprogramowanych czujników).
Oczywiście pytam o auto gdzie można mieć dwa komplety.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #318 dnia: 08 Maja 2020, 08:42:37 »
Bo np. ja jak komuś zakładam i programuje czujniki to zawsze sobie spisuje ID (jest na czujnikach) i wpisuje je do kompa TechStream'em.
Ale właśnie co zrobić, jak ktoś przyjeżdża z niezaprogramowanymi czujnikami już w kołach?
Jak zczytać ich ID bez ich zdejmowania? Ta carista ma taką możliwość?
Bo serwisy to wiem, że.maja takie czytniki, które przykładają tylko do koła i na podstawie nadawania po ich częstotliwości odczytuje się ID.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #319 dnia: 08 Maja 2020, 09:38:29 »
Czujniki niezarejestrowane w ECU są olewane przez system TPMS i dlatego są niewidoczne w systemie. W odczycie ich identyfikatorów nie pomoże żadne OBD (ani  Carista, ani Techstream). Do tego musi być przyrząd, który bezpośrednio odczytuje sygnał radiowy z czujników.  Widziałem w necie aplikacje na Arduino, które dają radę. Sam używam Raspberry Pi z odbiornikiem RTL-SDR, łapię identyfikatory z ok. 20m.
Spalanie - Motostat.pl

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #320 dnia: 08 Maja 2020, 12:14:47 »
Carista niestety widzi tylko ID czujników juz zapisanych w TPMS. Nie da się nią odczytać  ID "nowych" czujników.
I tak jak słusznie zauważyłeś nie dorzucisz 2 kompletu - bo nie przełączysz. Jedyne co Carista możesz zrobić to edytować/zmienić ID już istniejących w TPMS czujników i to tylko jak wykupisz sobie subskrypcje.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #321 dnia: 08 Maja 2020, 17:39:32 »
Jedyne co Carista możesz zrobić to edytować/zmienić ID już istniejących w TPMS czujników i to tylko jak wykupisz sobie subskrypcje.
Subskrypcja nie jest niezbędna. Po instalacji na "świeżym" telefonie dostajemy pełne możliwości - zdaje się przez tydzień. Za następną potrzebą pełnego użycia można zainstalować Carista na telefonie żony (tydzień), potem jeszcze brata, sąsiada, ksiądza ......  , za każdym razem tydzień. Polak Potrafi ...
Problem jest z Carista wtedy, gdy nie mamy nic jako drugi komplet. Nie da się przełączyć i tym samym nie da się go edytować. Potrzebny Techstream albo dobry przyrząd, niektóre potrafią zarejestrować czujniki w ECU.
Spalanie - Motostat.pl

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #322 dnia: 08 Maja 2020, 20:26:15 »
czyli Carista odpada. na ten moment najtańszy jest Mini VCI z Chin.. ale w nowszych Toyotach nie idzie nim zaprogramować czujników (v1.4.1), no chyba, że mamy z chipem na firmware v2.0.4, ale tutaj też słyszałem, że to loteria.
Zostaje VXDIAG :) ale znowu ten ma problemy z programowaniem kluczyków...

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #323 dnia: 13 Maja 2020, 21:11:52 »
Kupiłem aurisa hybrid w lutym z końcówki 2014r, rejestracja 2015. Wyposażenie prawie pełne (17", bixenon, brakuje tylko JBLa i szklanego dachu). W zestawie 2 komplety kół zima i lato.

Z tego co się tu orientowałem modele przedliftowe mogą posiadać zarejestrowany tylko jeden komplet więc po wymianie kół na letnie, gdy zapaliła się kontrolka, zakupiłem Cariste (OBD + abonament na tydzień) i chciałem sobie własnoręcznie przekodować czujniki (doczytując najpierw ich ID u wulkanizatora jakimś urządzeniem).

Jakie moje zdziwienie było wielkie gdy Carista pokazała że mam aktywny drugi komplet czujników  :shock:
Kliknąłem przycisk 3 razy od TPMS, pokazała inny komplet i kontrolka zgasła :D Aż screeny porobiłem jak by ktoś był zainteresowany ;)

Czy możliwe że lepiej wyposażone modele pod koniec 2014r miały już możliwość kodowania dwóch kompletów? :) Bo u mnie taka możliwość ewidentnie jest :D

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #324 dnia: 14 Maja 2020, 17:51:05 »
całkiem możliwe, że tak było, biedniejsze przedlifty miały pewnie tylko jeden komplet możliwy, a bogatsze dwa, ogólnie od 02/2015 we wszystkich Toykach dwa możliwe komplety w standardzie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #325 dnia: 14 Maja 2020, 20:29:24 »
... Czy możliwe że lepiej wyposażone modele pod koniec 2014r miały już możliwość kodowania dwóch kompletów? :) Bo u mnie taka możliwość ewidentnie jest :D
No to wywaliłeś stolik. Gdzie wyprodukowano Twój samochód?  (po vin)
Spalanie - Motostat.pl

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 15 Maja 2020, 08:49:54 »
VIN zaczyna się od SB więc Wielka Brytania  :-)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #327 dnia: 15 Maja 2020, 17:27:48 »
To dziwne. Tureckie mogły by zaskoczyć. Większość naszych Aurisów pochodzi z GB. Wcześniej nie spotkałem, aby ktoś sygnalizował, że w 2014 roku miał 2 komplety.  Dobrze sprawdź, czy aby na pewno masz 2 komplety, może to tylko program coś pokazuje, a jak spróbujesz, to będzie error.
Spalanie - Motostat.pl

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #328 dnia: 18 Maja 2020, 14:11:34 »
Po połączeniu się w aplikacji Carista zastałem taki widok: https://photos.app.goo.gl/xvw3N9snAmVqHnj97  (podejrzewam że jak nie rozpoznaje pierwszego to resztę czujników olewa - stąd wykrzyknik tylko przy pierwszym)

Wciśnięcie przycisku TPMS trzy razy spowodowało z tego co kojarzę że zgasła kontrolka i zobaczyłem wtedy ten ekran: https://photos.app.goo.gl/PpkLPrBWnsCQqPhH7 (nie pamiętam czy automatycznie, czy musiałem na nowo się połączyć)

Mogę zrobić test spuszczając powietrze na stacji benzynowej :D Ale po jakim czasie system powinien zareagować? ;)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #329 dnia: 18 Maja 2020, 15:05:16 »
Po obrazkach widać, że masz w ECU zarejestrowane dwa komplety i oba komplety czujników (kół) były w kilkunastometrowym zasięgu systemu TPMS samochodu (w garażu?). Czujnik z wykrzyknikiem jest niewidoczny, zepsuty albo poza zasięgiem, pozostałe trzy czujniki tego kompletu podają ciśnienie, więc są widoczne. Lampka zapala się, gdy przynajmniej jeden czujnik utraci ciśnienie (w czasie jazdy zapala się natychmiast), albo przynajmniej jeden czujnik jest niewidoczny (zapala się po kilkunastu minutach, a jak się nauczy to szybciej). Trzeba pamiętać, że na postoju czujniki nadają co ok. 90s, a w czasie jazdy kilka lub kilkanaście razy na sekundę.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2020, 15:07:43 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl