Autor Wątek: pytanie o eksploatacje Camry 2,4  (Przeczytany 11055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
pytanie o eksploatacje Camry 2,4
« dnia: 26 Lutego 2015, 09:47:12 »
Witam,
mam zamiar kupic Camry z 2006 roku z silnikiem 2,4l,przebieg ok.47tys.mil
auto w użytkowaniu mojego kolegi,samochod ten ma zamontowana instalacje gazowa ,
 instalaja ma przebieg 40tys.km,koszt inst.4tys.zl .
od montazu spisuje sie bardzo dobrze ,pali -10-12l/100km gazu,kolega bardzo chwali to auto,ale ja jednak chcialbym uslyszec opini waszej,
na  co zwrocic uwage podczas ogledzin auta?dodam ze kolega ma dosc ciezką noge,
czytalem ze w silniku 2,4l -160km-glowica zle znosi gaz,co ile trzeba kontrolowac plytki zaworowe  i jakie to sa koszty ,
jak wyglada sprawa z dostepem czesci?tylko serwis?
prosze o wypowiedz posiadaczy .

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: pytanie o eksploatacje Camry 2,4
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2015, 16:10:10 »
Camry - bardzo dobry wybór.
Jak na 9 letnie auto dziwnie mały przebieg.
10-12 litrów gazu to bardzo dobry wynik, choć jeżeli kolega ma ciężką nogę to zapewne pali o jakieś 2l więcej.
Ciężka noga nie wydaje się być problemem jeżeli jest to powiedzmy nie zamulanie auta inaczej jeżeli jest to katowanie.
Skoro auto kolegi to przebieg zapewne prawdziwy także puki co nie masz co przejmować się o części. Instalacja w mojej Camry sprawuje się bardzo dobrze i nie widziałem jeszcze skarg, awarii VII generacji.
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2015, 23:13:25 »
Zależy jaki to kolega bo znam masę przypadków z pierwszej ręki gdzie kolega czy rodzina nie okazali się w 100% uczciwi przy sprzedaży samochodu. Druga sprawa to jeżeli samochód pali mało gazu (za mało) to znaczy, że pali zawory. Ile taka Camry pali nie wiem. Moja IV gen. V6 przy bardzo delikatnej jeździe po mieście ostatnio zeszła do niecałych 14L/100km gazu przy ostrzejszej jeździe ale bez rajdowania dochodziła do 17L.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2015, 08:22:35 »
Witam,
macie racje nie mozna nikomu ufac,
co do zuzycia gazu to powiem tak-jesli auto uzytkuje jego zona to auto spali 9-10l/100km,natomiast gdy jezdzi moj kumpel gdzie predkosci dochodza  czasami   200km/h auto pali 12-13l/100km.
Zamontowany reduktor ma zapas mocy rowniez wtryskiwacze gazu sa zamontowane do mocniejszego silnika.
Auto kupilem wczoraj wiec wyjdzie w praniu . :good: czy :thumbdown:
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2015, 09:26:29 wysłana przez toyotcam »

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marca 2015, 08:46:41 »
Mam wtryskiwacze Hana niebieskie i reduktor do 250km, przy nie szarpanej autostradowej jeździe 160km/h jak nic wychodzi 14l. Fakt zapewne mam deko szersze opony. Pojeździsz sam sprawdzisz. Wrzuć trochę fot do galerii.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2015, 08:50:06 wysłana przez TomRz »
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2015, 09:40:14 »
dochodza  czasami

Czasami to chyba raczej raz w roku.

Zamontowany reduktor ma zapas mocy rowniez wtryskiwacze gazu sa zamontowane do mocniejszego silnika.

Reduktor to ma sens, ale wtryskiwacze ze duże to nie trafione. Jakie to wtryski?

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marca 2015, 12:04:09 »
Witam,

zobacze na te wtryski i napisze zdjecia wkleje jak umyje auto.to spalanie-srednie to na calej butli tak wychodzi.

napewno na początku czeka mnie wizyta u gaziarza chce wiedziec czy auto ma dobre parametry na gazie,

w poprzednich moich autach przynajmniej raz do roku auto mialo przeglad w warsztacie auto-gaz.

Swiece irydowe mają 5tys.km przebiegu,czeka mnie wymiana oleju w silniku i wymienie tez w skrzyni automatycznej oraz

klocki hamulcowe.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2015, 12:15:38 wysłana przez toyotcam »

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2015, 12:07:02 »
Czasami to chyba raczej raz w roku.
czesciej.

a zmienial ktos z was temperature na celsjusze i dystans  w kilometrach?znalazlem ze jest osoba w Szczecinie ktora to robi(tel.792350162),ale mam daleko do niego,no chyba ze podczas pobytu nad morzem to zrobie.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2015, 12:21:34 wysłana przez toyotcam »

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2015, 20:26:11 »
Witam,mam zamiar zmienic olej w silniku,poprzedni wlasciciel jezdzil na platinum stosowal jakies ulepszacze do oleji.nie wiem jaki olej wlac ?
w ksiazce znalazlem tylko 5w-20 lub 0w-20.
pytanie -co lejecie do swoich camry od rocznika 2006 w zwyz?
auto mam zasilane gazem,przey mojej ciezkiej nodze pali 13l gazu na 100km.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2015, 20:38:06 »
Mam starszą Camry, ale ze swojej strony mogę Ci polecić oleje Motul, jest pełna gama do wyboru. Orlenowskiego oleju raczej bym nie zalał do swojego auta.

Offline Grzegorz2014

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2017, 22:05:42 »
Witam w mojej Camry 2.4 2AZ-FE był w ASO zalewany olej 5w30 a w książce serwisowej piszą o 5w20. Proszę o poradę jaki olej zastosować

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl