Autor Wątek: Yaris I 2003r. Odgłosy metaliczne okolice układu wydechowego  (Przeczytany 5169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wladyslaw.ha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV Hybrid
Witam. Zauważyłem dzisiaj przy cofaniu i przy jeżdzie na nierównej nawierzchi dziwne odgłosy jakby pukanie w wiadro z okolicy wydechu.  Czy coś mi się poluzowało czy jakaś guma sparciała w tych okolicach co trzyma rury, tłumik? Miał ktoś już taki przypadek i co robić?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Yaris I 2003r. Odgłosy metaliczne okolice układu wydechowego
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2015, 19:07:23 »
Mnie kiedyś w aurisie odpadła śruba mocująca blachę osłaniającą podwozie. Luźny kawałek blachy przy wibracjach od silnika robił taki raban, że miałam wrażenie, że całe miasto słyszy, że jadę. Patrzyłeś może pod spód, czy cos nie zwisa? Tłumik nie jest luźny?
Żyj i daj żyć innym.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2015, 19:09:11 »
może jakiś wieszak przy tłumikach odpadł albo osłona termiczna wydechu jest uszkodzona.

Jakbym był na Twoim miejscu to bym podjechał na kanał do diagnosty i sprawdził tuleje belki tylnej, łączniki stabilizatora na przodzie i punkty podwieszenia całego ukł. wydechowego.

Offline wladyslaw.ha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2015, 19:10:25 »
Właśnie jest problem że jestem po operacji i nie mogę sie schylić. Muszę jutro kogoś poprosić by spojrzał.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2015, 19:16:52 »
Skoro tak, to sam tego nie naprawisz... wizyta w warsztacie jest jedynym wyjściem.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2015, 22:11:49 »
dziwne odgłosy jakby pukanie w wiadro z okolicy wydechu.

Miałem to samo.

Pomiędzy tylnym tłumikiem a podwoziem jest blacha (osłona) przytwierdzona (do podwozia) dwoma śrubami. Wykruszył się kawałek blachy wokół jednej ze śrub, więc blacha wisiała tylko na jednej śrubie, a z drugiej strony uderzała w tłumik (dając efekt pukania w wiadro).

Cała naprawa polegała na odkręceniu jednej śruby, założeniu szerokiej podkładki i ponownym przykręceniu śruby. Nawet nie trzeba było wjeżdżać na kanał, do dostępu wystarczy położyć się na ziemi (oczywiście bez podnoszenia samochodu!).

Offline wladyslaw.ha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2015, 17:27:05 »
Nika i Pasikonik. To była ta blacha. Niestety brat miał ciężki dostęp pod tym tłumikiem i urwał jej mocowanie z drugiej strony. Tak więc nie ma blachy. Stąd też moje pytanie. Czy ona aby nie zabezpiecza podwozia przed przegrzaniem i na ile ona jest tam potrzebna?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2015, 20:08:50 »
Osłona jest potrzebna, bo pełni funkcję izolatora. O ile w czasie jazdy układ wydechowy się szybko chłodzi, to w przypadku korków możliwe, że wysoka temperatura spowoduje odparzenie lakieru i wszelkich zabezpieczeń antykorozyjnych. Proponuję pokombinować i zamontować.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2015, 01:32:35 »
Ja jeżdżę kolejny sezon bez osłon nad środkowym i końcowym i nie widziałem pod spodem żadnych niepokojących objawów.
Jedynie podczas dłuższej jazdy na trasie tunel środkowy i podłoga bagażnika nagrzewają się bardziej. O ile to pierwsze nie przeszkadza, to w bagażniku trzeba uważać gdzie się kładzie np. ciasto na święta  :cheesy:

Offline wladyslaw.ha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2015, 14:06:52 »
Witam. Dziękuje wszystkim za rady. Podjechałem dzisiaj do mechanika od tłumików, przymocował blachę na podkładkach które dorobił na poczekaniu z blachy. Całość zajęła mu 10 minut. Musiał opuścić tłumik przy montażu. Skasował 20 zł. i po sprawie.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipca 2020, 18:39:32 »
Takie pytanie, czy w Yarisie 2004 rok, wersja francuska, nad tłumikiem środkowym powinna być jakaś osłona? Nad tylnym tłumkiem jest taka blacha, ale nad środkowym nie mam żadnej blachy. Tam jest co prawda duża odległość od tłumika do podłogi, więc nie widzę żadnych niepokojących objawów. Z tego co widzę na necie, to następna generacja Yarisa tam ma taką osłonę, ale tam chyba jest bardziej ciasno między tłumikiem a podłogą.

Offline NiKnight

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E11, P1, XH10
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipca 2020, 08:14:51 »
U siebie (2002 FR) nie mam tej osłony, nawet nie kojarze bym miał tam mocowania do niej. Z tego co patrzyłem na schematy to tam osłony nie zaprojektowano (jedynie jest nad tłumikiem końcowym tak jak piszesz).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl