Autor Wątek: Lekkie "popierdywanie" na wolnych obrotach - Tłumik?  (Przeczytany 25305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Lekkie "popierdywanie" na wolnych obrotach - Tłumik?
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Maja 2015, 23:46:43 »
Wsteczny to wiadomo, bo nie ma synchronizatora dlatego trzeba z wyczuciem i mocniej wbić.

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Maja 2015, 07:48:31 »
W moim zastępczym Aurisie II 1.6 na dwójce miedzie 2-3 tyś. obrotów silnik wył jak w moim Aurisie I jak pompa wody siadła.....
Biegi w II wchodzą lepiej niż w I ale są długie.....

W Aurisie II FL ma być silnik 1.2 Turbo....ciekawe jak to będzie jeździło.....

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Maja 2015, 16:41:40 »
jak popierdywanie to może po grochówie?? :grin:
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Sierpnia 2015, 13:43:13 »
Żeby nie tworzyć nowego wątku bo to w temacie głośnego wydechu w Aurisce II 1.6
Będąc ostatnio na przeglądzie zgłosiłem głośną pracę wydechu. Przy odbiorze dostałem informację, że Toyota zna problem głośnego wydechu w Aurisce II! Problem występuje w Auriskach z września i października 2013 r i młodszych. Dał mi do wglądu biuletyn techniczny, który o tym traktował, ale na szybko wychwyciłem tylko, że winowajcą jest tylny tłumik i że rozwiązaniem jest jego wymiana. Były też numery VIN od których problem się pojawił (swoją drogą moje wozidło się nie łapie  :-()
Jeśli ktoś ma problem z głośnym wydechem i autko na gwarancji może warto uderzyć do ASO. Proponuje tylko być mocno upartym bo tą informację o biuletynie technicznym dotarłem dopiero po trzecim zgłoszeniu tego problemu. Wcześniej informacje dostawałem, że TTTM  :|

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Sierpnia 2015, 13:55:32 »
Co to znaczy głośny?  :o Ma specyficzny dźwięk ze względu na końcówkę wydechu, którą zapewne masz w 1.6, ale rozumiem, że chodzi Ci jeszcze o coś innego?

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Sierpnia 2015, 14:06:24 »
Końcówkę wydechu mam, to prawda, ale cytując mechanika z ASO: oryginalne chromowana końcówka wydechu nie ma wpływu na hałas.
Ja nie mam porównania - od początku ją miałem...

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Sierpnia 2015, 14:29:22 »
Też ją mam od początku, koleżanka Nika też i słychać ten charakterystyczny dźwięk, który zresztą moim zdaniem jest bardzo przyjemny. Chyba, że tak jak wspomniałam Tobie chodzi o inny hałas. Może uda Ci się to nagrać i porównamy?

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Sierpnia 2015, 14:57:00 »
Właśnie a propo wydechu. Jak byłem ostatnio na przeglądzie po roku to ASO stwierdziło mój tłumik końcowy do wymiany. Generalnie to mi się nie spieszy dlatego jeszcze poczekam. Wymiana z powodu tego popierdywania. Faktycznie jakby głośniej pracował ale ma to swój urok. Tak czy siak napewno wymienię ale w innym terminie.

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Sierpnia 2015, 09:40:22 »
Może uda Ci się to nagrać i porównamy?
Spróbuję nagrać.

Generalnie ASO wiedziało o co mi chodzi i nawet wspominali, że nie tylko ja się skarżę. Najgorzej jest przy długim hamowaniu silnikiem (np. zjazd z górki), gdy silnik jest cichutki a wydech słychać jakbym jechał 140 km/h autostradą... :thumbdown:

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Sierpnia 2015, 10:07:57 »
Caaaaały czas zastanawiam się czy o to samo mi chodzi bo po 1) każdy Auris II z którym miałam styczność wydaje takie przyjemne brzmienie 2) na przeglądzie i przy wielu innych wizytach w ASO nic mi nie wspominali  :o

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Października 2015, 09:08:54 »
Właśnie a propo wydechu. Jak byłem ostatnio na przeglądzie po roku to ASO stwierdziło mój tłumik końcowy do wymiany. Generalnie to mi się nie spieszy dlatego jeszcze poczekam. Wymiana z powodu tego popierdywania. Faktycznie jakby głośniej pracował ale ma to swój urok. Tak czy siak napewno wymienię ale w innym terminie.
Rafał1 miałeś już wymieniany tłumik końcowy? Jestem ciekawy efektu. Daj znać. Ja będę niedługo walczył w serwisie w tej kwestii.

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Października 2015, 22:12:31 »
Pita, jeszcze nie wymieniałem. Przeczekam raczej zimę. Mam zapisaną wymianę więc jeszcze mam czas. Obecny dźwięk narazie mi nie przeszkadza. 

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Listopada 2015, 20:04:34 »
W końcu wymęczyłem...  <taniec> Dopiero trzeci Doradca znalazł w systemie, że i moja Auriska podlega pod wymianę tłumika końcowego (wraz z częścią układu wydechowego) ze względu na głośną pracę. W przyszłym tygodniu jestem umówiony na przeszczep. O efektach oczywiście poinformuję  :-)

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Listopada 2015, 08:54:46 »
A masz jakieś szczegóły tej akcji - nazwę, numer? Jadę 20.11 na przegląd i obawiam się że też będę walczył jak nie powiem o konkretach:)

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Listopada 2015, 12:15:18 »
Niestety numeru nie znam :-( Proponuje jednak podpowiedzieć Doradcy, by przejrzał biuletyny techniczne (bo chyba tak ten dokument się nazywał) dot. Toyoty Auris. W nazwie było coś o głośnej pracy tylnej części układu wydechowego. Niech sprawdzi nie tylko w systemie po numerze VIN ale niech też przeczyta w treści biuletynu zakres dat produkcji aut, w których podlega wymianie ta część i porówna do daty produkcji Twego auta.
Powodzenia  :good:
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2015, 12:19:51 wysłana przez Pita »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl