Autor Wątek: bicie kierownicy  (Przeczytany 2018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
bicie kierownicy
« dnia: 10 Kwietnia 2015, 09:02:48 »
Witam,od pewnego czasu mam niepokojący objaw podczas hamowania,jesli  jade autem spokojnie i delikatnie hamuje kierownica nie bije podczas hamowania,lecz wystarczy ze bede jechal juz  szybciej i  np z predkosci 140 bede chcial wyhamowac auto to kierownica bardzo bije ,ustaje jak tarcze ostygną,czy to wina tarcz hamulcowych czy przyczyna jest inna?
czy pomoze przetoczenie tarcz?czy lepiej kupic  nowe tarcze i klocki?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2015, 09:07:05 wysłana przez toyotcam »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: bicie kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2015, 09:10:18 »
Ktoś się dzisiaj jeszcze bawi w przetaczanie? ;)
Tarcze mogą być przyczyną ale nie muszą - kiedy je wymieniałeś? Równie dobrze możesz mieć np krzywe felgi.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2015, 09:15:50 »
Przy małej prędkości i niewielkim nacisku na pedał hamulca bicie tarcz będzie mniej wyczuwalne, to normalne. Musisz sprawdzić tarcze. Jeśli jest jeszcze zapas grubości tarczy, to można ją przetoczyć, jeśli są na minimum, to wymiana na nowe z kompletem klocków. Przy okazji przejrzyj zaciski, szczególnie czy pracują tłoczki, gumki na nich, prowadnice zacisków. Sprawdź też czy między klockami a zaciskiem jest wystarczający luz żeby klocek mógł się ustawiać.

Kolego Damian, ja się bawiłem w toczenie tarcz i nie narzekam. To nie jest zabawa tylko normalny zabieg z którym spokojnie można żyć.
Krzywe felgi czułby przy jeździe, a o tym nigdzie nie jest napisane.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2015, 10:27:31 »
Jak tarcze biją dopiero jak się nagrzeją to z własnego doświadczenia już wiem, że przetaczanie nic na to nie da.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2015, 20:36:08 »
Ponoć przetaczanie nie zawsze jest skuteczne. Jeżeli tarcza była przegrzana miejscowo czyli np. zatrzymałeś się do zera na rozgrzanych tarczach i klocek miał kontakt w jednym miejscu to tam mogło pojawić się twardsze miejsce. Gdzieś kiedyś czytałem, że jest to konkretnie cementyt. W zależności jak głęboko zaszło zjawisko przetoczenie może zebrać go lub nie. Jeżeli nie to po czasie znowu tarcza będzie nierówna bo twardsze miejsca (cementyt) wolniej się zużywają tworząc falistą powierzchnię na tarczy. Nie wiem ile w tym prawdy ale o ile pamięć mnie nie myli, gość który opisywał to zjawisko podawał się za mechanika wyścigowego.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:04:46 »
Witam,
przemyslalem temat i raczej sklaniam sie nad wymianą tarcz ,tylko teraz z jakiej firmy ?Brembo?co polecacie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2015, 23:02:16 »
Z budżetowych ATE, a jeśli ma to hamować a nie spowalniać i nie giąć się po dwóch-trzech dohamowaniach, to DBA albo Black Diamond i jakieś dobre klocki do tego.
3VZ.pl

Offline avalon2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Kwietnia 2015, 00:23:33 »
Jeżeli black diamond lub coś konkretnego to ściągaj ze stanów sama cena 50% mniej niz na naszych pseudo sklepach internetowych gdzie nie maja nic na stanie. Ty zamawiasz za 3tys komplet 4tarcz z klockami oni sciagaja ze stanow za 1500zł i czekasz 2tyg. Złoty interes.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maja 2015, 18:57:32 »
Witam,klocki i tarcze przednie zmieniłem,kierownica juz nie bije.prosze o zamkniecie tematu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl