Autor Wątek: Głośniki na tylne drzwi  (Przeczytany 21299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BigBielik

• Prawie Toyot
Odp: Głośniki na tylne drzwi
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Grudnia 2015, 09:37:17 »
Witam;
Właśnie zamontowałem głośnik w tylnych drzwiach, przewody były doprowadzone do słupka, ale wpiłąłem się oryginalnie w kostkę między słupkiem a drzwiami i .... jest głucho, nie działają choć głośniki są dobre bo sprawdząłem, przewody podłączone zgodnie z kolorystyką. Mam takie pytanie, czy może gdzieś po drodze w strone radia wiązka jest jeszcze rozpięta, a może trzeba prrzeprogramować radio, choć ma funkcję prawo / lewo / przód tył ???

Offline BigBielik

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Grudnia 2015, 09:38:23 »
Auris II wersja ACtive rok 2014

Offline kjakkurczak

• Początkujący
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Lutego 2019, 16:30:28 »
Witam;
Właśnie zamontowałem głośnik w tylnych drzwiach, przewody były doprowadzone do słupka, ale wpiłąłem się oryginalnie w kostkę między słupkiem a drzwiami i .... jest głucho, nie działają choć głośniki są dobre bo sprawdząłem, przewody podłączone zgodnie z kolorystyką. Mam takie pytanie, czy może gdzieś po drodze w strone radia wiązka jest jeszcze rozpięta, a może trzeba prrzeprogramować radio, choć ma funkcję prawo / lewo / przód tył ???

Właśnie mam to samo i na forum nie znalazłem odp. Tobie się udało?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Lutego 2019, 17:13:38 »
Być może wpięliście się w złe miejsce we wtyczce. U mnie zadziałało od razu, tyle że obciąłem kable od wtyczki i spiąłem na stałe bo we wtyczce od drzwi nie było pinów. Warto zobaczyć w ustawieniach radia na balans między kanałami front/rear.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Lutego 2019, 17:26:22 »
Być może wpięliście się w złe miejsce we wtyczce. U mnie zadziałało od razu, tyle że obciąłem kable od wtyczki i spiąłem na stałe bo we wtyczce od drzwi nie było pinów. Warto zobaczyć w ustawieniach radia na balans między kanałami front/rear.

Ile kabli wychodzi ze słupka jesli nie ma głośników i szyby są na korbę?
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2019, 17:31:04 wysłana przez jerry2006 »

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lutego 2019, 21:51:33 »
Jeśli nie ma oryginalnie głośników z tyłu, to może być, że przy radiu będzie niewpięta wtyczka do tych głośników. Trzeba wyjąć radio i sprawdzić, czy jest jakaś luźna wtyczka.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Lutego 2019, 22:09:55 »
Do radia jest jedna wtyczka od głośników przód i tył, więc jeśli przód gra to jest wpięta.
Polecam lekturę http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,21462.105.html
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2019, 22:17:26 wysłana przez Gawith »

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Lutego 2019, 22:20:36 »
Jeśli chodzi o przewody ze zdjęcia, to głośnikowy jest czarny i żółty. W drugich drzwiach, z tego co pamiętam, jeden kolor przewodu będzie inny. Przypominam, że we wtyczce po stronie komory drzwi, nie ma pinów do przewodów głośnikowych, należy te przewody przeciąć przed wtyczką.

Ale to zdjęcie pokazuje już przewody wychodzące ze słupka do gumowego łącznika drzwi więc jesli czarny i żółty będzie głosnikowy to w drzwiach powinien być. Musze jednak zdjąc boczek a wciąż jest zimno.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lutego 2019, 21:07:18 »
Te kable głośnikowe, ze zdjęcia powyżej, kończą się właśnie w tej wtyczce. Wtyczka od strony drzwi nie ma tych kabli ani pinów do nich, tak było u mnie.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Lutego 2019, 10:13:19 »
Do radia jest jedna wtyczka od głośników przód i tył, więc jeśli przód gra to jest wpięta.
Polecam lekturę http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,21462.105.html
W Aurisie II są osobne wtyczki na przednie i tylne. Link, który podałeś, tyczy (początkowo przynajmniej) jedynki, może tam było inaczej. Z profili zarówno Jerrego, jak i kjakkurczak-a, który odkopał wątek, wynika, że mają dwójki.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2019, 10:14:50 wysłana przez trutlen »

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Lutego 2019, 18:16:56 »
Według mnie wtyczka jest jedna. Ja mam te wszystkie gniazda zajęte w radiu.

« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2019, 18:22:03 wysłana przez fazibazi »

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lutego 2019, 19:28:30 »
Te dwie wtyczki po lewej, zakreślone jednym prostokątem, są od głośników (i od zasilania). Większa (bardziej po lewej) to głośniki przednie i zasilanie, mniejsza - tył.
Jak chcesz, podrzucę Ci schemat całej instalacji radiowej. Masz dotykowe, czy zwykłe?
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2019, 19:44:21 wysłana przez trutlen »

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Lutego 2019, 19:42:44 »
Te dwie wtyczki po lewej, zakreślone jednym prostokątem, są od głośników (i od zasilania). Większa (bardziej po lewej) to głośniki przednie i zasilanie, mniejsza - tył.
To ja chociaż nie mam głosników na tyle to te wtyczki były wpięte obydwie nawet przy starym radiu zwykłym. Do tych gniazd jest parot podłączony przejsciówką.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Lutego 2019, 20:10:30 »
To akurat logiczne, zestaw przerywa dźwięk podczas rozmowy i puszcza własny, więc musi być wpinany między radio i głośniki :)

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Lutego 2019, 20:36:51 »
Ile kabli wychodzi ze słupka jesli nie ma głośników i szyby są na korbę?

Na szybko znalazłem, że, biało-czerwony i biało-niebieski są pewnie od silniczka centralnego zamka, żółty i biało-czarny to 'wykrycie odblokowania' w zamku. Do głośników byłyby kable żółty i czarny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl