witam,
w moim Avalonie z 2008 mam raczej taki sam silnik i taką samą skrzynie , i miałem w 2013 r. podobny problem.
a mianowicie padł mi 3 bieg i wsteczny , wszystkie inne biegi działały i ręcznie skrzynie przełączałem i auto jeżdziło,
obdzwoniłem "wszystkie" chyba możliwe warsztaty naprawiające skrzynie biegów w Polsce i okolicach Warszawy i KAZDY bez otwarcia spiewał za naprawę od 5000 -6000 do nawet 9600 + vat --- w SAMKO !!!! STWIERDZILI ZE SKRZYNIA JEST ZARŻNIĘTA I ŻE TO ZŁOM BO ZA SZYBKO JEŻDZĘ ,BO W USA JEŹDZI SIĘ WOLNIEJ I ŻE PRAKTYCZNIE TO TRZEBA WYMIENIĆ CAŁY SRODEK A DOBRA JEST TYLKO OBUDOWA !!!!!
zadzwoniłem też do warsztatu Lexusa i Toyoty w Warszawie na ul.Osiedle 2 , i tam JEDYNY człowiek stwierdził ze najpierw trzeba otworzyć skrzynie i stwierdzić co się stało bo generalnie te skrzynie raczej nie padają i z góry ON mi nie powie ile to będzie kosztowało!
Zaryzykowałem i tak też zrobiłem i wstawiałem GO tam , okazało się po rozebraniu że padła uszczelka ( metalowy pierscień z gumową uszczelką - zamówiona z Japonii za 450 zł !!! z przesylką ) ,
za wyjęcie skrzyni , rozebranie , wymiane tego pierscienia , złozenie , zalanie nowym olejem + nabicie klimy i wymiane przy okazji oleju + filtrów w silniku zapłaciłem ------- 3100 !!

trwało niestety około 4-5 tygodni + dostałem oczywiscie gwarancje na rok !!
Wszyscy inni "fachowcy" bez otwarcia podawali ceny w sufitu , a co mogło się stać bo były wróżby z fusów !!
Jeżdżę tym autem nadal ! nic mi się ze skrzynią więcej nie dzieje i nie działo , co roku wymieniam olej i filtr , już tylko w tym warsztacie.
A co było u mnie przyczyną tej awarii , w bezawaryjnej skrzyni ? PRAWDOPODOBNIE WCZESNIEJ ZŁY OLEJ , NIE DO TEJ SKRZYNI ! w tej skrzyni występuje podobno być jakis inny , specjalny olej o czy nie wiedzą mechanicy i zalewają złym ( bo ta skrzynia występuje też w Lexusach i Toyotach , generalnie wszystko z tej stajni z silnikiem 3.5 ma dokłądnie tą samą skrzynie !!! )
kupiłem go od 1 własciciela który go sprowadził na mienie i w Polsce we Wrocławiu pojechał sobie wymienić 2x olej i filrt i zalali mu ZŁYM olejem nie takim jaki powinien być i to spowodowało że uszczelka zrobiła się twarda i pękła i nie było cisnienia i nie przełączała się zębatka na której była własnie 3 i wsteczny !