Autor Wątek: Obroty silnika - problemy z obrotami wolnymi.  (Przeczytany 42500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skoczon

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Obroty silnika - problemy z obrotami wolnymi.
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Września 2006, 22:21:16 »
Witam
Poruszam się Ave rocznik 2002 z silnikiem 1.6 VVTi. Mam obecnie nakulane 63 kkm. Jedna rzecz mnie niepokoi troszeczkę - podczas postoju wolne obroty przez jakiś czas są wolne a później spadają jeszcze ciut niżej (jest to widoczne na obrotomierzu). Wtedu wyczuwalne są minimalne drgania silnika (czuć na fotelu). Mechanik powiedział że to jest norma i trzeba się do tego przyzwyczaić - jest to związane z jakąś tam normą ekologiczną, aby silnik paracując na postoju w korku nie palił (i smrodził za dużo). Mówił, że może mi podnieść wolne obroty minimalnie, ale komputer po pewnym czasie i tak ustawi sobie po swojemu.
Co grupowicze na to? Macie też tak?

mariuszgrabowski

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Września 2006, 01:57:04 »
ja mam podobnie - normalne 'niskie' obroty to ~900 i jesli obroty utrzymuja sie na tym poziomie to jest ok.

czesto - ostatnio coraz czesciej - obroty spadaja ponizej 900, np. do 800 a wtedy zaczynaja sie niemile wibracje, ktore czuc na calym samochodzie. podejrzewam, ze moze to byc zwiazane z silnikiem krokowym, ktory odpowiada wlasnie za wolne obroty.

nie jestem niestety w stanie stwierdzic, czy wystepowanie problemow (czyli obnizanie obrotow ponizej 900) zalezy od jakichs czynnikow zewnetrznych (temp. silnika, rodzaj paliwa)... do fachowca musze i tak sie wybrac, moze jednak jakies pomysly pojawia sie na n/n forum?
moze ktos mial podobna sytuacje?

pzdr, mariusz

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Września 2006, 08:54:37 »
skoczon i Mariusz - polecam FAQ... ;)
No dobrze - juz polaczylem Wasze pytania z istniejacym watkiem - przeczytajcie, moze i u Was problem tkwi w zanieczyszczonej przepustnicy. A jesli nie, to pytajcie dalej... ;)

piotr_gleboki

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Września 2006, 23:11:14 »
Z obdukcji: Ave 2.0 benzyna miałem ten sam problem podjechałem do ASO (nie masz to jak gwarancja) i po wyczyszczeniu kanału dolotowego przepustnicy problem znikł. Obroty biegały od 400 do 1200. Tak jest zawsze w benzynowcach ...może w dieslu jest identycznie. Rzeczywiście program kompa w Ave nie ma mozliwości ustawiania wolnych obrotów - to jest parametr zapisany na amen a w serwisie powiedzieli mi że im nawet nie wolno reprogramować kompa (może na gwarancji). Niestety samemu jest to trudne do zrobienia rozwalili kawał auta w komorze silnika i używali jakiegoś specjalnego płynu do czyszczenia bo tam się utworzyła całkiem twarda skorupa (taki pierścionek) wokół tego kanału w którym siedzi przepustnica.  ;)

wita

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Września 2006, 10:26:54 »
Po wizycie u mechanika w związku z przeglądem okresowym silnik wyraźnie inaczej działa. Być może wszystko jest OK, a być może nie... Proszę o opinię.
Mam silnik 1,6 VVT-i.
Teraz: po odpaleniu (silnik zimny) przez dłuższą chwilę obroty utrzymują się na poziomie ok. 1600. Potem, podczas jazdy, przy wrzuceniu luzu (np. na światłach) stabilizują się na poziomie 1200-1300. Trzeba dłuższej jazdy, żeby na luzie schodziły poniżej 1000.
Wcześniej: obroty na luzie wynosiły jakieś 800.
Jakie powinny być prawidłowe wskazania obrotomierza?
W jednym z wątków na FAQ jest info, że czasami po przeglądzie komputer musi się dostosować - ale na logikę nie wydaje mi się możliwe, żeby trwało to dłużej niż kilka sekund.

mugger

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Września 2006, 03:53:39 »
wydaje mi sie ze chodzi ci o reset komputera....
....z tego co wiem to po resecie komputer ustawia sie na nazwijmy to ''standardowe ustawienia'' i potrzebuje czasu, czytaj przejechanych kilometrow aby sie ''dostosowac'' - u mnie przerabialem to w yarisach i w ave.
to ''dostosowywanie sie'' w moim przypadku rownalo sie ok 30-60 przejechanym kilometrom

wita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Września 2006, 15:54:24 »
to ''dostosowywanie sie'' w moim przypadku rownalo sie ok 30-60 przejechanym kilometrom
z tego, co napisałeś rozumiem, że dopiero po jakichś 60 km wskazania inne niż standardowe powiny martwić
ale, tak dla pewności...
jakie obroty należy uważać za standardowe/mieszczące się w normie?

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Września 2006, 16:15:14 »
ale, tak dla pewności...

Dobre pytanie...
Ja miałem za niskie - 550-650 (silnik drgał) i przy przeglądzie poprosiłem o przeczyszczenie przepustnicy.
Efekt był taki, że po odbiorze samochodu stwierdziłem obroty 1000-1100.
Po parudziesięciu km spadły do 700-800 i tak się trzymają. wg mechaniora obroty powinny sie utrzymywać na poziomie 750-850.
Nie podoba mi się teraz tylko to, że po nocy obroty dochodzą do 1600 przez pierwsze metry, a przed czyszczeniem były na poziomie 1200, co wystarczało...

poprawiłem cytat.
Kolegę olisadebe zapraszam TU w celu potestowania cytatów  ;)
Swoop
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:58:46 wysłana przez Swoop »

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Września 2006, 20:15:04 »
moj jak odpalam go rano w garazu do ma obroty 1000-1400 rpm.

Póżniej jak silnik jest rozgrzany i sotję na swiatłach to chodzi juz równiotko i obroty utrzymują się na poziomie ~ 800 rpm.

Uważam, ze jest to problem z przestnica, bo kumpel w KII Shumie miał z tym jakiś problem - odpalał samochod, obroty na poziomie 100-300 i zgasł. Pojechał do serwisu to w ogole nie odpalal, a teraz jezdzi bez przespustnicy.
Tak wynika z jego opowieści :)

Offline skoczon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Września 2006, 22:33:46 »
a jaki był koszt czyszczenia przepustnicy ?

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Września 2006, 23:42:17 »
full gratis - w ramach przeglądu. po 105 kkm... , który nawiasem mówiąc kosztował jeżeli chodzi o robociznę - 150 zł

Offline skoczon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Września 2006, 00:08:24 »
Czytam sobie wątek i nie wiem czy grzebać z przepustnicą czy nie :)
Jak odpalam rano silnik (temperatura wskazywana około 15 stopni na zewnątrz) to mam obroty w okolicach 1600. Obroty spadają aż do osiągnięcia normalnej temperatury pracy (wskazówka temperaury w połowie) do około 700 - 800 obr. Czasem jednak wolne obroty na zagrzanym silniku mam takie, że wyczuwam lekkie wibracje - czasem wystarczy zdjąc nogę z hamulca - obroty się minimalnie dźwigną i wibracji brak. Nie widzę też większego falowania obrotów - jakieś tam jest ale mieszczące się raczej w granicach normy (pytanie jaka jest norma) :).
Chętnie bym obejrzał przepusnicę w jakim jest stanie (ma przejechane prawie 65 kkm, z czego sam zrobiłem 3 kkm), może ktoś to robił u umieści jakąś instrukcję ?

mugger

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Września 2006, 05:21:37 »
.

standardowe obroty dla ave z 2003r to 1000-1100 obr.

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Września 2006, 15:56:08 »
Moja przepustica tez doczekala sie czyszczenia... :)
Syf byl calkiem spory  :o

« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2007, 15:43:54 wysłana przez eddie »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Września 2006, 16:16:27 »
Moja przepustica tez doczekala sie czyszczenia... :)
RaDeK - a może tak opisałbyś krok po kroku co i jak należy zrobić, żeby wyczyścić i nie zostać z wiaderkiem części po powtórnym zamontowaniu... A jakbyś jeszcze miał zdjęcio-tekę... ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl