Autor Wątek: Camry zamiana oleju z Castrol na Mobil 5w30  (Przeczytany 27298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Camry zamiana oleju z Castrol na Mobil 5w30
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Czerwca 2015, 00:46:25 »
Shell ma lepszą bazę (GTL=grupa 3+)

poza tym 3000 XE to znowu olej z ekonormą, wracamy do pkt wyjścia
TIIDA '09

Offline Grzegorz2014

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Czerwca 2015, 00:48:43 »
Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje   :good:

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Czerwca 2015, 12:24:30 »
przepraszam, że się podpinam, ale też zamieniłem na M1 tyle, że 5W-50, po lekturze tego postu, wcześniej był Motul, ale nie dawał rady utrzymać ciśnienia na gorąco i przy dużym obciażeniu, poza tym było głośno, teraz jakby ciszej, żwawiej, zobaczymy jak w spalaniu i zużyciu oliwy
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Czerwca 2015, 13:05:19 »
M1 tyle, że 5W-50
Jako że jestem jeszcze przed wymianą z semi na full,zaciekawiło mnie dlaczego dałeś 5W-50 a nie 5W-40?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Czerwca 2015, 14:27:04 »
Albo 5W-30 tak jak ja mam np. na korku (1mz-fe).

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Czerwca 2015, 14:45:17 »
ale nie dawał rady utrzymać ciśnienia na gorąco
ciśnienie statyczne wzrosło, ale jednocześnie przepływ jest gorszy i olej wolniej dociera do węzłów tarcia - tak wygląda zmiana lepkości na wyższą
natomiast ciekaw jestem stwierdzenia "nie dawał rady utrzymać ciśnienia na gorąco". dla mnie jest co najmniej dziwne
Motul 5W30/5W40 (tak sobie dopisuję, bo nie napisałeś jaki) nie dał rady, a Mobil Peak Life 5W50 dał?

między X-Cessem a Peak Life jest w 100'C 3 centypuazów różnicy w lepkości, całe 20% - czegoś takiego nie wychwycisz

teraz jakby ciszej, żwawiej,
tzw. efekt świeżego oleju oraz modyfikatorów tarcia (molibden, bor), którego w Motulu nie ma, a Mobil ma dość dużo

« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2015, 14:52:29 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Czerwca 2015, 15:11:47 »
Motul 5W30/5W40
Lub 10W-40.Zaś "nie dawał rady utrzymać ciśnienia na gorąco"kojarzy mi się jedynie z tym, że po rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej padało ciśnienie.Co było sygnalizowane niemiłym widokiem, święcącej kontrolki ciśnienia oleju.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2015, 16:15:10 wysłana przez MAREK100 »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Czerwca 2015, 19:26:13 »
5W-50.Nie wiem na ile odpowiada to prawdzie,ale znalazłem taką opinię:
 "Jeśli silnik jest mocno zużyty, to po przeczytaniu instrukcji obsługi auta i konsultacji z mechanikiem można rozważyć zastosowanie oleju o zwiększonej lepkości „letniej”, przy zachowaniu niskiej lepkości zimowej (czyli np. 5W-50 zamiast 5W-40). Dzięki temu uniknie się problemów zimą, a jednostka będzie mniej narażona na wycieki i zużycie."

Offline methodfive

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Czerwca 2015, 19:59:09 »
W mojej camry (5gen, MY2002, 3.0V6) od 8 lat lany M1 5W-50. Chwale sobie. Olej od wymiany do wymiany czysty, ubytkow niezauwazam, zmieniam co 15k. Tak wlaczylem sie do dyskusji bo czytam i zaczalem sie zastanawiac czemu poprzedni wlasciciel lal wlasnie 5w50. Myslalem o zmianie moze na 5w40 (mobil1 takowy nie istnieje niestety). Jednak pozostane przy 5w50 peak life.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Czerwca 2015, 23:37:10 »
i Pan ma rację , i Pan ma rację i Pan też ma rację

motek 10W-40, w upalny dzień, 2 os na pokładzie, AC, CC, przy 4 krpm, cisnął 2,5 bara i to był kres możliwości, na bramkach pomrugiwał czerwono i popiskiwał (shadow), oliwa 6,9 kkm przebiegu, juz litr dolany i czarna jakby po 15-20 kkm była. Silnik 530 kkm, zrobione: panewki, szlif wału, pompa oleju, wszystkie uszczelki i ...

po rozważeniu za i przeciw, wyszło, że łatwiej i taniej (20 ,- usługa + materiały moje) wyjdzie zmienić olej niż silnik,
niektórzy twierdza, ze M1 zachowuje sie przy 130'C jak inny przy 90'C, dla mnie rewela, jak gotuje w 6 garach to jest gorąco, bo po co by mi było 6 garów jakbym w nich nie gotował. Nie mam do camrzycy pretensji, ze rozedrze chłodnicę, czy głowicę, albo wywali uszelke pod głowicą albo heble spali, jak sie używa, to sie zużywa, no ale na brak ciśnienia w kluczowym momencie zgody nie ma :cheesy:. miło jest patrzec jak równolegle z rpm rośnie ciśnienie oleju, jak za ten czar mam zapłacic co kilka miesięcy , to ja w to wchodzę

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Czerwca 2015, 10:59:26 »
W związku z ciśnieniem- może coś z zaworem w pompie oleju (słabsza sprężyna)?
W tej chwili mam Motula 6100 i jest już do wymiany, ale kolor nie jest jakiś tragiczny, na 8kkm dolane może 200ml. Może jakieś przedmuchy Ci się  pojawiły, bo z tego co pamiętam z opowieści, to silnik w środku był w nienagannej czystości, więc nie ma mowy o wypłukiwaniu jakichkolwiek nieczystości, dziwne to jest  :o
Jutro zalewam Shell'a Helix Ultra 5W40 po namowach Paby, zobaczymy jak będzie się spisywał, bo po rozmowie i doczytaniu kilku broszur moja wiedza w temacie się poszerzyła i faktycznie olej może okazać się dobrym strzałem.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Czerwca 2015, 11:56:02 »
Jutro zalewam Shell'a Helix Ultra 5W40 po namowach Paby,
No to jest nas dwóch.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Czerwca 2015, 15:27:24 »
sprężynka zmieniona razem z pompą (ASO), pierścienie na tłokach zmienione, może przedmuch, a może nie
idąc tym tropem i nie mając koncepcji zwaliłem na złośliwość i zapowiedziałem mu (silnikowi) , że jak będzie fikał, to huta i chyba troszkę się ogarnął, zobaczymy na jak długo

po zatoczeniu obszernego koła wróciłem do koncepcji: olej wpływa na wszystko  i go wymieniłem, duży przebieg, luzy są , kiedyś do 530 kkm nikt nie wlałby syntetyku, a teraz proszę i bardzo, niech jeździ, jak się zatrze, to huta, jak nie będzie współpracował, tez huta, tak ze chłopak nie ma wyjścia  :cheesy:

Offline Luchow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Lipca 2015, 22:44:38 »
Jako że wywiązała się mocna dyskusja na temat marek olejów dorzucę swoje 3 grosze.
Moja Camry przez większość życia była zalewana Mobilem 1, potem przez kilka lat dostawała olej Toyotowy (z ASO) - wszystko pełne syntetyki. Przy pierwszym przeglądzie i przebiegu 147 kkm przeszedłem na Castrola Edge 5W30. Nie zaobserwowałem żadnych efektów ubocznych. Olej po ok. 12 000 km, jakie zrobiłem w rok, na bagnecie wygląda jak nowy, poziom nie zmienia się wcale, zero dolewek.

Wcześniej mój (a poprzednio taty) Chevrolet Lacetti zrobił na tym oleju 105 kkm i efekty były podobne - zero dolewek a olej przy każdej wymianie czyściutki.

Ten sam olej leję do Clio żony - tutaj na 15 kkm w ciągu roku wyszło ok. 0,4 litra ubytku, co jak na nowego małego diesla o przebiegu ponad 150 tysięcy km wydaje mi się że i tak jest bardzo dobrze. Tym bardziej, że Clio wcześniej było zalewane nie wiadomo czym i w serwisie sugerowali mi, że lanie takiego agresywnie czyszczącego syntetyka może być nieco ryzykowne. Na szczęście to się nie potwierdziło.

Nie mam porównania do innych marek, nie rozbierałem też żadnego z silników dalej niż do pokryw zaworów, ale z czysto użytkowego punktu widzenia Edge spisuje się na tyle dobrze że nie szukam żadnego innego.

Offline czerwony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Lipca 2015, 10:39:15 »
No ja w Carince mam do teraz Castrolla Edge Turbo Diesel 5W40 przy przebiegu 386 tys.
Nigdy nie musiałem dolewać od zmiany do zmiany.
Redam Cars
Carina E 2.0 TD 97'
Camry 2.2 ATM 94'
Porsche 924 78'
Porsche 928S 82'

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl