Autor Wątek: Auris 2.0 Disel 2007. Problem z odpalaniem - Pomocy!!  (Przeczytany 9799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 2.0 Disel 2007. Problem z odpalaniem - Pomocy!!
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Stycznia 2016, 17:31:37 »
To faktycznie coś macie nie tak z tymi dwulitrowcami. Mój stał na mrozie od piątku, dziś rano temperatura -18C, zagrzałem dwa razy świece i załapał zupełnie tak jak przy plusowych temperaturach czyli od razu. Akumulator mam od nowości czyli już leciwy (2007r i 120 tys przebiegu z czego ja zrobiłem 80tys), filtr paliwa nie wiem czy w ogóle kiedyś wymieniałem, żadne zaworki SCV nie czyszczone. Co do paliwa to tankuje prawie zawsze na Auchan bo najtaniej. Czuję że jak się już zacznie coś dziać to zbankrutuje.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2016, 17:35:36 wysłana przez Ceglany »

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Stycznia 2016, 08:17:27 »
Czuję że jak się już zacznie coś dziać to zbankrutuje.
przy takim jak opisałeś obchodzeniu się z autem - masz to gwarantowane.
Nie każdy ma problemy - moja np i wczoraj i przed wczoraj odpaliła a tez trzymana na dworze. Raz podgrzewam i kręcę. Robi ze 4 obroty wałem i zaskakuje. Fakt że przyjemne dla ucha to nie jest bo najpierw słychać jakby tam coś bulgotało w beczce ale po 2-3 sek stabilizuje się, cichnie i wyrównuje obroty.
Sąsiad ma nowego 1.6HDI (2013r, ledwie 43 tyś km przebiegu, z salonu nówkę brał) i jak odpala - odgłosy identyczne.
ON mam normalne z małej prywatnej stacyjki do której mam najbliżej tyle że przy tankowaniu dodałem 100ml SKYYD`a.
Aku nie wiem czy jeszcze fabryczny ale ja nie wymieniałem a na "świeży" nie wygląda.

Offline adamus1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Stycznia 2016, 09:35:02 »
Dziś odpaliła za 4-tym razem, dziwne bo łapie i gaśnie, łapie i gaśnie.

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Stycznia 2016, 11:04:45 »
Wydaje mi się że dużo jeżeli nie wszystko w rozruchu zmrożonego D-4D zależy od 2 czynników:
1) to mocny akumulator
2) to paliwo z dodatkiem jakiegoś antydepresanta aby nie wytrącała się parafina.
Kolega ma w Avie D-4D ale 116KM, wczoraj i dzisiaj 4x chechłał do upadłego nim zapaliła. 5go razu aku już by nie wydolił... I też 2 i 3x łapie, gaśnie, dławi się. Makabra. Obstawiam że -20 i niżej w życiu by nie odpaliła.

Paliwo z Orlenu, żadnego dodatku do ON nie dolewał.

Offline adamus1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Stycznia 2016, 11:53:57 »
Miała zwykłą ropę wlaną po przygodach dolałem arktycznej (większe pół baku) dziś kupię jeszcze specyfik liquid moly do czyszczenia układu i zobaczymy  :-)

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Stycznia 2016, 12:44:05 »
SKYYD`a mu trzeba było dolać a nie jakichś g... wartych reklamowych cudów.
Nie ma forum samochodowego na którym by nie był poruszany temat zimowych problemów diesli i wszędzie to samo. Nie dolejesz/dodasz żadnego antydepresanta i tak się parafina wytrąci. Jeżeli nie w zbiorniku to gdzieś w elementach układu wtryskowego gdzie ON ma kontakt z zmrożonym metalem. A cudują z arktycznymi, v-powerami itp cudami, vervami i co tam jeszcze na rynku występuje.
Przed zimą warto zaaplikować do zbiornika jakiś preparat wiążący wodę aby przed mrozami usunąć z niego nagromadzone skropliny, zmienić ew. filtr paliwa jak już te 30-40tyś km ma nawinięte, utrzymywać stan, a przynajmniej 2/3 stanu zbiornika paliwa i dodawać jakiegoś antydepresanta do tankowanego ON. Reszta to już tylko zdrowy akumulator.

Offline yanosh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lutego 2016, 14:00:35 »
Witam. Ja w mojej Aurisce jak jest zimno podgrzewam świece żarowe trzy razy i odpala od "strzała".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl