Autor Wątek: Auris - 2miesiące po kupnie  (Przeczytany 34457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris - 2miesiące po kupnie
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Września 2015, 11:51:03 »
Ja fabrycznie miałem 2,6.Obniżyłem na 2,4 i jest bez zmian.Daj znać czy coś sie zmieniło przy 2,1-2,2

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Września 2015, 12:24:57 »
Nie boicie się, że spalanie Wam wzrośnie albo "zniszczycie" opony?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Września 2015, 12:46:32 »
Nie boicie się, że spalanie Wam wzrośnie albo "zniszczycie" opony?
Nie przesadzałbym. Obniżenie o 0,2 atm to mniej niż 10% - niezauważalne. Żeby tylko ciśnieniomierze miały taką dokładność.
Ja liczę na to, że uda się przerwać łańcuch rezonansowy u źródła.
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Września 2015, 16:41:53 »
    A mógłbyś na PW coś więcej o tej regulacji. Teraz nie mam jak zobaczyć, jak ma Auris. Zwykle było tak, że gumowe "odbojniki" maski były zamocowane na śrubach. Kręcenie "odbojnikiem" w prawo (wkręcanie) zwiększało luz między gumą a maską, a w lewo - odwrotnie. Zbyt duże wykręcenie powodowało problem z zatrzaśnięciem maski. Tak jest np. w Avensis. Odbojniki są łatwe do znalezienia - to 2 wystające cylindry gumowe, na których opiera się maska po zatrzaśnięciu.
Uzupełnię, bo zajrzałem.
Odbojniki maski w Auris II są 4, zamontowane symetrycznie na belce poprzecznej pod maską (nad chłodnicą). To są wystające gumowe cylinderki, które same są "śrubami", można je wkręcać i wykręcać.
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Września 2015, 17:33:22 »
Zen75 moje opony letnie to Fulda EcoControl HP 205/55/R16, pompuje do około 2.4, ale dawno nie sprawdzałam więc pewnie ubyło trochę.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Września 2015, 19:33:24 »
U mnie ten problem również występuje (drgania odczuwalne na kierownicy czy pedale sprzęgła oraz zwiększony poziom hałasu od układu jezdnego). Nasilił się po wymianie opon z zimowych na letnie (były dwukrotnie wyważane ponieważ nie dało się jeździć powyżej 120km/h) . Na tych oponach (195x65x15) przejeździłem jeden sezon i na początku opony te tłumiły hałas i odgłosy toczenia doskonale. Już wtedy jeżdżąc zastępczym Aurisem ( na kolach 16") wydawało mi się, że jest dużo głośniej. Znalazłem w necie kilka artykułów o ząbkowaniu opon ale nie byłem przekonany, że roczne opony po przejechaniu 20tys to spotkało. Byłem również w ASO aby sprawdzili zawieszenie samochodu i zawieszenie zespołu napędowego. Panowie dokręcili "wszystkie" śruby, sprawdzili wydech i stwierdzili, że wszystko OK.
Od miesiąca jeżdżę na oponach 16" i felgach aluminiowych. Niestety opony też używane. Stopień zużycia podobny jak w poprzednich 15" i dlatego nie za bardzo poprawił się komfort jazdy i drgania są dalej odczuwalne. Za kilka miesięcy założę zimówki i wtedy zobaczymy. Okaże się czy to wina opon czy może zawieszenia czy zespołu napędowego.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Września 2015, 20:33:15 »
Znalazłem w necie kilka artykułów o ząbkowaniu opon ale nie byłem przekonany, że roczne opony po przejechaniu 20tys to spotkało.

Na ząbkowanie opon podono bardziej podatne jest (jako przyczyna a nie skutek) zawieszenie wielowahaczowe.
Może ono jest powodem ?  :o

Na jakimś forum przeczytałem też kiedyś, że jakaś marka opon u jakiegoś użytkownika (nie pamiętam jakie to było forum i jakie opony) nagminnie się ząbkowała , po zmianie producenta opon zjawisko się zmniejszyło.
A właściwie nie tyle po zmianie producenta co typu opony (chodziło o kierunkowe lub nie-kierunkowe, szczegułów nie pamiętam)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Września 2015, 22:19:50 »
Na ząbkowanie opon podono bardziej podatne jest (jako przyczyna a nie skutek) zawieszenie wielowahaczowe. Może ono jest powodem ?  :o
U mnie jest ciągle tak samo - od nowości. Wyząbkowane opony będą szumieć, ale Auris ma coś jeszcze innego ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Września 2015, 23:35:04 »
Może jakiś mail zbiorowy do TMP? Odpisują dość sprawnie ;)

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Września 2015, 07:19:54 »
Na ząbkowanie opon podono bardziej podatne jest (jako przyczyna a nie skutek) zawieszenie wielowahaczowe. Może ono jest powodem ?  :o
U mnie jest ciągle tak samo - od nowości. Wyząbkowane opony będą szumieć, ale Auris ma coś jeszcze innego ...

Miales kiedyś ząbkowanie opony? One nie szumią. One huczą!

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Września 2015, 11:13:30 »
 Szum jest od nowosci, no chyba że nowe już były wyząbkowane.Auris jest słabo wyciszony szum to jedno,ale dokładnie słychac wszystko co dzieje sie wokól samochodu
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2015, 11:15:51 wysłana przez zen75 »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Września 2015, 18:22:15 »
Daj znać czy coś sie zmieniło przy 2,1-2,2
Na początek upuściłem powietrze na tylnej osi z instrukcyjnych 2,3 na 2,1.
Moim subiektywnym zdaniem poprawa jest zauważalna. Tył jest stosunkowo lekki, instrukcja każe pompować tyle co z przodu. To za dużo jak na nieobciążony samochód, zbyt twarde opony dobrze przenoszą drgania na całą karoserię.
Nie wożę ciężarów, więc 2,1 zostanie, a potem się zobaczy - może jeszcze upuszczę.
PS. Kiedyś w innym samochodzie zaczęła mi dość mocno drgać kierownica i cała karoseria. Więc zaczęło się ... oględziny przodu, wyważanie, sprawdzanie zawieszenia. Wszystko bez rezultatu. Problemem okazał się guz na oponie ... z tyłu!
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2015, 18:37:49 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Hornet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Września 2015, 19:03:41 »
Trzeba zorganizować zlot i jazdy testowe różnymi AURISami w celach porównawczych  :grin:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Września 2015, 20:36:33 »
Trzeba zorganizować zlot i jazdy testowe różnymi AURISami w celach porównawczych
Zapomnij. Dopiero co był, jakoś tak na początku wakacji, i to w Twoim regionie - w Kletnie. Jest taki wątek na forum, tylko trochę zakopany. Ale z tego co czytałem po, to za bardzo tam nie jeździli i nie testowali  :laugh:

Spalanie - Motostat.pl

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Września 2015, 21:45:17 »
Trzeba zorganizować zlot i jazdy testowe różnymi AURISami w celach porównawczych  :grin:

Tak. Tutaj najlepszym organizatorem jest Nika.
Co do testowania to niedawno przejechałem się nową Toyotą (Corolą) i pierwsze wrażenie to: przecież mój Auris też tak "cicho jeździł" jakieś 1,5 roku temu. :o
A może te odgłosy faktycznie przedostają się z zewnątrz. U mnie uszczelki drzwiowe dosyć mocno wygniecione.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl