Autor Wątek: Jakie tarcze hamulcowe do Roli są godne polecenia. Grubość  (Przeczytany 20794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
Jakie tarcze hamulcowe do Roli s± godne polecenia. Grubo¶Ã
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Kwietnia 2005, 23:41:48 »
Cytat: kajjo
Corolla z tego roku sprzedawana w Europie ma rozmiar tarcz hamulcowych 255X48X22x4

Ja mam prawie takie z tyłu, z tą różnicę, że nie 49 tylko (chyba 52). Z przodu mam większe.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

LEOPOLD

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2005, 14:01:51 »
podczas ostatniej fazy hamowania,kiedy auto już prawie sięzatrzymało, czuć było na kierownicy delikatne drgania co świadczyło o nierównościach na tarczy. Zdecydowałem sięna wymiane. W znajomym sklepie kupiłem tarcze hamulcowe firmowane przez JC i to był bład. Podczas hamowania auto tak sie trzęsło że we wstecznym lusterku tylniej szyby nie mogłem zobaczyć :). Oddałem je na reklamacje ale wcześniej stare tarcze oddałem do przetoczenia . JC nie uznało reklamacji ponieważ uznało że klient nie właściwie je użytkował (nagłe zchłodznie wykrzywiło tarcze) . Sklep w którym je kupiłem zachował sięok. i wzioł to na siebie (oddał kase) a ja już zrobiłem 40 tyś na oryginalnych, przetoczonych  tarczach i jestem bardzo zadowolony. Ponadto nowe tarcze JC powierzchnie cierne miały mniejszej grubości niż stare po przetoczeniu za to zwiększoną miały przstrzeń "wentylującą" przez co całkowita grubość tarczy nie ulegała zmianie

pat

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2005, 21:14:15 »
Boże ale buble robią. Kupując tam trzeba sie porządnie zastanowić co sie kupuje.

raVonline

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Maja 2005, 09:13:08 »
ja w swojej e11 tarcze wymienilem po 135kkm - kupilem brembo www.hamulce.net

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Września 2005, 19:48:31 »
moje tarcze mają niestety 19 mm o przetoczeniu nie ma mowy
ale mam pytane czy zeszlifowaśranty mają około 2 mm i jeszcze jeden komplet klocków
na nich przejechać (podobno są trwalsze)  czy wymieniać ?

[Kuba]

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Września 2005, 08:43:07 »
Cytat: rwaw
ale mam pytane czy zeszlifowaśranty mają około 2 mm i jeszcze jeden komplet klocków

Wymieniac. Wszak tu chodzi o bezpieczenstwo, Twoje i innych.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Września 2005, 08:49:40 »
Cytat: rwaw

Nie ma sensu ryzykować. wymieniaj na nowe.
BMW E46 320d
Mini Cooper

dwwasyl

• Gość
Odp: Jakie tarcze hamulcowe do Roli są godne polecenia. Grubość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2008, 21:24:42 »
WItam

CHciałbym odświerzyć temat. Bardzo prosze o poradę jakie tarcze i klocki wybrać do e12

Dzięki !

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Marca 2008, 14:47:50 »
Polecano mi tarcze ATE i klocki EBC.

STAMP

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Września 2008, 21:54:01 »
Odświeżam temat  :-) Jestem po trzecim przeglądzie. 37k km i cały układ hamulcowy do wymiany  :| Piszecie tu o wymiarach minimalnych tarcz- 20mm. Serwisant -na piśmie-oznajmił mi że wymiar minimalny to na przód 23mm a na tył 8mm.  Moje tarcze mają od 0,1 do 1mm poniżej minimum :cry: Oczywiście klocki też do wymiany. Zawsze uważałem że jeżdżę spokojnie, nie hamuję przed każdym zakrętem, wykorzystuję do tego silnik. Muszę przyznać że jestem trochę zmartwiony. Koszt wymiany w ASO-około 2000 PLN <taniec>

somoza

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Grudnia 2008, 15:53:32 »
Podepnę sie i ja do wątku. Mam takie pytanie: czy tylne tarcze można pokrzywić? Będę niedługo wymieniał tył i zastanawiam sie nad jakimś tańszym rozwiązaniem (JC, czy inne tańsze) z jakością tych firm wiadomo jak jest... Na przód bym tego nie założył ale na tył...?? Największa siła hamowania idzie na przednie koła więc tam tarcze muszą być porządne. Ciekawy jestem czy pokrzywił ktoś tylne i jak to sie objawia??? Przód wiadomo trzepie kierownicą przy hamowaniu. A tył??? Też telepie zadkiem?? Miał ktoś coś takiego??

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Grudnia 2008, 16:54:04 »
Odświeżam temat  :-) Jestem po trzecim przeglądzie. 37k km i cały układ hamulcowy do wymiany  :| [...]

Nie mogę się powstrzymać. Czy Ty na pewno masz Toyotę ?
No comments. :|

Podepnę sie i ja do wątku. Mam takie pytanie: czy tylne tarcze można pokrzywić? Będę niedługo wymieniał tył i zastanawiam sie nad jakimś tańszym rozwiązaniem (JC, czy inne tańsze) z jakością tych firm wiadomo jak jest... Na przód bym tego nie założył ale na tył...??

Nie mów cap zanim nie capniesz. Sęk w tym że z jakością konkretnie tarcz JC nie wiadomo jak jest i nie można z góry zakładać że są do pupy. U mnie spokojnie przeżyły _z _przodu_ jakieś 80 000km i mogłyby jeszcze ok. drugie tyle gdyby nie to że je lekko przebarwiłem na sino ;)
A żywota lekkiego nie miały...

Cytuj (zaznaczone)
Największa siła hamowania idzie na przednie koła więc tam tarcze muszą być porządne.

Oho, kolejny, który nie docenia tylnych hamulców... :|

A co do zasadniczego pytania - tak, tylne tarcze też można pokrzywić tak samo jak przednie.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Grudnia 2008, 16:54:50 »
Witam!
Co chodzi o klocki to Lukas na bank robi oryginały, a czy macie namiary (firmę) na solidne tarcze, szczególnie wentylowane (E12) na przód, bo niedługo się przydadzą?   <narka>
d.s.

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Grudnia 2008, 22:57:26 »
25 tys  km temu założyłem do mej E9 na przód tarcze BOSCH`a i klocki LUCAS.Wszystko jest ok ,a przyznam że nie jeżdże po emerycku...

TomBe1

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Marca 2009, 18:13:27 »
Ja założyłem ok 15 tyś temu komplet klocków EBC green stuff oraz tarcze Zimmerman, z tyłu zwykłe a z przodu nawiercane. Na razie nie mam powodów do narzekania

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl