Autor Wątek: Alarm Q-SAFE przycisk diody  (Przeczytany 45976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Alarm Q-SAFE przycisk diody
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Kwietnia 2018, 09:00:58 »
Autoalarm może być zaprogramowany tak, aby obsługiwał immobilizer.
Alarm nie obsługuje fabrycznego immo - wystarczy spojżeć na schematy.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Kwietnia 2018, 11:53:49 »
Autoalarm może być zaprogramowany tak, aby obsługiwał immobilizer.
Alarm nie obsługuje fabrycznego immo - wystarczy spojżeć na schematy.
Immo w starszych samochodach mógł być niezależny od elektroniki samochodu, wystarczyło, że potrafił przerwać obwód zasilania pompy paliwa lub/i cewki zapłonowej, gdy nie wykrył "pastylki". W dzisiejszych czasach jest zintegrowany z elektroniką (zwłaszcza z ECU), ma dostęp do magistrali CAN. Podobnie szanujący się autoalarm ma dostęp do CAN. A to znaczy, że mogą się komunikować. Mój autoalarm "fabryczny" był dokładany w ASO (jak chyba u większości), immo był rzeczywiście fabryczny. Gdybym zrezygnował z autoalarmu, nie miałbym nawet przycisku do wklepania pinu, ale system antykradzieżowy (anty-theft device) by działał, na "pastylkę". Moja instrukcja od Q-Safe opisuje dla autoalarmu funkcję immobilizera - jako funkcję programowaną, na życzenie klienta. Nie mam pojęcia, jak to się ma do funkcji fabrycznej i jak to logicznie działa. Może to jest to samo, po prostu uruchomienie procedury immo w oprogramowaniu ECU poprzez komendę z autoalarmu, zamiast z czytnika "pastylki". To by wyjaśniało działanie u Kristofa, pastylka w domu, odblokowanie immo za pomocą pinu. Integracja autoalarmu z funkcją immo i centralnym zamkiem, jest chyba większa, niż na pozór się wydaje.
Może wypowie się ktoś, kto się na tym naprawdę zna.
I jeszcze tak na szybko z artykułu "popularno-naukowego":) https://www.motofakty.pl/artykul/immobiliser-i-autoalarm-co-warto-o-nich-wiedziec.html
"Najczęściej montowanym seryjnie zabezpieczeniem jest immobiliser włącza  się automatycznie po wyłączeniu silnika w pozycję "0", natychmiast po otwarciu drzwi. Blokowane są 3 newralgiczne dla pracy silnika obwody - zapłon, rozrusznik oraz podawanie paliwa. Odblokowanie urządzenia polega na wprowadzeniu odpowiedniego kodu do kluczyka."
"Autoalarm często współpracuje z immobiliserem - jeśli zostaniemy napadnięci możemy aktywować funkcję za pomocą przycisku. Złodziej wtedy daleko nie odjedzie - po pewnym czasie autoalarm włączy immobiliser powodując unieruchomienie pojazdu."

« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2018, 12:09:53 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Kwietnia 2018, 13:39:23 »
Podobnie szanujący się autoalarm ma dostęp do CAN. A to znaczy, że mogą się komunikować.

To że może nie oznacza że sie komunikuje - alarmy przewaznie wpinają sie w cana bez potwierdzenia odbioru i niczego nie nadają.
Gdybym zrezygnował z autoalarmu, nie miałbym nawet przycisku do wklepania pinu, ale system antykradzieżowy (anty-theft device) by działał, na "pastylkę".
Nie działał by -jedynie zostało by immo w kluczyku.

Moja instrukcja od Q-Safe opisuje dla autoalarmu funkcję immobilizera - jako funkcję programowaną, na życzenie klienta.

To jest immobilicer alarmu - nie ma nic wspólnego z immo auta - po prostu odcięcie.
Blokowane są 3 newralgiczne dla pracy silnika obwody - zapłon, rozrusznik oraz podawanie paliwa.
Ale bzdury

Fabryczne immo nie blokuje żadnych obwodów - jesli nie ma właściwego kodu po prostu nie odpala procedury startu silnika.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Kwietnia 2018, 16:15:07 »
Zależy kto podłącza. Bo u mnie alarm sie załączy bez karty coby i tylko wyje po jakimś dystansie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Kwietnia 2018, 20:48:35 »
Mechu, zupełnie niepotrzebnie dołączasz emocje. A tutaj trzeba wiedzy. Ja jej nie mam, ale orientuję się co nieco. Jeśli prostujesz, to co ja napisałem, to proszę bardzo, wskazane. Ale napisz, jak to jest.
Cytuj (zaznaczone)
To że może nie oznacza że sie komunikuje - alarmy przewaznie wpinają sie w cana bez potwierdzenia odbioru i niczego nie nadają.
Jeżeli nic nie nadaje, a tylko odbiera, to też jest komunikacja.
To może wiesz, jak to wszystko działa u @kristofa. Fabryczne immo raczej pozostało jak jest. Zapewne nikt mu tego nie wyrzucił po zainstalowaniu autoalarmu. Przycisk PA wraz z diodą (część autoalarmu) potrafi pinem odblokować immobilizer. Myślę, że autoalarm musi coś wysłać do ECU, żeby ten nie robił problemów z rozruchem. Gdyby fabryczny immo funkcjonował normalnie, to bez pastylki nie pozwoliłby na uruchomienie silnika. A jednak pozwala, za pomocą pinu z autoalarmu.
Gdybym zrezygnował z autoalarmu, nie miałbym nawet przycisku do wklepania pinu, ale system antykradzieżowy (anty-theft device) by działał, na "pastylkę".
Cytuj (zaznaczone)
Nie działał by -jedynie zostało by immo w kluczyku.
Co by nie działało? Autoalarm, którego by nie było? Czy może przycisk, którego by nie było?  Nie rozumiem.
Moja instrukcja od Q-Safe opisuje dla autoalarmu funkcję immobilizera - jako funkcję programowaną, na życzenie klienta.
Cytuj (zaznaczone)
To jest immobilicer alarmu - nie ma nic wspólnego z immo auta - po prostu odcięcie.
Odcięcie czego? A czy nie jest to tak, że autoalarm (poprzez CAN) lub "pastylka" (poprzez czytnik+coś tam)  może po weryfikacji kodu/pinu nakazać odblokować w ECU funkcje życiowe silnika?
Blokowane są 3 newralgiczne dla pracy silnika obwody - zapłon, rozrusznik oraz podawanie paliwa.
Cytuj (zaznaczone)
Ale bzdury.
Fabryczne immo nie blokuje żadnych obwodów - jesli nie ma właściwego kodu po prostu nie odpala procedury startu silnika.
Nie ja to wymyśliłem, to cytat z artykułu. Ale czy to tak bardzo bzdura? Stare immo tak robiły, odcinały fizycznie obwód tego czy tamtego. A w dzisiejszym ECU wystarczy zablokować wyliczanie zapłonu, wtrysku, czy jeszcze czegoś tam. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Kwietnia 2018, 22:19:44 »
Mechu, zupełnie niepotrzebnie dołączasz emocje.
Raczej wiem co dołączam - chyba że nie wiem - cóż . . . normalny nie jestem ;)

Jeżeli nic nie nadaje, a tylko odbiera, to też jest komunikacja.
Można czepiać się słówek - można też starać się zrozumieć.
Standardowo urządzenia wpięte w can po odebraniu na końcu ramki nadają ACK (potwierdzenie odbioru) - alarmy tego nie robią.
Przycisk PA wraz z diodą (część autoalarmu) potrafi pinem odblokować immobilizer.
Odblokowuje immo alarmu (czyli odcięcie) a nie fabryczne.
Co by nie działało?
Masz 2 zabezpieczenia w aucie - alarm i fabryczne immo - alarm jak nie zapłacisz to jest wyłączony i nie ma syreny ale guzik do pinu jest (chyba że coś znowu "oszczędzą" w mostvie).
Pastylka, antypilot czy karta to część alarmu - może działac tylko jako immo.

Odcięcie czego?
Zapłonu lub rozruchu. Np Cobra ma to na pinach J1 i J2.
A czy nie jest to tak, że autoalarm (poprzez CAN) lub "pastylka" (poprzez czytnik+coś tam)  może po weryfikacji kodu/pinu nakazać odblokować w ECU funkcje życiowe silnika?
Teoretycznie by się może i dało (bo tak jest np we francuzach - ale nie o tym to forum).

Ale czy to tak bardzo bzdura? Stare immo tak robiły, odcinały fizycznie obwód tego czy tamtego.
Przrzecież zacytowałeś fragment o fabrycznym immo - ono w 99.9% było wkomponowane w ecu (czasem częściowo ale nie o to chodzi).
Jedynym autem które pamiętam ze miało fabryczne immo ze standardowym odcięciem rozrusznika to był jakiś rover (dokładnie rovero-honda).
Miała immo w pilotach przy kluczyku - angielska myśl techniczna

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Kwietnia 2018, 19:16:56 »
Kolego KoMarek zacytowałeś mój wpis:
Ta pastylka służy do odpalenia auta bez wklepywania kodu, nie ma nic wspólnego z immobilizerem. Jest częścią autoalarmu.
ale nadal nie zrozumiałeś co napisałem.
Przeprowadziłeś wywód niczym profesor na polibudzie-wybacz za porównanie- podpierając się wiadomościami z instrukcji obsługi twojego autoalarmu, wiadomościami z prasy a ja wyraźnie napisałem, że ta pastylka nie ma nic wspólnego z immobilizerem. Amen.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:09:26 »
Kolego KoMarek zacytowałeś mój wpis:
Ta pastylka służy do odpalenia auta bez wklepywania kodu, nie ma nic wspólnego z immobilizerem. Jest częścią autoalarmu.
ale nadal nie zrozumiałeś co napisałem.
Przeprowadziłeś wywód niczym profesor na polibudzie-wybacz za porównanie- podpierając się wiadomościami z instrukcji obsługi twojego autoalarmu, wiadomościami z prasy a ja wyraźnie napisałem, że ta pastylka nie ma nic wspólnego z immobilizerem. Amen.
To raczej kwestia nazewnictwa. Autoalarm, to coś, co ma alarmować, gdy nieuprawniony otworzy drzwi, ktoś zbije szybę itp. Immobilizer to coś, co blokuje uruchomienie silnika "bez zezwolenia". Więc skoro wchodzisz do samochodu i nie odpalisz silnika bez pinu, to co blokuje uruchomienie? Autoalarm? Który, jak pisze @mechu, niczego nie wysyła, to jak odblokuje procedurę startową silnika w ECU. To jest niespójne. Dość kluczowe jest miejsce podłączenia przycisku PA z diodą. Wydawało mi się, że do modułu autoalarmu, ale teraz to już nie wiem. Jeśli do modułu, to moduł coś z tym wklepanym pinem musi zrobić (np. coś gdzieś przesłać, odblokować abyś odpalił). Jeżeli jest podłączony do ECU, to moduł autoalarmu raczej nie zainteresuje się pinem ani pastylką, z tego powodu nie uruchamia syreny.
Nie czepiam się, próbuję zrozumieć, ale moja logika przy powyższych wyjaśnieniach i moich wyobrażeniach nie daje rady.
I jeszcze pytanie, co to jest za immo w autoalarmie, co blokuje? Czy to nie takie samo blokowanie procedury startowej silnika w ECU jak przez immo "fabryczne", tyle, że z innego źródła?

« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2018, 22:26:27 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Kwietnia 2018, 11:21:45 »
co to jest za immo w autoalarmie, co blokuje?

Przecięż ci napisałem bo już o to pytałeś:
Odcięcie czego?
Zapłonu lub rozruchu. Np Cobra ma to na pinach J1 i J2.

Uparłeś nię na "Komunikacje" po canie - przyjmij że jej nie ma.
Sciągnij sobie jakąś instrukcje do alarmu - poczytaj.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Kwietnia 2018, 13:23:12 »
Uparłeś nię na "Komunikacje" po canie - przyjmij że jej nie ma.
Sciągnij sobie jakąś instrukcje do alarmu - poczytaj.
No to poczytałem. Swoimi nieprecyzyjnym podpowiedziami utrzymaliście mnie w "mylnym błędzie". Wydawało mi się, że współczesny alarm po to ma dostęp do magistrali, aby elektronika samochodu integrowała się w całość. Może i są takie rozwiązania, albo będą. Tymczasem mamy rozwiązania prostsze. Wystarczyło mi napisać, że autoalarm ma miejsce na przekaźnik, który może chamsko przerwć obwód (stosowane od bardzo wielu lat) np. pompy paliwa, i nieważne jak to się nazwie, immobilizer, funkcja immobilizera czy część autoalarmu. To coś po prostu prymitywnie unieruchamia silnik. Fabryczny immo faktycznie nie ma nic wspólnego, on sobie działa niezależnie, reaguje na obecność transpondera umieszczonego w kluczyku, czasem jest nazywany pastylką.
@Kristof, Ty pastylką nazwałeś pilot PIT, co wyprowadziło mnie na manowce. Wcześniej nie skojarzyłem, bo sam nie posiadam. A transponder masz w kluczyku, a pilot PIT w domu. Dla jasności, w kluczyku mechanicznym jest transponder immobilizera (nie zasilany własnym źródłem) i układ radiowego sterowania centralnym zamkiem i autoalarmem (zasilany z baterii pastylkowej). A pilot PIT to taki drugi pilot, którego zadaniem jest wygenerowanie i bezprzewodowe wysłanie kodu uwierzytelniającego do autoalarmu, co można zastąpić wpisaniem PIN. Teraz dobrze rozumiem?
Spalanie - Motostat.pl

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Kwietnia 2018, 07:53:59 »
Nie jestem tak oczytany w tym temacie, ale teraz trafiłeś. Tak jest u mnie.

Offline Niuniek

• Początkujący
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Października 2018, 14:33:29 »
Witam serdecznie wszystkich !
Mam zamontowany w Aurisie 2013 roku tego typu alarm który dodatkowo ma funkcję imobilajzera który wymaga posiadania przy sobie podczas użytkowania auta tzw. pestke (ODIS). Niestety wczoraj coś się zadziało niedobrego i w/w urządzonko przestało działać, samochód unieruchomiony. Prześledziłem elektryke odłączyłem zabezpieczone obwody i na razie można się poruszać. Ale postanowiłem całkowicie usunąć ten alarm.
W związku z tym moje pytanie czy ktoś posiada schemat lub instrukcję montażu tego alarmu która mógł by mi udostępnić, żebym mógł go zdemontować ???

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Października 2018, 22:03:48 »
u mnie pin ma cztery cyfry i dostałem plastikową kartę jak kredytowa z numerem pin na niej

To raczej masz COBRE ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Stycznia 2020, 01:59:32 »
Jak sprawdzić ,czy w aucie jest alarm i imo fabryczne , w komorze silnika w bezpiecznikach jest bezpiecznik z opisem S-HORN

Skrzynka bezpieczników przy aku ,pozycja 55 ,symbole S-HORN ,opis: środek odstraszający od kradzieży ,w polskim opisie pisze coś o klaksonie , czyli jakimś dźwiękowym odstraszaniu . 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Maciej123

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Września 2024, 06:03:37 »
Cześć pytanko co oznacza 5 sygnałów przy zamykaniu dzrzwi bateria wymieniona auris

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl