Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Woytek

• Gość
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #135 dnia: 30 Marca 2006, 10:05:26 »
ehy... tzn po poczytaniu opinii na stronie www.opony.com skłoniłem się w strone BG Goodrich.. zresztą mam takie zimówki i nie ma z nimi problemów. a może Uniroyale....?? oceniane sa wyżej
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2006, 10:10:46 wysłana przez Woytek »

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 30 Marca 2006, 10:47:05 »
a może Uniroyale....?? oceniane sa wyżej

Niektorzy uniroyale neguja za salbosc na wodzie....

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Marca 2006, 11:13:33 »
nie bede naśladował Jezusa i po wiodzie jeźdić nie będę ;).  Chyba jednak się skuszę na Uniroyale bo większośc osób je chwali..

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 30 Marca 2006, 11:20:09 »
Tez mysle ze to dobry wybor... Sam bym pewnie je kupil ale kupilem juz Klebery... Jezdza dobrze tylko dziwnie wygladaja

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #139 dnia: 30 Marca 2006, 12:41:33 »
to ja sie wypowiem co do uniroyali Rain Sportow......
jelisli chodzi o wode - to opona WYPAS......... - qre ciezko o lepsza, porownujac nawet do F1......

cana niska, na sluchym zwyczaja opona  - zadna rewelacja, ale na mokrym.......:)

u mnie sa 195/45/16 i przy akiej szerokosci na mokrym jest rewelacja.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 03 Kwietnia 2006, 14:28:45 »
Uniroyale już jadą.... jak przetestuję to zdam relację

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #141 dnia: 03 Kwietnia 2006, 14:33:38 »
a na jaki model sie zdecydowales?? (penwie juz gdzies to pisales tylko nie moge znalesc!;))
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 04 Kwietnia 2006, 14:35:55 »
Uniroyal RALLYE 680

tylko wąskie.. bo tylko 2 dokupuję ( 2 mam dobre stare i nie chcę mieszać rozmiarów) a poza tym za rok mam nadzieję zmeinić na coś większego więc nie będę dopłacał za szerokie gumy.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 10 Kwietnia 2006, 22:31:00 »
Dostałem do swojej Camry 2,2 Wagon, w dość dobrej cenie GY Ecellence195/65/15 (280,-/szt), i naprawde co do jazdy w deszczu to jestem pod wrazeniem (150 i nie czuc utraty przyczepnosci na łuku), po suchym troche jak po kleju niby dobrze bo trzymaja ale auto tez inaczej jedzie jak zmulone (duze opory toczenia, a na pewno wieksze od zimowych 185). Z ich cech to rzeczywiscie komfort spory, ale jak złapia jakis swoj tor to trzeba uwazac bo ciagną (koleiny) na razie zrobilem jakies 200 km, wiec dopiero sie otwieraja, jak cos wiecej sie okaze to dam znac.
Tomek
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

AW7777

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 19 Maja 2006, 19:13:15 »
W Carinie E jeżdżę na oponach Dunlop Sport 01. Są to letnie opony na bazie silikonu. Przejechałem ok 50 kkm. Uważam, że są mniej śliskie niż kauczukowe. Czy macie podobne zdanie?

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 30 Maja 2006, 12:10:18 »
Kochani,

mam nastepujący dylemat. Lada moment będę już miał u siebie mojego wymarzonego Lesia. Oponki ma letnie, ale wygląda to następująco:

- przód GY Eagle NCT5 - jakieś 7mm bieznika
- tył Kleber Dynaxer HP - jakieś 4-5mm bieżnika (napęd na tył)

Po kilkudziesięciu minutach jazdy stwierdziłem, że są sporo głosniejsze niż np. Michelin Pilot Primacy u Mańka w LS400, mimo, że moja furka jest fabrycznie lepiej wyciszona.

GY Eagle NCT5 mają dość kiepskie opinie pod względem jazdy po mokrym i głośności po przejechani 30k km. Klebery są jeszcze gorsze. Nie będę więc raczej dokupywał 2 GY Eagle NCT5 w zastępstwie za Klebery...
Dlatego też zastanawiam się nad kupnem 4 nowych opon. Rozmiar 225/60/16.

Z górnej półki rozważam:

- Michelin Pilot Primacy 98W (najtaniej znalazłem 601,05 brutto)
- Continental ContiPremiumContact 2  98W (najtaniej znalazłem 604,50 zł btutto)
- Yokohama AVS dB V550 102W (najtaniej znalazłem 565,10 zł brutto)

Zalezy mi na dobrym trzymaniu się drogi na suchym i mokrym i ciszy.
Pytania nastepujące:

1. czy jest sens inwestować taką kasę na te opony ? Mam znajomego, który załozył do GS400 opony Barum w indeksie W i jest zdecydowanie bardzo zadowolony... Sam nie wiem co mam o tym sądzić i czy brał pod uwagę cichość/głośność opon, czy same właściwości jezdne. Czy cena do jakości nie będzie zdecydowanie na kożyść takich własnie Barumów ? Być może własciwości jezdne nie odstają tak bardzo od wymienionych powyżej, a cena jest 2-krotnie niższa... Pytanie, czy mimo indeksu W nie jest strach na takich oponach rozwijać dozwoloną dla nich prędkość 270 km/h (tak, tak - wiem - gdzie ja tyle pojadę - mimo wszystko nawet jeżeli to będzie 1 raz, to wolę mieć komfort psychiczny, że mogę...)

2. Czy taki rozmiar oponki 225/60/16 to nie będą zbyt duże balony - chodzi o zachowanie się opon w zakrętach. Nie chciałbym, żeby przy ostrym zakręcie opona spadła mi z felgi  ;D
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2006, 16:47:21 wysłana przez Lwiecz01 »

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 30 Maja 2006, 17:37:40 »
po suchym troche jak po kleju niby dobrze bo trzymaja ale auto tez inaczej jedzie jak zmulone (duze opory toczenia, a na pewno wieksze od zimowych 185).
Dlatego ja z nich zrezygnowalem podobniez jak i z Hydragripow, a kupilem sobie Firestony FH SZ 80, na zakretach rewelacyjnie sie sprawiaja, w porownaniu np. do Poprzednich Kleberow Dynaxer czy tez Fuldy Attiro

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 30 Maja 2006, 20:31:01 »
Kilka watkow wszesniej pisalem ze zalozylem nowe klebery dynaxer hp2. Zrobilem juz nimi ok. 5 tys. km i stwierdzam ze nie najalepiej trzymaja sie suchego asfaltu niestety. Jezeli do tego dojda delikatne nierownosci to wogle masakra - trzeba sie pilnowac, ABS w takim przypadku rogrzewa sie do czerwonosci (stan amortyzatorow super). Ale co do halasow jakie ta opona wydziela to nie powiedzial bym ze to glosna opona.... Slychac ja na przelomach - jak takie pukniecie w balon. Raczej jest to cicha opona...

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 31 Maja 2006, 08:54:36 »
prusiak -> po 5 tys. to każda jest cicha :)) Te Klebery na moim Lexie to mają chyba ze 30.000 km lub lepiej...

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 31 Maja 2006, 09:05:20 »
prusiak -> po 5 tys. to każda jest cicha :)) Te Klebery na moim Lexie to mają chyba ze 30.000 km lub lepiej...

No slyszalem slyszalem ze po ok 30 tys. to one sa glosniejsze... ale ciekawe ile bieznika jeszcze na nich bedzie...

A tak przy okazji wlasnie jechalem corolka mojego ojca, on ma mieszelinki primacy, stan ich oceniam na 'ostatni sezon' i niestety tez nie sa ciche...

We wczesniejszej corolce mialem miszelinki energy i te saobie bardzo chwalilem, byly ciche i mieciutkie i przetrwaly duzo duzo kilometrow...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl