Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 383973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #285 dnia: 16 Czerwca 2008, 08:37:13 »
Czyli wysokość 1/2 średnicy = 9,75mm. - o tyle auto się "podniesie"
Tragedii nie ma.
@P@weł
Jeśli się zdecydujesz na podmiankę opon na wyższy profil, koniecznie napisz jak zachowuje się auto.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: 12 Września 2008, 20:15:35 »
Czy ktoś się orientuje czy Yokohama W.drive ma rant chroniący felgę przy rozmiarach 195/60 R15 oraz 185/60 R15? W katalogu napisali, że ów rant dotyczy tylko niektórych rozmiarów ale oczywiście nie można się dowiedzieć znikąd jakich  <zalamka> W 2 zakładach oponiarskich też nie wiedzą ale obiecali zerknąć jak będą mieli taki rozmiar.
I od razu o to samo zapytam się odnośnie Nokian H... Też 195/60 R15 i 185/60 R15... (sytuacja z katalogiem analogiczna).

Byłbym wdzięczny ;] Ja już na ulicach będę wypatrywał  <diabel> Jak się czegoś dowiem, dam znać.

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: 12 Września 2008, 21:32:54 »
Jeżdżę na oponach Nokian-H 195/60 R15 i nie posiadają tego wynalazku, a przydałby się........
pozdrawiam

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: 13 Września 2008, 00:22:29 »
Dzięki za odpowiedź. W takiej sytuacji w 185/60 R15 też raczej nie będzie. Zupełnie nie rozumiem, czemu producenci nie mogą dodawać rantu do całej rozmiarówki.
No cóż... może przynajmniej zimowe yokohamy będą miały rant... Teraz to i tak się przekonam, bo dziś dogadałem się z kolesiem który ma mi te opony załatwić nieco taniej... Nie wiem tylko kiedy dostane je w swoje łapki.

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: 14 Września 2008, 09:22:15 »
Witam,

U siebie mam opony zimowe Yokohama w.drive 195/65/r15 i nie mają rantu ochronnego.
Jeżeli kogoś interesują opony yokohama w dobrej cenie (sam tam kupiłem) to polecam sklep: www.krysmer.pl

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: 18 Września 2008, 10:40:52 »
Odebrałem dziś te Yokohama 185/60 R15 made in japan i... nie mają rantu ochronnego... Było to do przewidzenia....
Wizualnie odnosi się wrażenie, że profil jest delikatnie niższy od 195/60 R15 (w końcu to 2% różnicy na obwodzie).
W zasadzie nie jestem przekonany, czy jest możliwość dostania opon z rantem w tych dwóch rozmiarach. Kiedyś takie widziałem, ale była to jakaś szajska firma....

Dziwi mnie nieco, że na tych oponach nie ma standardowego oznaczenia daty produkcji opon WWYY (gdzie WW to tydzien a YY to rok). Jest podany tylko rok produkcji 2008 a nie 20 tydzień tego roku, ponieważ cały napis wygląda tak: YYYY 2008

Indeks ładowności 84... niestety, bo instrukcja obsługi do Cariny podaje 86... Mogłem brać niby te opony w wersji XL (z indeksem 88) ale tych nie dostałbym taniej :( No nic...
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2008, 10:43:36 wysłana przez Dagon »

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #291 dnia: 18 Września 2008, 16:02:06 »
Jeśli napis to ,,2008"; masz właśnie 20 tydzień 2008 roku.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: 19 Września 2008, 02:03:11 »
Tak też myślałem z początku, ale zastanawia mnie to YYYY. Jeśli nie chodzi o to, że jest to sam rok produkcji, to co oznacza YYYY przed datą?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #293 dnia: 19 Września 2008, 13:46:34 »
Dlatego brałem w cudzysłów datę (o literach nic nie wiem - chociaż z ,,year" się kojarzą).
Mam 4 różne rodzaje opon (w garażu) i na żadnych liter nie było.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: 20 Września 2008, 01:05:25 »
Zadzwoniłem do przedstawiciela. Jest to 20 tydzień 2008. Literki kodują inną informację i czasem są 4 a czasem 3. Niestety w moim przypadku YYYY jest dość mylące :P Natomiast sprawa się wyjaśniła ;] Nie dosłyszałem, co mają kodować te literki, a już nie chciałem się dopytywać bo się śpieszyłem na spotkanie.

Offline Rajek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #295 dnia: 13 Listopada 2008, 14:55:55 »
Cytat: mkr  16-03-2008, 15:09:40
a ja sobie zamówiłem Dunlop SP SPORT Fastresponse 205/55/R16 91 W   We wtorek przyjadą kurierem, zobaczymy co to będzie

I jak się sprawdziły? Ktoś ma jeszcze bo chciałbym zamówić takie same tylko z indeksem 91 V.

rawa

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: 24 Listopada 2008, 21:41:58 »
jestem szczęśliwym posiadaczem nowiutkich DUNLOP WINTER SPORT M3 i powiem szczerze, że jestem jak narazie zadowolony. Obniżyło się spalanie o 1.5 L samochód nie jest wiele głośniejszy niż na letnich, dobrze się wgryza w snieg i błoto pośniegowe. Czuję się pewnie na oblodzonych zakrętach, a kałuże przejeżdżane z wieksza prędkością nie są problemem. Polecam te gumy gorąco.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #297 dnia: 01 Grudnia 2008, 13:16:43 »
Siemka,

Chciałbym sie Was podpytac jakie macie doświadczenia z zakupem nowych opon. Chodzi mi głównie o 2 opcje:

1. Czy kupować np. letnie opony teraz bo są wyprzedaże i dość duże upusty?
2. Czy kupować zaraz przed sezonem i czekać na promocję?

ad1. Plusem sa faktycznie dość duże upusty ale opona poleży kilka miesiecy do sezonu (marzec, kwiecien 2009) i bedzie to pewnie DOT (XX08) czyli cos z 2008 roku.

ad2. Nie wiadomo czy promocja przed sezonem bedzie atrakcyjniejsza niz upusty wyprzedazowe ale opona bedzie (XX09) jak taka sobie zażyczę przy zakupie.

Kolega mi mowił, że jego kolega oponiarz (z doswiadczenia) sugeruje zeby kupowac tyle co przed sezonem bo promocje sa atrakcyjniesze ale jakos do konca nie chce mi sie w to wierzyc.

Chciałbym kupic komplet nowych Continentali ContiPremium Contact2 205/55/R16 91V teraz moge je miec za 306 PLN z rantem ochraniajacym felge. Tylko wlasnie czy teraz brac czy czekac do marca bo cena moze byc nizsza?

Pozdrawiam,
disaster3

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: 01 Grudnia 2008, 13:35:01 »
Jeśli możesz oponę przezimować na feldze widzącej w powietrzu, to możesz spokojnie brać (dobrym pomysłem są stojaki na koła). Musisz im tylko zapewnić suche miejsce ze stałą temperaturą nieco niższą niż pokojowa. Oraz zabezpieczyć całość przed brudem.
Jeśli opona miałaby leżeć niezałożona na felgę, to już sprawa się komplikuje. Musiałbyś je regularnie przekładać, trzymać w suchym pomieszczeniu z temperaturą niższą niż pokojowa, z dala od źródeł ciepła itd. Użyj googli by znaleźć artykuły na temat sposobu przechowywania opon.

Z drugiej strony ile zaoszczędzisz? 40 pln na oponie? Moim zdaniem lepiej się nie bawić i odłożyć sobie kasę przez zimę. Zaraz przed sezonem można kupić tanio oponę z wyprzedaży z zeszłego roku, lub coś już z produkcji 2009 (co bym też polecał) i spać spokojnie (bo nie musisz się martwić, czy opona była dobrze przechowywana itd.).

W mojej opinii nie chodzi o to, by dostać w zimie tanio oponę, ale o to, by znaleźć sklep gdzie tanio kupisz jak najnowszą gumę. I druga opcja jest wygodniejsza i często równie tania bądź nawet tańsza (jeśli trochę się czasu poświęci na poszukiwanie opon... choćby w googlach).

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 01 Grudnia 2008, 14:50:30 »
tak wlasnie szukałem sposobu przechowywania opon i chyba nawet w ktoryms z ostatnich autoswiatów byly porady, Jesli sie nie ma stojakow zeby kola wisiały to:

Całe koła moga lezec jedna na drugiej w suchym (bez wilgoci) pomieszczeniu
same opony powinny stać.

Koła trzymam u tescia w nieogrzewanym (drugim) garażu ale wydaje mi sie ze nie ma tam az takiej wilgoci, tesc trzyma tam wegiel i drzewo na opał. Niestety mieszkam w bloku i tylko moglem zaproponowyc im balkon :) wiec taki garaz jest zdecydowaniem lepszym rozwiazaniem :)

Kaske na oponki juz mam ale faktycznie może poczekam i kupie cos swiezego i aktualnego.

Dzieki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl