Autor Wątek: Auris I- fl wymiana żarówek oświetlenia tablicy rej. - PORADNIK  (Przeczytany 17193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blondas

• Toyot Leżący
  • *
Witam Forumowiczów,

zdecydowałem się napisać kilka zdań bo niby nie jest to skomplikowane ale właśnie....
Żeby wymienić "żarówkę" oświetleniową tablicy rej. trzeba się wcześniej przygotować - mentalnie i finansowo.
Poprzednio wymieniłem już żarówki od świateł drogowych, mijania, ba nawet zdarzyło mi się wymienić kierunkowskaz w lusterku bo dostałem kamieniem i przestał działać. Ale z takim debilizmem konstruktorów jeszcze się w Toyocie nie spotkałem.
Po kolei :
1. Podnosimy klapę od bagażnika
2. na głównym plastiku zauważymy okienko rewizyjne :

3. Trzeba je czymś podważyć np. nożem lub płaskim śrubokrętem a następnie zdjąć
4. Powinien ukazać nam się taki widok :

Chodzi o przewody z czarną wtyczką.... Jeżeli nie połamiemy oprawki w trakcie jej wyciągania ( mi udało się tego nie zrobić ) TO NA 100% połamiemy wszystko gdy będziemy chcieli zdjąć przezroczystą obudowę która jest NIEWYMIENNA - a powodem tego jest żarówka warta 2gr. Tak jak wspomniałem na samym początku pierdoła ale potrafi zdenerwować, gdy już jesteście na tym etapie weźcie parę głębokich wdechów i przygotujcie się mentalnie co nastąpi za chwilę....
Oczywiście bez 1 żarówki i jej oprawki możemy stracić dowód rej., za tydzień jadę do Szwajcarii i po co mi dodatkowe problemy lub mandaty w euro/frankach... Wybieram nr to sklepu gdzie handlują wszystkimi elementami oświetleniowymi do aut, efekt - " wiem o co chodzi, nie jest Pan pierwszy niestety pozostaje serwis lub używka ".... Przecież trzeba być debilem żeby kupić używaną żarówkę która pewnie przepali się za 2 dni. Telefon do serwisu ( Pozdrawiam ASO Kozłowski Szczecin ) chwilę to trwało i cena: 1 szt. oprawki, wraz z żarówką i przezroczystą obudową 150zł brutto + wymiana.... Jak trzeba będzie kupić to się kupi ale po chwili przewietrzenia 
" Przecież za kilka dni następna się przepali to mam wydać 300zł na żarówki.... ?! ". wchodzę na popularny serwis z aukcjami zaczynający się na "A", i szukam. Na szczęście znalazłem nie wiem czy mogę ale napiszę użytkownik "Lider-Cars" w ofercie komplet 2 zestawów za 70zł + przesyłka. Otrzymałem wyczekiwany towar :

Nieznacznie różni się od oryginału ale pasuje i najważniejsze świeci :))

Dla poprawy samopoczucia wtyczki spryskałem jeszcze sprayem do poprawy przewodzenia "elektryczności" który walał mi się w piwnicy.
Na chwilę obecną zmieniłem 1 sztukę, jak się przepali to na szczęście mam zapas ;)
Pozdrawiam,
Piotrek

RobRoberto

• Gość
Odp: Auris I- fl wymiana żarówek oświetlenia tablicy rej. - PORADNIK
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2015, 17:04:14 »
Wymieniłem bez poradnika wcześniej i nic nie połamałem.
BTW po co tyle tego debilizmu w poście?

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2015, 17:21:22 »
Co to za żarówka tam siedzi że aż 70 zł kosztuje?

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2015, 17:31:09 »
Ja wymieniłem na żarówki ledowe o ciepłej barwie i placilem po 2zl/szt

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2015, 18:11:08 »
Ja 2,4zł na zwykłe led, nie trzeba kupować tych do szyn CanBus. Ja nic nie ułamałem a wymiana nie przyspożyła problemu więc nie wiem po co się bulwersować. Wymień pozycje w przednich lampach np w citroenie Jumpy czy berlingo.

Wytaplane z tapatalk

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2015, 21:01:47 »
To teraz może jakiś poradnik jak otwierać wlew paliwa przed tankowaniem ażeby czegoś nie urwać?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2015, 21:32:54 »
Ale o co chodzi w ogóle?
Tam wszystko delikatnie działa, nie wierze, że w wersji po fl do żarówki nie da się dostać
Nic nie kumam z pierwszego posta - wymieniałem już 2 czy 3 razy podświetleniie tablicy i zawsze bez problemu nic nie połamane. Koszt ok 1zl żarówka w5w

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2015, 21:43:22 »
Kolega zrobił poradnik - ok. Ale tam naprawdę nie ma co połamać.
Może mniej nerwów i będzie ok :) :)

Offline kubica

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2023, 19:20:50 »
Polecam sposób z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=vnzAd_P1_RE

Dzisiaj przetestowałem w Auris II FL 2015 i bez problemu udało się wymienić te żarówki
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2023, 19:23:03 wysłana przez kubica »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2023, 02:48:28 »
W Aurisie I nie ma takich śrubek. Po prostu stary plastik jest bardzo kruchy i łatwo pęka a żeby wyjąć lampkę trzeba dość mocno odgiąć zatrzaski. Na 99% jeden puści.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl