Autor Wątek: Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to może być?  (Przeczytany 60314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Toyo69

• Gość
Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to mo¿e byæ?
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Sierpnia 2005, 11:11:55 »
Panowie proszępisać na temat klekotania w silniku i nie robic tu wiecej pogaduszek.
Bardzo dziekuje Toyo69  :wink:  

polszymon

• Gość
u mnie tez zaczęło się stukanie, corolla 2000 1.4 vvt-i: w czasie jazdy nie słychać, ale jak wyszedłem to usłyszałem terkotanie jak w dieslu. nie wiem czy to spalanie stukowe, tankowałem ostanio supreme, wiec niby nie powinno, słychac na wolnych obrotach ale bardziej z okolic rozrządu. Jade w piątek do doktorka, więc dowiem się prawdy...ale chciałbym juz teraz znać możliwa diagnoże i jej koszty...
Czy to może byc łańcuszek...? :-\

prusiak

• Gość
Sprawdzcie czy przy wcisnietym sprzegle tez wam stuka. U mnie tak bylo w corolli na biegu jalowym przy rozgrzanym silniku, ale olalem to... Ale ktos mi podpowiadal, ze moze to lozysko...

polszymon

• Gość
ok sprawdzę, ale sprzęgło to chyba z drugiej strony jest przy niej. To raczej jakby w górnej części głowicy silnika, od strony rozrządu i tych innych "wichajstrów"
Ale dzieki za radę!

polszymon

• Gość
Odp: Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to może być?
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Maja 2006, 10:52:28 »
zawiozałem dzisiaj autko na drobiazgi do warsztatu, mechanik posłuchał i stwierdził, ze to hydropopychacz. Mówi, ze mozna jeździć, po wymianie oleju jest duża szansa że mu przejdzie.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Maja 2006, 10:56:39 »
To powiec mechanikowi że sam jest hydropopychacz - masakra.
Toyota ma zawory regulowane na płytkach a nie popychaczach olejowych.

Takie stukanie w silniku jest cechą silników 1,4 i 1,6 gdzie to są zbyt duże luzy zaworów w prowadnicach zaworowych i one powodują klekotanie.

PS. Zmień mechanika jak najszybciej.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

polszymon

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Maja 2006, 11:00:08 »
A co z tym trzeba robić? Mówimy o 1.4 vvt-i? Czy to się reguluje, czy coś?

maro

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Maja 2006, 19:21:21 »
prawdopodobnie w pierwszych vvt-i był montowany nieodpowiedni czujnik spalania stukowego i on to miedzy innymi powoduje ,było o tym- poszukaj ,dużo z tym walczył ,chyba p_flori poczytaj jego posty.Możesz spróbować przeczyścić przepływomierz u mnie troche pomogło ,teraz stuka sporadycznie ;D

krystek

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Maja 2006, 22:39:09 »
tak sobie śledze ten wątek i se myśle że jest on o pietruszce
bo tak jak ostatnio napisał Kryspin (pozdro!!)
IMO należy to zrobić i już i nie dyskutować
Ja to zrobiłem po przebiegu 220tyś km i teraz wogule silnika nie słysze
robiłem to w ASO Włochy (pozdro dla kier. serwisu-on już wie czemu)
wymienili 3 płytki koszt jakieś 38zł za sztukie.
GRA i BUCZY:)
i nie ma o czym gadać
silnika teraz wogule nie słychać - kultura pracy wruciła do momentu mojego zakupu auta czyli do 52tyś km. I tyle

s.turek

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Maja 2006, 00:04:39 »
Miałem to samo. Przyczyna była prozaiczna. Okazało się, że naciągnięcie pasków napędowych załatwiło temat.
Też podejrzewano spalenie stukowe itd...

Corolla 98 4EFE

polszymon

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Czerwca 2006, 12:24:31 »
.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2006, 12:28:16 wysłana przez polszymon »

polszymon

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Czerwca 2006, 12:25:35 »
dawno nie pisałem, a wypada... Okazało się, ze to rolka napinacza paska wieloklinowego.
Wymienili na razie rolke i jest ok.
Pewnie wkrótce cały napinacz tez trzeba będzie . Może ktos z tym "walczył"?trochę się niepokoję o koszty...

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Czerwca 2006, 17:41:30 »
witam

tez mam klekotanie w silniku 4A-FE 1.6 16V AE92 ale gdzies z lewej strony z tylu i tylko przy mniej niz
1000 obr / min...jak podpedalkuje to jest oki ....  nie wiem co to ? Równomierne ... tak jakby o plastik pukalc kijem drewnianym  ???

niewin83

• Gość
Odp: Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to mo¿e byÃć?
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Sierpnia 2008, 13:26:27 »
Witam wszystkich, mam problem z moja corolla 2.0D. Z pod maski dochodza stuki jakby zaworów. A dwa miesiace temu robiłem głwice( wymiana uszcelniaczy, sprawdzenie cisnienia, plantowanie) Przez te dwa miesiace był dobrze, czy mozliwe zeby zawory sie rozlegulował?

Offline marek COROLLA

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #74 dnia: 27 Stycznia 2019, 21:21:26 »
witam mam pytanie mam corolle verso 2.0 d4d 116km 2005r 218tys przebiegu w zime ciezej pali przy -1 juz musi pokrecic troszke dluzej a -10 to kleci lapie a nie umie i tak za trzecim razem dopiero ok 10sekund to trwa po czym silnik klepie na wolnych obrotach przez ok 5minut przy dodaniu gazu pracuje cicho bez klekotu lub jak przejedzie z 600m moze nawet 1km co moze byc przyczyna mam drugi silnik z peknietym paskiem rozrzadu z wtryskami co z niego zostawic bo chce wyciagnac wtryski i dac na zlom ktos mial podobny problem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl