Autor Wątek: bagażnik dachowy do Auris TS bez relingów  (Przeczytany 7228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
bagażnik dachowy do Auris TS bez relingów
« dnia: 14 Września 2015, 14:56:43 »
Czy do Auris II  w wersji kombi bez relingów istnieje jakiś bagażnik dachowy?
Do tej pory nie udało mi się znaleźć. Thule oferuje jedynie do hatchback'a.

Z drugiej strony zastanawiam się nad możliwością montażu relingów. Oryginalne są do kupienia na aukcjach. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w takim montażu? Czy można to zrobić w ASO?

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: bagażnik dachowy do Auris TS bez relingów
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2015, 15:22:19 »
A czym się różni TS bez relingów od hatchbacka w obszarze dachu?
W tych modelach montuje się bagażnik "pod uszczelkę" wiec powinno być to samo.

Przynajmniej tak było gdy kupowałem bagażnik do Corolli (był ten samo do hatchbacka, sedana i kombi bez relingów).

A tak na szybko z googla:

https://www.bagazniki.pl/pl/c/Bez-relingow/2845
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2015, 15:31:02 wysłana przez wolkis »

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2015, 15:32:10 »
Jednak się różni. Przymierzałem Thule z zestawem adaptacyjnym do hatchbacka (1725). Przód pasuje, tył niestety nie.
Sprzedawca bagażników był bardzo zdziwiony że istnieją Aurisy kombi bez relingów, choć ja ulicy widuje ich sporo.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2015, 15:45:01 »

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2015, 10:26:35 »
Dzięki, wygląda na to że to jedyna dostępna opcja.

A czy ktoś próbował montować relingi? Są dostępne na allegro
http://allegro.pl/listwa-reling-dachowy-toyota-auris-ii-2013-2014-i5633189576.html
Jest w warszawie jakiś warsztat który się tym profesjonalnie zajmie?

Offline marco_z

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2016, 14:14:14 »
Witam,
odświeżam temat bagażnika do Aurisa TS bez relingów.
Czy pokazane rozwiązanie od firmy Cruz sprawdza się? ponieważ chciałem kupić a nie wiem czy nie będzie to zły zakup...

https://www.bagazniki.pl/pl/p/Bagaznik-dachowy-Toyota-Auris-Touring-Sport-bez-relingow-CRUZ-Airo-CR935662-AiroT108/2705

Będę wdzięczny za pomoc ;)

Pozdrawiam,
Marcoz

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2016, 17:45:24 »
Ja mam podobnej konstrukcji w Suzuki. Jest niski i nie hałasuje.
http://allegro.pl/bagaznik-toyota-auris-kombi-bagazniki-katowice-i5793005550.html
i też do swojej Aśki kupię.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2016, 08:12:04 »
Pytają o bagażniki BEZ relingów...  <zalamka>
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2016, 11:14:52 »
Na pewno się sprawdzi (będzie lepszy od jakichś uniwersalnych wynalazków), ale jakościowo CRUZ odstaje od THULE.
Szczególnie gdy zakłada się częsty montaż/demontaż bagażnika, CRUZ jest trochę upierdliwy ze śrubami wewnątrz belek.
Zastanów się czy nie dołożyć parę złotych i kupić coś z czego będziesz zadowolony, zwłaszcza że jest to wydatek raczej na lata....

Offline kyc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2016, 12:19:02 »
Jeżeli cokolwiek mogę Ci doradzić z mojego osobistego doświadczenia. Używam jednego bagażnika THULE od 10 lat, aluminiowe belki model aero-wind czy jakoś tak, generalnie lekkie i w miarę opływowe, do tego tzw. stopy i wymienne łapy odpowiednie do modelu samochodu. Jakość wykonania. Wg mnie mercedes w tej klasie cenowej. Łatwy montaż beż używania jakichkolwiek narzędzi, zajmuje nie więcej niż 15 minut włącznie z przygotowaniem dachu bo musi być czysty w miejscach gdzie montujesz łapy (te bajeczki o montażu w kilka sekund można sobie między książki włożyć ;-), gumy pomimo 10 lat nie mają nawet odrobiny zużycia, objawów parcenia czy cokolwiek w tym temacie, jak nowe, używałem go cało-rocznie przez przeszło dwa lata go do wożenia box'a i okresowo pod dwa bagażniki na rowery. Przy prędkości około 130km/h nie boję się, że zaraz mi coś się urwie z dachu. Nic nie trzeszczy pomimo lat użytkowania. Mam też Aurisa TS bez relingów. Musze zakupić nowe łapki ~150zł z tego co szukałem, niby wiele bo w tej cenie można już pewnie kupić stalowy bagażnik, ale podkreślam, jeszcze raz, łapy są poryte taką gumą, że nie rdzewieją po 2-3 latach i co chyba jeszcze ważniejsze nie porysują Ci lakieru :-) Dla mnie naprawdę zakup na lata, warto dorzucić kilka złotych i nie żałować potem zakupu :-)

Pozdrawiam,
KYC

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2016, 09:57:43 »
[kyc] wszystko się zgadza, generalnie Thule to najlepsza jakość i ergonomia. Problem tylko jest taki że nie ma adapterów do stóp Thule dla Aurisa TS bez relingów. Adaptery do hatchbacka niestety nie pasują (tylne). Czy udało Ci się jakieś dopasować?

Offline kyc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2016, 14:57:06 »
Nie sprawdzałem czy łapy od HB pasują do TS. Patrząc na linię maski, dach HB vs. TS założyłem trochę na wyrost, że będą pasować. Jeżeli już sprawdziłeś i nie pasują to powiem szczerze lipa, trzeba czekać aż THULE zacznie to produkować bo myślę, że zacznie. Ewentualnie może warto poszukać gdzieś za granicą może tam będą szybciej dostępne. Co ciekawe np.  Niemczech jest dostępna wersja Auris jeszcze słabsza niż Active, chyba Life również bez relingów, więc myślę, że prędzej czy później THULE ogarnie ten temat. Jeżeli uda Ci się konkretnie dowiedzieć coś w tym temacie podziel się proszę swoimi doświadczeniami.

Offline Oleander

• Początkujący
  • Samochód:: Auris TS 2018
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lipca 2022, 20:53:09 »
Odziedziczyłem bagażnik bazowy z zestawem montażowym Thule do Auris II hatchback bez relingów. Ja mam Auris II TS (kombi) bez relingów. Wg informacji producenta, nie pasuje. Zamontowałem bagażnik na dachu. Nie powiedziałbym, że pasuje idealnie, ale też nie powiedziałbym, że nie pasuje. Trzyma się jak przyspawany.

Kwestia, co do której mam wątpliwości to czy powinienem był zdemontować listwy dachowe (uszczelka relingów, zaślepka relingu, zaślepka rynienki na relingi). Stwierdziłem, że z zaślepką bagażnik jakby nie do końca się mieści. Bez zaślepki jednak guma stopy bagażnika dachowego częściowo wisi w powietrzu. Mam wrażenie, że przy pozostawieniu listwy dachowej, bagażnik zdeformowałby ją przy dokręcaniu.

Tak to wygląda:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl