Autor Wątek: Blokujący się pedał gazu  (Przeczytany 4715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Blokujący się pedał gazu
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Października 2015, 14:02:30 »
Czyli przepustnica do czyszczenia?

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Października 2015, 20:33:43 »
Miałem to samo. W moim przypadku blokowała wiązka przewodów do wtrysków lpg. Przy depnięciu "do dechy" wiązka podłaziła i blokowała gaz - zdziwiłem się ostro jak gaz nie odpuścił i auto ciągle przyśpieszało. Po otworzeniu maski zobaczyłem w czym rzecz, wiązka już się przecierała - zewnętrzna izolacja się już przetrła. Taśma duct tape i linka tytryt rozwiązała problem, wiązka już nie podlezie. Może i u ciebie rozwiązanie jest w zupełnie innym miejscu niż obecnie szukasz.

Zwróć uwagę jak "wyczyszczony" masz kawałek tej żebrowanej osłony na drugim planie zdjęcia, może zaczepia się właśnie tam o te żebrowania?
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2015, 20:38:16 wysłana przez uRo »
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Października 2015, 16:41:22 »
Żaden z kawałków żebrowanej osłony nie wydaje mi się wyczyszczony, o które miejsce na zdjęciu dokładnie chodzi? U mnie na gazie i na benzynie dzieje się to samo niestety. Ręczne poruszanie przepustnicą w najróżniejsze sposoby przerabiałem i nie blokuje się tam nic o kabel itp. Opór przy naciskaniu gazu i to ja przemija jest wymuszone przez coś innego, bo daje się to regulować śrubką (przypomnę, że teraz śruba dolna na przepustnicy jest odkręcona prawie maksymalnie i trzyma się na końcu gwintu śruby. Za co odpowiada ta regulacja? Za obroty na biegu jałowym?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Października 2015, 18:21:47 »
Dozer,kolego.Czytam i mam dosyć.Zmień przepustnice. Majątku nie kosztuje.Jak moja się przycinała,to dranicę wymieniłem i mam spoko.

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Października 2015, 12:44:51 »
Dobrze Marku zmienię, tylko nie denerwuj się, proszę :grin:

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Października 2015, 18:55:58 »
Zanim rozpocząłem przygodę z testowaniem używanych przepustnic z allegro (mogłyby być w stanie takim jak moja) postanowiłem jeszcze przeczyścić moją przepustnicę i.... pedał gazu przestał się zacinać :)
Usunąłem wszystkie zanieczyszczenia z przepustnicy, zwłaszcza z miejsca w którym "talerzyk" styka się z korpusem i problem ustąpił. Sprawdzę to jeszcze gruntownie na trasie w weekend, ale na kilku testowych km od razu było czuć różnicę. Dość prosta instrukcja czyszczenia przepustnicy znajduje się tu: http://jasongraphix.com/journal/gas-pedal-sticking/
Dzięki za odpowiedzi.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Października 2015, 19:15:54 »
Tak czułem :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl