Autor Wątek: głośność klaksonu  (Przeczytany 11939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: głośność klaksonu
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2016, 21:48:29 »
Każdy klakson ma śrubkę od regulacji dźwięku który wydaje. Nikt z was na to nie wpadł aby spróbować wyregulować klakson pod własne upodobania?

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marca 2016, 21:51:34 »
Każdy klakson ma śrubkę od regulacji dźwięku który wydaje. Nikt z was na to nie wpadł aby spróbować wyregulować klakson pod własne upodobania?

Teraz wszyscy się rzuca pod maski :)

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marca 2016, 22:31:42 »
Najbardziej irytuje mnie lokalizacja przycisku klaksonu, tj. w dolnej części kierownicy.

To fakt, też miałam z tym na początku problem. Miesiąc po kupieniu Aurisy, na A2 facet o mało nie zepchnął mnie na barierki i "niestety" ominął go klakson, bo po prostu w nagłej sytuacji, w ułamku sekundy nie mogłam go "znaleźć pod palcami". Teraz to już naturalne - gdy widzę, że szykuje się użycie klaksonu ręka sama idzie na dół kierownicy. Kwestia przyzwyczajenia :)

Ma ktoś Auris I FL? Zawsze gdy użyję klaksonu w mamy aucie nie mogę przestać się śmiać. Takiego dźwięku nigdy nie słyszałam haha   :laugh:
Na szczeście w mojej II dźwięk jest już inny  :cheesy:

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marca 2016, 23:37:10 »
To fakt, też miałam z tym na początku problem. Miesiąc po kupieniu Aurisy, na A2 facet o mało nie zepchnął mnie na barierki i "niestety" ominął go klakson, bo po prostu w nagłej sytuacji, w ułamku sekundy nie mogłam go "znaleźć pod palcami". Teraz to już naturalne - gdy widzę, że szykuje się użycie klaksonu ręka sama idzie na dół kierownicy. Kwestia przyzwyczajenia :)
Też miałem 2 takie sytuacje na drogach ekspresowych, na szczęście w obu przypadkach dosłownie w ostatniej chwili "znalazłem" klakson, było gorąco :)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Marca 2016, 16:08:30 »
nikt żadnego filmu nie dał ? Będę  pierwszy :grin:
https://youtu.be/kKXBZ4n-0W4

Offline Toni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Marca 2016, 18:39:16 »
Ma ktoś Auris I FL? Zawsze gdy użyję klaksonu w mamy aucie nie mogę przestać się śmiać. Takiego dźwięku nigdy nie słyszałam haha   :laugh:

No ja mam Auris I FL, i co? To taki obciach ten klakson?
Rzadko używam, a już na pewno nikogo nie poganiam na światłach, no i nie muszę go szukać jak w II.  :-P

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Marca 2016, 18:56:29 »

No ja mam Auris I FL, i co? To taki obciach ten klakson?
Rzadko używam, a już na pewno nikogo nie poganiam na światłach, no i nie muszę go szukać jak w II.  :-P

Chyba nie do końca zrozumiałeś moją wypowiedź :o Śmieszy mnie jego dźwięk od wewnątrz, to wszystko.
A szukanie klaksonu w Aurisach to ten sam temat: w obu generacjach klakson jest na dole - nie wyszło Ci z tym pstryczkiem  :-P

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Marca 2016, 19:06:14 »
Początkowo myślałem, że przesadzacie z tą głośnością klaksonu, no bo jak może być za cichy?
Dziś musiałem go użyć po raz pierwszy  :o :embarassed: <zalamka>
Albo samochód jest tak dobrze wygłuszony i nie słychać rzeczywistej głośności klaksonu (a moim zdaniem nie jest wygłuszony jak trzeba) albo rzeczywiście lekko przegięli  :-)

Offline Toni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Marca 2016, 19:37:14 »
w obu generacjach klakson jest na dole
Nieprawda. Wiem co piszę, mam FL I.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Marca 2016, 19:42:42 »
w obu generacjach klakson jest na dole
Nieprawda. Wiem co piszę, mam FL I.

i gdzie masz klason? na górze? cholera, mamy w domu podrobioną Aurisę  :cry: :thumbdown:

Offline Toni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Marca 2016, 19:58:50 »
i gdzie masz klason? na górze? cholera
:) Spokojnie, bez irytacji. Pośrodku kierownicy jest takie logo toyoty, jak Twój awatar, naciskam nad nim, pod nim, z prawej i z lewej...klakson działa.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Sierpnia 2018, 09:21:32 »
Hej,

ja też mam wrażenie, że klakson jest cichy. A że jakoś tak moje auto zdaje się być niewidzialne dla kierowców zmieniających pasy to zamontuję sobie dodatkowy klakson Stebel Nautilus Compact. Powinno pomóc.  :grin:

PS. Faktycznie guzik klaksonu powinien być na środku a nie na dole kierownicy. No cóż... Trzeba będzie się przyzwyczaić do nowego. Jak dałem radę przyzwyczaić się do francuskiego klaksonu w dźwigni kierunkowskazów (wbrew pozorom całkiem niegłupie rozwiązanie) to i tu dam radę.  :o
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2018, 09:25:39 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl