Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #120 dnia: 22 Stycznia 2017, 23:37:10 »
Do Zbig: piszesz, że przepisy są dość jasno sprecyzowane… czyli czym jest to spowodowane, że w wymienionych krajach montowane są spryskiwacze???
A czym jest spowodowane że oferowane w różnych krajach zestawy wyposażenia dodatkowego różnią się?  Przecież nie dotyczy to tylko spryskiwaczy.  Może to wynikać zarówno z lokalnych przepisów jak i z preferencji klientów albo z polityki konkurencji.

Cytuj (zaznaczone)
Dodatkowo przytaczasz cenę, że nie jest wygórowana względem innych marek, ale to raczej kiepski przykład.
  Wcale nie kiepski. Cena póki co jest jednym z głównych wyznaczników decyzji o zakupie.

Cytuj (zaznaczone)
Proponuję, aby montować klocki z drzewa bambusowego lub drążki z plastiku i nie możemy mieć pretensje, bo producent obniży cenę o 10 %.
No, to akurat właśnie kiepski przykład ;-)

Cytuj (zaznaczone)
Ja wciąż nie rozumiem, dlaczego dopuszczają bubel, który może zagrozić bezpieczeństwu, bo dają z innymi dodatkami, ale bez lamp FullLED nie da rady kupić.
A jakie to ma znaczenie czy dają w pakiecie czy bez?  Większość producentów stosuje rozwiązania pakietowe.  U niektórych jest możliwość konfiguracji wg pojedynczych opcji ale wtedy wychodzi znacznie drożej.

Póki co spryskiwacze nie są powszechnie obowiązkowe.   Reflektory halogenowe wcale nie są samooczyszczające, owszem lepiej rozpuszczą lód i śnieg ale woda wyparuje a brud zostanie.  Niejednokrotnie musiałem czyścić bo jasność snopu świateł drastycznie spadała. 

Z mojego punktu widzenia najlepiej by było gdyby spryskiwacze były oferowane opcjonalnie, gdyż ja ich do LEDów nie potrzebuję.  Miałem w Octavii i były strasznie wk...ce bo nie dało się ich wyłączyć i żarły płyn że nie nadążałem dolewać.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Stycznia 2017, 10:36:02 »
Ale po co tak bronić producenta, który wyprodukował bubel? Płacą Ci za to? A może jesteś jednym z tych, którzy nie lubią gdy pisze się źle o ich samochodzie :)
Spoglądając na zdjęcia, do których linki podałem wcześniej widać, że nie ma problemu z brudem tylko z lodem i śniegiem. Tam gdzie jest klasyczna żarówka śnieg i lód się rozpuszcza przez co spływając wręcz oczyszcza reflektor. Na moich zdjęciach widać, że szybki reflektorów są bardzo czyste, mimo że nie były przecierane. Na zdjęciu nr 2 widać jaka ta warstwa śniegu z lodem jest gruba. Takie warunki jak na zdjęciach się zdarzają i nie są jakąś szczególną anomalią pogodową w naszym kraju i kilku innych krajach europejskich. Po prostu zimą pada śnieg i jest zimno a światła full led w Toyocie Auris nie zapewniają bezpiecznej podróży w takich warunkach. Możemy udawać, że jest inaczej ale nie jest. Reflektory się zalepiają, pojazd w gęstych opadach śniegu staje się niewidoczny dla innych a i sam nie potrafi oświetlić drogi. Ktoś kto jeździ po mieście na zakupy może problemu nie dostrzegać ale w trasie jest problem, który zagraża życiu.
Obawiam się, że spryskiwacze nie rozwiążą problem. Na grubszy lód mogą już nie pomóc.
A niby Toyota stawia na bezpieczeństwo.... ciekawe co na to powie ten przemiły Pan, który pięknie reklamuję tę markę :)

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Stycznia 2017, 11:16:50 »
Dajcie spokój. Post Zbig-a był bardzo spokojny i wyważony, a to, że ma inne zdanie niż my, to trzeba uszanować, a nie się od razu rzucać z jakimiś "podejrzeniami".

Ja się tylko ciesze, że przeczytałem o tych lampach przed zakupem i ciesze się, że to w ogóle wypłynęło. Bardzo Wam dziękuję.

Tez uważam, że jest to bubel jakich mało, ale to tylko świadczy o marce. Zawsze można kupić inny samochód. Gorzej jak się już kupiło :(

Dziwię się, że Toyota twierdzi, że nie da się założyć spryskiwaczy. A może tak jak w przypadku bubla pt. czujniki i kamery, da się zamontować w nich jakieś grzałki? :)

A to, że mit kolejnej marki upada.....no cóż, znak czasów :(

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Stycznia 2017, 13:17:00 »
Przecież umieściłem emotikonę :)
Nie rozumiem tylko po co tłumaczyć producentów. Przez to, że zgadzamy się na takie usterki systematycznie obniża się jakość i myśl technologiczna.
Moim zdaniem sprawa z ledami jest porównywalna do wadliwych poduszek powietrznych. Usterka może objawić się rzadko lub w cale ale za to jak się objawi to konsekwencje są tragiczne. Wydawałoby się, że Toyota to poważna marka a tu taki upór z jej strony aby to naprawić. Z jednej strony wciska się często w standardzie pakiet bezpieczeństwa Safety Sense a z drugiej strony montuje się niebezpieczne światła, żałosne.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:53:55 »
Wygląda na to, że Toyota zasłużyła na nową stronę na "fejsiku", coś w stylu " Toyota full led" ze zdjęciami i opisami problemów. Taki facebook bywa zaskakująco  skuteczny w egzekwowaniu praw konsumenta. A jeśli facebook (przypadkowo, a jakże) usunie taką stronę, to jeszcze lepiej, bo można narobić rabanu "precz z cenzurą" i uzyskać większy rozgłos.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Stycznia 2017, 20:51:54 »
Ale po co tak bronić producenta, który wyprodukował bubel?
Nie wydaje mi się abym bronił producenta.
Cytuj (zaznaczone)
Płacą Ci za to?
Tak.  Tyle samo co Tobie za atakowanie  :-P
Cytuj (zaznaczone)
A może jesteś jednym z tych, którzy nie lubią gdy pisze się źle o ich samochodzie :)
A ktoś tu pisze źle o moim samochodzie?  Nie zauważyłem.  Jak już pisałem, ja nie odnotowałem problemów z LEDami w moim samochodzie.  Natomiast mam długą listę innych zastrzeżeń i bynajmniej nie uważam Aurisa za auto doskonałe.
Cytuj (zaznaczone)
Spoglądając na zdjęcia, do których linki podałem wcześniej widać, że nie ma problemu z brudem tylko z lodem i śniegiem. Tam gdzie jest klasyczna żarówka śnieg i lód się rozpuszcza przez co spływając wręcz oczyszcza reflektor. Na moich zdjęciach widać, że szybki reflektorów są bardzo czyste, mimo że nie były przecierane. Na zdjęciu nr 2 widać jaka ta warstwa śniegu z lodem jest gruba. Takie warunki jak na zdjęciach się zdarzają i nie są jakąś szczególną anomalią pogodową w naszym kraju i kilku innych krajach europejskich. Po prostu zimą pada śnieg i jest zimno
Różne ekstremalne warunki mogą się zdarzyć, to jasne.  Gdybym ja miał w takowych często jeździć, to nie kupiłbym auta bez spryskiwaczy, bez względu na to jakie by miało reflektory.  Jak już pisałem z sytuacją gdy błoto zalepia reflektory i szyby spotkałem się wielokrotnie a z intensywnie padającym śniegiem rzadko.  W Polsce najczęściej mamy do czynienia z tym że śnieg pada w temperaturach w okolicy zera, gdy temperatura spada mocno poniżej zera opady są słabe albo wcale nie występują.
Cytuj (zaznaczone)
Reflektory się zalepiają, pojazd w gęstych opadach śniegu staje się niewidoczny dla innych
Zwracam uwagę, że z przodu są jeszcze reflektory przeciwmgielne, które są halogenowe i bardzo ładnie grzeją.  Natomiast z tyłu, popraw mnie jeśli sie mylę, to zdaje się wszyscy dają full ledy jak leci, bez żadnych spryskiwaczy ani podgrzewaczy, więc jak już się czepiać to może niekoniecznie samej tylko Toyoty?
Moje zdanie o tych LEDach jest takie, że typowo dla tzw. młodych innowacji wykazują zalety i wady.  Zalet widzę więcej.  Głównym problemem na chwilę obecną jest cena - moim zdaniem całkiem nieakceptowalna (mam wersję z LEDami tylko dlatego, że trafiła mi się atrakcyjna oferta).  To się jednak niemal na pewno wkrótce zmieni, bo jak tylko produkt dojrzeje i zwrócą się koszty rozwojowe, ceny mocno spadną, dojdzie ekonomia skali i w kompaktach pojawią się w standardzie LEDy pozbawione obecnych wad.  Do domu już od jakiegoś czasu kupuję tylko LEDy.

Cytuj (zaznaczone)
A niby Toyota stawia na bezpieczeństwo
To jest ogólny trend od dawna, nie zauważyłem aby Toyota była tu lepsza od innych marek.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 20:55:29 wysłana przez Zbig »

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:03:40 »
To może jeździsz po drogach nieutwardzonych :)  Ja nie pamiętam czy kiedykolwiek miałem tak zabrudzone reflektory od błota, że nie przepuszczały światła.

Nie ma znaczenia czy sytuacja ze śniegiem przyklejającym się do reflektorów występuje często czy rzadko, ważne że występuje. Mnie spotyka praktycznie zawsze podczas wyjazdu w dolomity kilka razy w roku. Wadliwej poduszki powietrznej też może nie będziesz miał konieczności użyć. Mimo wszystko poduszki jednak wymieniają a wadliwych świateł nie. Zagrożenie to samo - życie ludzkie.

Nie jest tak, że ledy są złe bo nie grzeją. Jak już pisał tutaj kolega F_20.0, ciepła jest sporo tylko nie w tym miejscu. W innych markach jakoś sobie z tym chyba poradzono. Nie wiem jak jest z tylnymi ledami.

Światła przeciwmgielne przednie nie są obowiązkowe i nie trzeba ich włączać. Po za tym trzeba mieć świadomość, że światła mijania są niewidoczne.

Piszesz o trendzie w bezpieczeństwie... jak pokazują ledy i saefty sense trend jest ale na papierze :)
Całkowicie nie rozumiem, jak mogli nie przewidzieć, że tam będzie coś zaparowywało. Projektowały to przedszkolaki?

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:31:42 »
Można wrzucać foty na jakieś oficjalne różne konta społecznościowe toyoty na różnych portalach z zamrożonymi lampami i z odpowiednim podpisem :cheesy:

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:33:17 »
#ledfulltoyotawinter ☺

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Auris HSD:

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Lutego 2017, 08:39:18 »
Przy okazji serwisu zgłosiłem kwestie świateł.
Stwierdzili, że nikt nie zgłaszał dotychczas.
I że problemy koniecznie zgłaszać w serwisie, a oni idą z tym wyżej.
Jak pojawia się więcej podobnych zgłoszeń to wtedy góra reaguje.

Tak jak problem, ze wskaźnikiem paliwa i zasięgu.
To już trafiło gdzie ma trafić i sprawa jest rozwojowa.

Co do świateł to robić zdjęcia oblodzonych i załączyć do zgłoszenia przy okazji wizyty.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Lutego 2017, 09:36:30 »
ilukash: i widzisz łżą w żywe oczy. Ja zgłaszam ten problem w serwisach ( celowo po trasie D-PL ) od 01.2016. Zgłosiłem w Austrii jak leciałem na narty i we Włoszech. Problem polega na tym, że teraz olewają klienta, bo sprawa FullLED jest prosta: czy światła nie działaja? No nie, tylko zamarzaja...to proszę Pana to jest czynnik zewnętrzny. Ja przestaną działać poprawnie to My się tym zajmniemy i tyle z Waszego zgłaszania. Ja już przeszedłem tą drogę i jedynym wyjściem to kamerka na szybie i późniejszy dzwon, potem skarżyć s.... z NW.

Kamery zaczęli poprawiać szybko - folia grzewcza na szybie (zapis błędu zapisywał się w pamięci komputera ) i wiadomo, że biegły szybko znajdzie powód, a potem papuga dobije resztę. Tutaj to zamarznięta woda, więc cokolwiek udowodnić .... dlatego ten temat olewają. Na dowód tego, że w Szwajcarii i Skandynawii montują spryskiwacze do tych lamp, a w reszcie Europy są niedostępne. Dlaczego? Szwajcaria wiadomo, a Skandynawia to większe prawdopodobieństwo wypadku z tego powodu i większy szum i większe problemy dla Toyota Europe.

Ty piszesz o fotkach, ja przyjechałem do salonu z zalodzonymi lampami!!! Był tylko śmiech i żarty, że oj przesadza Pan. Trzeba było tylko odbić lód i po sprawie, mądry palant, auto stało już na warsztacie 10 min.

https://www.toyota-europe.com/forms/forms?tab=pane-contact          tutaj ślijcie swoje spostrzeżenia...mnie nic nie odpisali na przełomie tego czasu  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 09:57:51 wysłana przez F_20.0 »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Lutego 2017, 10:07:24 »
Mi przy zgłoszeniu serwisant ASO powiedział, że skoro producent nie przewidział to oni nic nie zrobią...
Na pytanie dlaczego w corolli już się znalazły spryskiwacze usłyszałem, że to zależy od wersji wyposażenia i że w sumie to można do Aurisa dołożyć za ok 3klocki jak chcę.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Lutego 2017, 10:36:20 »
No o tym Mieciu piszę, przecież taką odpowiedź dostałem od kancelarii prawnej: producent nie przewidział dla tego modelu spryskiwaczy i nic nie mogą zrobić...szkoda, że wspomnieli, że dla modelu dla Europy Centralnej w wył Szwajcarii. Zgłoszenia nie przyjmą lub poleci do kosza i tyle z tego będzie. Tak nawiasem to sobie ładnie policzyli za spryskiwacze 3 tyś złotych... chyba razem ze zderzakiem, zbiornikiem na płyn i robocizną  :laugh:
Nie mam ochoty znowu przez to przechodzić z adwokatami, szkoda mi tez paliwa na jeżdżenie do warsztatów i nie mam na to czasu. Znajdzie się okazja i Toyota poleci do huty. Tyle w temacie. Wczoraj jak zobaczyłem auto....całe w kropkach brązowych i co znowu polerka po zimie???

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Lutego 2017, 10:45:50 »
Kwestia serwisu. Jak by mi się zaczęli śmiać z lamp to bym na nich skargę złożył bo to zwyczajne hamstwo i olewanie klienta.
Na pewno moje oficjalnie przyjęli i poprosili żeby zdjęcie podesłać jeszcze jako dowód.
Może jak pojawi się więcej to coś w temacie ruszy.
Bo jak by nie było to problem jest poważny ale dosyć specyficzny.
Zauważalny tylko w nocy podczas opadów śniegu. Stąd może nieduża skala.
Ja dopiero teraz to zauważyłem a jeżdżę aurisem ponad rok.

Tam jest kilka etapów do przejścia... Serwis > Toyota Polska > Toyota Europa > Toyota ;)

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Lutego 2017, 23:04:20 »
to moj drugi samochód z full LED i muszę powiedzieć ze cieszę się ze to nie Xsenony bo właśnie nie ma ciepła na kloszach i syf z drogi nie wysycha na leflektorach, jeżeli zaś chodzi o spryskiwacze to nie wiem czy to do końca przydatne czy nie ... miałem spryskiwacz na tylnej kamerze i cieszę się ze nie ma tego w Aurisie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl