Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #165 dnia: 16 Lutego 2017, 11:43:02 »
Piter_auris: Ja akurat nie mam żadnych problemów z systemami safety.

Wszystkie znaki, które ma w instrukcji odczytuje - nie mam pojęcia czego można chcieć więcej.
Ostrzeganie przed zbliżaniem się do przeszkody lub samochodu, który nagle zechciał zajechać drogę działa - też nie wiem czego chcieć więcej.
Zjechanie z pasa o ile ten jest namalowany działa doskonale.

I nie ważne czym jeździłem wcześniej. Wszystkie układy działają u mnie zgodnie z instrukcją, więc chyba jest ok. Gdybym chciał czegoś więcej, to rozważałbym samochód z radarami, podczerwienią i adaptacyjnymi światłami LED.

Z jednym się zgodzę. Wyłączanie automatycznych świateł drogowych jest za późno i ponieważ zdarzało się, że kierowcy z naprzeciwka mrugali, to dałem sobie z tym spokój, bo inni są dla mnie równie ważni na drodze jak ja.

O ile wiem w roku 2016 sprzedano samego Aurisa w ilości ponad 3500szt. Myślę, że większość jest wyposażona w system safety. Nie widzę jakieś fali niezadowolonych klientów z tych systemów. Nawet tutaj jakie uwagi można policzyć na palcach jednej ręki. Więc może nie należy uogólniać.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: 16 Lutego 2017, 12:10:46 »
Te znaki odczytuje jak mu się uda ale z tym akurat wielkiej tragedii nie ma przy ładnej pogodzie. Problemem jest to, że nie wie do kiedy ten znak obowiązuje. Wyjeżdżamy z terenu zabudowanego a na wyświetlaczu dalej świeci się ograniczenie do 30. Podobnie z zakazami wyprzedzania, nie wie kiedy je odwołać jeżeli nie ma znaku końca.
PCS mi wygenerował fałszywy alarm. Strach pomyśleć co by było gdyby gwałtownie mi wtedy zahamował. Z drugiej strony  podjeżdżając szybko pod poprzedzające auto nie potrafił nawet pisnąć.
Nie widać fali niezadowolonych klientów? Bo ludzie się wstydzą o tym pisać. Zapłacili za bubel i tyle. Moim zdaniem system jest niedopracowany. Pomyśl a gdyby radio działało tak jak ten system? Nie irytowałoby? Chodzi mi tylko o fakt, że mnie osobiście na miejscu Toyoty byłoby wstyd takiego bubla wypuścić.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #167 dnia: 16 Lutego 2017, 12:51:10 »
PCS mi wygenerował fałszywy alarm. Strach pomyśleć co by było gdyby gwałtownie mi wtedy zahamował.
Fałszywy w jakim sensie?  Na prostej pustej drodze?  Z jaką prędkością jechałeś?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #168 dnia: 16 Lutego 2017, 12:54:50 »
Z drugiej strony  podjeżdżając szybko pod poprzedzające auto nie potrafił nawet pisnąć.
Bo zapewne ocenił że świadomie podjeżdżasz.  To nie jest adaptacyjny tempomat.  Analizuje kilkanaście parametrów i odróżnia świadome podjechanie na zderzak od ryzyka kolizji z powodu braku reakcji na zbliżanie się do przeszkody.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 16 Lutego 2017, 13:08:40 »
Problemem jest to, że nie wie do kiedy ten znak obowiązuje. Wyjeżdżamy z terenu zabudowanego a na wyświetlaczu dalej świeci się ograniczenie do 30. Podobnie z zakazami wyprzedzania, nie wie kiedy je odwołać jeżeli nie ma znaku końca.
A skąd ma to wiedzieć?  Spróbuj napisać na to algorytm.  Odwoła również gdy skręcisz w lewo lub w prawo, ale dopóki jedziesz prosto to jak ma to ocenić, jeżeli nie było znaku odwołania?  W kwestii ograniczeń prędkości, to tak jak już pisałem, musiała by powstać polska wersja oprogramowania, czytająca m.in. znak "teren zabudowany".  Na świecie w większości krajów praktykuje się to, że każdy punkt zmiany dozwolonej prędkości jest oznakowany znakiem z wartością, wtedy systemy działają bez zarzutu.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 16 Lutego 2017, 13:32:00 »
Na prostej drodze w terenie zabudowanym. Ruszyłem jako pierwszy z pod świateł, minąłem skrzyżowanie i jakieś 500 metrów dalej pipanie i komunikat na wyświetlaczu "hamuj". Prędkość około 50 km/h. Nic przede mną nie jechało.

Świadomie podjeżdżam? A może mam zawał lub straciłem przytomność? Albo jest systemem od kolizji albo nie jest.

A co użytkownika interesuje skąd system ma to wiedzieć? Co mnie interesuje algorytm? Ma działać, jak nie działa to po co montują? Sprzedają to na Polski rynek to niech dostosują albo nie montują.

Abstrahując, to trochę tak jakby w Polsce były inne dystrybutory na stacjach paliw. Od po prostu nasz pistolet nie pasuje do wlewu w aucie. A producent na to a co mnie to obchodzi Polska? Na świecie przecież pasuje. Niech se Polak z butelki po wodzie zrobi adapter. No i oczywiście większość byłaby i tak zadowolona bo przecież ma super samochód a adapter można łatwo zrobić :)

Cóż ja wyznaję zasadę, że robię coś dobrze albo wcale. Po Toyocie i safety sense spodziewałem się czegoś więcej.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 13:33:44 wysłana przez Piter_Auris »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #171 dnia: 16 Lutego 2017, 14:26:00 »
Pomysł z prześcieradłem nie przejdzie. Musi być jakiś metal - np. folia aluminiowa.

Moje postrzeżenia dotyczące systemu bezpieczeństwa:
1. system rozpoznawania znaków to lipa bo: po pierwsze - skrzyżowanie nie znosi zakazu (a to przecież nie problem jak ma się nawigację i auto wie gdzie jest), po drugie - brak rozpoznawania terenu zabudowanego - szkoda bo jest super sprawa.
2. u mnie automatyczne światła działają bez zarzutu, zwiększyłem trochę czułość i od dłuższego czasu nikt mi nie mruga.
3. ostrzeganie o kolizji 2-3 razy uratowało mi przód poprzez emisję sygnału gdy się zagapiłem. Na pustej drodze nie piszczało nigdy - wyjątek jest np. na zakręcie gdy są metalowe barierki.
4. sygnalizacji zmiany pasa ruchu nie mogę nic zarzucić - działa jak powinna - raz uratowała mi może nawet życie jak przysnąłem na autostradzie.

Gdybym miał drugi raz kupować to bez 2 zdań dopłaciłbym do tego systemu 2 czy 3 tysiące.

Z zamarzniętymi/zaśnieżonymi światłami dotychczas nie miałem problemu, ale faktycznie jest to nieprzemyślane:(

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 16 Lutego 2017, 14:48:13 »
Słuchajcie: mam newsa!!! Cytat wiadomości prześle potem, bo pisze z telefonu, ale gno....je mają temat na tapecie od jakiegoś czasu zgłoszone do EKG i jest na etapie rozpoznawania tematu ( czytaj: prawnicy myślą jak wyrolować klienta i do tego czasu pała głupa )

..."Witam raz jeszcze
Panie Macieju, Panska informacja zostanie tym razem przekazana do brytyjskiej władzy homologacyjnej, która jest odpowiedzialna za wydanie tego sw. homologacji typu WE. Przekazemy zatrzezenia do tej procedury, tyle możemy zrobić w ramach kompetencji wynikających z art. 70xx ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 128)
Jestem w posiadaniu informacji, iż temat ten był sygnalizowany w Europejskiej Komisji Gospodarczej w temacie przepisów obejmujących elementu oświetlenia w pojeździe – grupie roboczej GRE. I temat jest aktualnie na etapie zgłoszenia, jakie będzie rozwiązanie tej sprawy, to nie potrafie teraz powiedzieć.
Otrzyma Pan do wiadomości nasza informacje przekazana do VCA – brytyjskiej władzy homologacyjnej
Pozdrawiam serdecznie"...
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 15:09:09 wysłana przez F_20.0 »

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 16 Lutego 2017, 15:16:11 »
Dzięki za informacje, widać że temat jest rozwojowy :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 16 Lutego 2017, 15:27:52 »
Anglicy będą się musieli pofatygować na kontynent aby zobaczyć co to takiego ten śnieg  :)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 16 Lutego 2017, 15:29:40 »
Temat może i rozwojowy, ale w mojej ocenie po tym co tu przytoczyłem to Toyota przekroczyła granicę gdzie zawsze była bezpieczna dla użytkownika, a zwykłym tandetnym producentem, który za wszelką cenę stara się ukryć wady, które mogą kosztować czyjeś życie lub zdrowie.
Mało tego oszukują Wszystkich, którzy chcą uzyskać jakąkolwiek informację o tym problemie, kłamią w żywe oczy, że temat nie jest im znany. Nie mam porównania co o tym myśleć... no może o moim byłym pracodawcy, ale tam było biuro w stodole i miał 20 pracowników.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 16 Lutego 2017, 15:33:59 »
Do Zbig: ja staram się zrozumieć Twój sarkazm, ale ciekawy jestem czy też będziesz miał cięty dowcip jeżeli dowiemy się o poduszkach powietrznych czy mocowań fotelików dziecięcych ISO (o ile masz dzieci) Coś trzeba robić, bo milczeniem dajemy przyzwolenie na tego typu działania. Pozdrawiam.

Co do zainteresowanych tematem: zgłaszać to w serwisach na piśmie czy tego doświadczyliście czy nie, chodzi o Nasze zdrowie, a dbać o interesy korporacji niech zajmują się ich prawnicy a nie my.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 15:52:11 wysłana przez F_20.0 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #177 dnia: 16 Lutego 2017, 16:21:26 »
Do Zbig: ja staram się zrozumieć Twój sarkazm, ale ciekawy jestem czy też będziesz miał cięty dowcip jeżeli dowiemy się o poduszkach powietrznych

Nie chciałbym Cię straszyć, ale poduszki powietrzne do Toyoty to Takata zdaje się robi?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 16 Lutego 2017, 17:33:27 »
Pomysł z prześcieradłem nie przejdzie. Musi być jakiś metal - np. folia aluminiowa.
Z opisu w instrukcji wynika że system jest optyczny - laser + kamera, więc Trabanta też wykryje.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 16 Lutego 2017, 18:12:05 »
Kolego Zbig (jeśli mogę się do Ciebie tak zwracać) dla mnie nie jest istotne kto to wyprodukował, ale kto zamontował, przybił pieczątkę i zapewnił mnie, że to bezpieczne. Wiadomo, że lamp nie wytwarza Toyota a tylko podwykonawca ( tak samo z poduszkami i wieloma innymi częściami Made in EU lub China ), ale to Toyota zamontowała to swoim produkcie i jako swój produkt sprzedała. To powinno wystarczyć prawda?
Co do prześcieradła: dokleimy folię ( tą z apteczki ) i pomalujemy jak tył samochodu. Jestem zdeterminowany, aby udowodnić sobie czy ten system działa czy pozoruje, że działa, bo już w żadne zapewnienia Toyoty za grosz nie wierzę.

Do moderatora: można by było troszku tu uporządkować, bo temat jest reflektorów, a zeszliśmy na wszystkie bolączki Auris. Tak dla późniejszych czytelników i użytkowników te posty dotyczące kamer na szybie oddzielić od tego wątku? Co Wy na to koledzy i koleżanki?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl