Autor Wątek: Chip tuning a gwarancja na silnik  (Przeczytany 24839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Chip tuning a gwarancja na silnik
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudnia 2015, 23:52:51 »
Napisałem wyżej że możesz go kręcić jak będziesz chciał optymalnie i tak nie dotrzymasz kroku D4D powyżej setki
Powyżej 100-ki valve dalej ma max 132 KM a 1.4 D4D 90 KM.  Pamiętaj też, że w 1.4 D4D moc zaczyna spadać od 3800 rpm, a moment obrotowy od 2800 rpm. A w valve jeszcze długo rośnie. 2800 rpm to na ostatnim biegu pewnie ze 120-140 km/h, a potem tylko gorzej.
Więc jak by to miało być?
Spalanie - Motostat.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Grudnia 2015, 07:44:02 »
Ja tu nie pisze o 1.4 D4D tylko o 2.0 D4D

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudnia 2015, 08:40:01 »
2.0 d4d (toyotowski) ma max moment do 2400 - czyli jeszcze nizej.
Prawdopodobnie skrzynia jest tak zestopniowana by momentu było dośc na 6-b w zakresie 100-150.
1.6 valve po redukcji jedzie podobnie.
Pamietajmy jednak ze mówimy głównie o naszych odczuciach - gdy silnik kreci sie wysoko wydaje nam sie ze gozej przyspiesza niz diesel z wolnych obrotow.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Grudnia 2015, 10:05:42 »
Odczucie było takie że wyłem jak szalony silnikiem, a 2.0D4D robiła sie przede mną coraz mniejsza :) I co było ciekawe to była cięższa Avensis :)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Grudnia 2015, 12:10:33 »
1.6Valve powyżej 120 jakkolwiek byś go nie kręcił właśnie jedzie jak taczka
Bzdura

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Grudnia 2015, 12:29:48 »
OK. Niech Ci będzie  :cheesy:

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Grudnia 2015, 18:54:02 »
możesz go kręcić jak będziesz chciał optymalnie i tak nie dotrzymasz kroku D4D powyżej setki. A 1.6Valve powyżej 120 jakkolwiek byś go nie kręcił właśnie jedzie jak taczka.
No i właśnie to jest prawdą. Na potwierdzenie tego proponuję poczytać komentarze: http://www.autocentrum.pl/testy/toyota-auris-1.6-valvematic-wyczekiwana-przez-rynek/

Jeden z komentarzy:

"Zmierzone przyspieszenie do setki silnika 1.6 132 KM w wersji kombi: 11,3 s, elastyczność na IV biegu 60-100 km/h - 13,6 s, na VI-stym 80-120 km/h - 28,5 s - wyniki fatalne, wręcz zaskakująco złe - auto dla emeryta, ale zwolennicy japońców robiących 8000 km rocznie będą mamić niezawodnością (trudno by się coś popsuło jak przez 5 lat robią max. 40.000 km) i turlać się tą nudą do kościoła...."

"Śmiesznie brzmi to oznaczenie "dynamic" no chyba że Toyota kieruje tą ofertę dla emerytów lub kobiet w ciąży. Jechałem Aurisem 1,6 Valvematic i osiągi tego silnika to porażka. Niby konie na papierze są a w praktyce ciężko coś z niego wydusić, wyje na obrotach, spala przy tym 11 litrów a jedzie jak 85 konne VW polo TSI ;-) Paranoja i tyle,"

Wystarczy poszperać w internetach i jest sporo danych na temat elastyczności danego silnika. 1,6 valve na tle 2.0 d4d wypada (bardzo) kiepsko :)
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2015, 18:57:27 wysłana przez Ceglany »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Grudnia 2015, 19:46:27 »
Mówiłem wcześniej. To ciężkie spojrzeć  prawdzie w oczy, tym bardziej jeśli jest się właścicielem takiego toczydła. Ja za którymś już kolejnym razem nie wytrzymałem i poległem. Mała awaryjność to za mało na dzisiejsze czasy. Przed tym jak stałem się właścicielem Toyoty, myślałem że benzynowce fajnie jadą. Niestety na moim failu z kupnem, przekonałem się o zerowej awaryjności i w miarę czasu o beznadziei podróżowania Aurisem, a nawet czasem niebezpiecznych sytuacjach spowodowanych fatalnymi osiągami tych papierowych 132 koni mechanicznych. Gdyby nie ten motor, przełknąłbym skromne a nawet czasem tandetne wykonanie Aurisa 2010. Nie będę przytaczał porównania do mojego nowego auta, który jest niby w tej samej klasie, lecz jest pod każdym aspektem o klasę wyżej, nie chcę Was dołować. Jedyne co Wam zostaje to ta legendarna bezawaryjność, ale i tak nie do końca. Czasy się zmieniły i już nie jest tak dobrze jak kiedyś. Pozdrawiam

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Grudnia 2015, 11:27:04 »
Na potwierdzenie tego proponuję poczytać komentarze: http://www.autocentrum.pl/testy/toyota-auris-1.6-valvematic-wyczekiwana-przez-rynek/
No to gratuluję. A może lepiej było przeczytać ten artykuł? Komentarze w dużej części piszą trolle i frustraci,  sam widzisz, co mają do powiedzenia. 
Skoro nie czytałeś artykułu, ja też mógłbym przytoczyć kilka cytatów z niego, ale te z pewnością nie spodobały by Ci się.
AuristBeast, zgodnie ze swoim profilem psychologicznym, jeździ już golfem. Ty też powinieneś się zastanowić nad zmianą, przynajmniej samochodu (może BMW?). Nawet pomimo, że jak widać, taka zmiana niewiele pomaga.
Tutaj na forum spotykają się posiadacze i miłośnicy Aurisa w celu wzajemnej pomocy i wymiany doświadczeń. "Udowadnianie" nam w tym miejscu za pomocą Waszych frustracji i subiektywnych odczuć, że zrobiliśmy błąd życia, jest irytujące.
A ja lubię swojego Aurisa! Spełnia moje oczekiwania. Wygląda i jedzie dobrze.

PS. Spodziewałem się, że chociaż ustosunkujesz się sensownie i merytorycznie do "mojego rowerzysty" z niutonometrami. No cóż ... było za trudne.
EOT
Spalanie - Motostat.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Grudnia 2015, 12:21:06 »
KoMarek. W sumie dobrze to nazwałeś "frustraci". Masz rację bardzo często byłem sfrustrowany prowadząc Aurisa. Co do metafory z rowerzystami powiedziałbym że na te długości ramion przy zębatce z pedałami, dla Twojego rowerzysty są cały czas za krótkie lub Twojemu rowerzyście cały czas brakuje krzepy.
Jeśli chodzi o to forum, jest to forum o Aurisie, a nie kółko wzajemnej adoracji, więc słowa krytyczne również powinny być tu dobrze widziane nieprawdaż ?
Co do spotykania się na forum i pomocy, to właśnie staram się pomóc tym którzy rozmyślają nad zakupem wolnossących benzyn od Toyoty, aby się dobrze zastanowili i zwrócili swój wzrok w kierunku Diesli lub o niebo lepiej jeżdżącego 1.2T. Jest pomoc ? Chyba jest.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2015, 12:25:38 wysłana przez AurisBeast »

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Grudnia 2015, 15:10:02 »
A ja nie mam nic przeciwko krytyce Aurisa. Jeżdżę od miesiąca nowym, któremu niedługo stuknie 500km przebiegu ale już widzę pewne mankamenty, które mnie irytują. Choć to akurat nie dotyczy mechaniki auta ile raczej możliwości multimedialnych mizernego systemu TT2  :-)
Inna rzecz, że dyskusja o tym czy benzyniaki są zdatne do użytku czy nie jest już prawie w każdym wątku i przeglądając dość często to forum co chwilę się natykam na wciąż te same dywagacje ...
Mnie zadzwia tylko jak różne można mieć podejście i wymagania dot. jednostek napędowych. Skoro silnik 1.6 nie nadaje się do niczego zdaniem neiktórych, to co powiedzieć mam ja mając silnik 1.33. A jestem z niego zadowolony  :grin:

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Grudnia 2015, 16:15:33 »
Ceglany, autorze wątku. Czy uzyskałeś tutaj odpowiedź, pomoc na swoje pytanie? Czy raczej zastanawiasz się czy przypadkiem nie kupić jakieś VALVE ?

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Grudnia 2015, 16:48:39 »
Powiedzmy że Ceglany jest fajny Gość i użyczył mi swojego wątku, aby nieść pomoc innym ;)

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Grudnia 2015, 17:09:55 »
Czy uzyskałeś tutaj odpowiedź, pomoc na swoje pytanie?
Tak, uzyskałem. Dziękuję że taki troskliwy jesteś   :hug:

Offline wfal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Grudnia 2015, 23:02:16 »
Jak czytam te dyskusje nt. mocy, momentu obrotowego, przyspieszenia, elastyczności itp. to przychodzi mi do głowy taka "zagadka": czy takie parametry: max. moc/obroty: 300 KM/2200 obr./min oraz max. moment obrotowy/obroty 660 Nm/1400 obr./min. wystarczą aby "myknąć" pod względem przyspieszenia, elastyczności itp. Toyotę o parametrach, które podajecie w poprzednich postach?
Potraktujcie to luźno, nie mam zamiaru wdawać się w pyskówkę i udowadnianie, że czarne jest czarne a .... ;)
Tak dla ścisłości od 2008 roku jeżdżę Aurisem 2.0 D4D i jestem zadowolony.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl