Autor Wątek: [Auris]: Doposażenie wersji ACTIVE  (Przeczytany 40688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline puncho

• Prawie Toyot
[Auris]: Doposażenie wersji ACTIVE
« dnia: 30 Grudnia 2015, 10:50:15 »
 Witajcie,

jestem na kupnie toyoty auris 1.6 touring sport w benzynie z 2012-2013, najchętniej w wersji premium.
 Przeglądając aktualną ofertę rynkową łatwo zauważyć, że wersji premium nie jest na rynku wtórnym zbyt dużo.
 Dlatego zastanawiam się, czy nie kupić modelu w wersji active (których oferta jest bogatsza) i doposażyć auto w niektóre dodatki z wersji premium.
 Poproszę Was o opinie w tym temacie:)

1. wyczytałem na tut. forum, że zamiana radia z wersji active na Toyota Touch jest prosta i bezproblemowa (plug & play); orientujecie się, jaki jest przedział cen takiego radia (nowego lub używanego)? Dodam, że chciałbym doposażyć auto w system Toyota Touch ze względu na multimedia - nie zależy mi na nawigacji, bluetooth i kamerze cofania; jak w takim przypadku ze sterowaniem radiem z kierownicy?;

2. relingi dachowe - tego niestety nie ma w wersji active; rozumiem, że na dachu są specjalne otwory montażowe?;

3. halogeny przeciwmgielne - podejrzewam, że ich instalacja w "zaślepkach" nie będzie specjalnie trudna?;

4. czy jest różnica w podłokietnikach po prawej stronie kierowcy w wersji active i premium?; słyszałem, że w premium jest wysuwany, w active - nie. Prawda to? Rozumiem, można je podmienić?;

5. mam nadzieję, że czujniki monitorowania ciśnienia w oponach pojawiają się dopiero w rocznikach 2014, więc ominie mnie ten zbyteczny gadżet;)

Czy ma ktoś za sobą takie doposażenie i mógłby doradzić, czy dobrze kombinuję oraz jaki jest orientacyjny koszt takiego "wkładu"?
 A może uzbroić się w cierpliwość i łyknąć wersję premium?

Dziękuję za odpowiedzi;)

Dobrego Nowego Roku!

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: [Auris]: Doposażenie wersji ACTIVE
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2015, 20:43:48 »
1. wyczytałem na tut. forum, że zamiana radia z wersji active na Toyota Touch jest prosta i bezproblemowa (plug & play); orientujecie się, jaki jest przedział cen takiego radia (nowego lub używanego)? Dodam, że chciałbym doposażyć auto w system Toyota Touch ze względu na multimedia - nie zależy mi na nawigacji, bluetooth i kamerze cofania; jak w takim przypadku ze sterowaniem radiem z kierownicy?;
Używane radio widziałem kiedyś na allegro za 800 zł. Jeśli kupisz aurisa w wersji z przyciskami w kierownicy to będą one działać.

3. halogeny przeciwmgielne - podejrzewam, że ich instalacja w "zaślepkach" nie będzie specjalnie trudna?;
Koszt 1 nowego halogenu zamiennik to 160 zł + 70 do 100 zł 1 szt. atrapa także zamiennik  i do tego dolicz zmianę całej lewej manetki na taką z włącznikiem do halogenów. Z tego co widziałem to są także używane oryginały ale w podobnych cenach które wyżej wymieniłem.

Myślę że choć troszeczkę pomogłem.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2015, 20:45:30 wysłana przez Ceglany »

Offline marcell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2015, 21:28:07 »
Co do halogenów można zamontować np. takie http://m.aliexpress.com/item/32361602037.html
Nie trzeba kombinować z manetką prościej i taniej.

Offline Jesza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2015, 07:42:27 »
Cześć,
Ad.1 Tak jak napisał Ceglany radio powinno działać bez problemu, do navi trzeba dodatkowy moduł - nie wiem tylko czy bluetooth jest wbudowany - może mi ktoś podpowie, sam jestem zainteresowany taką wersją.
Ad2 Przyglądałem się relingom - na szybko stwierdziłem że trzeba usunąć listwę dachową, zamontować relingi i nową inną listwę. Ja osobiście zrezygnowałem z relingów (poddałem lekkiej modernizacji bagażnik z poprzedniej M6)
Ad3 Ciekawa jest propozycja marcella, na polskich aukcjach identyczny zestaw widziałem około 1500 zł
Ad5 Czujniki pojawiły się w 2014

Jeżeli z dodatków interesuje Cię tylko to co wymieniłeś, na pewno bardziej opłaca się doposażyć Active.

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudnia 2015, 08:29:36 »
  Ja za radio dałem 350 zł(ale z hybrydy) - jedyna niekorzyść to nieaktywny ekran przepływu energii :-)Aby mieć pełne sterowanie z kierownicy to trzeba również dokupić przyciski,ale te co są w Active również będą działać (czyli głośność,mode,zmiana stacji). Halogeny z linku powyżej to super oferta. Zestaw wygląda identycznie jak oryginalny Toyoty (włącznie z przyciskiem) - tutaj jest ta zaleta że można sobie włączyć niezależnie przednie i tylne światła przeciwmgłowe. Zamawiając coś na Aliexpres od razu można domówić tempomat za cenę <100 zł. Podłokietnik podchodzi bez problemu - wymienić trzeba tylko jego górną część (oparcie pod rękę). Ja od razu polecam obszyć kierownicę skórą (bo ta plastikowa to porażka). Co do kamery to widoczność do tyłu wg mnie jest kiepska, więc czujniki/kamera cofania mile widziane:-)

Cenowo to u mnie wyglądało następująco:

1. Radio Toyota Touch: 350 zł + montaż samodzielnie.
2. Podłokietnik: 120 zł (allegro) + montaż samodzielnie.
3. Halogeny 800 zł (allegro, nowy oryginalny zestaw Toyoty) + 200 zł montaż ASO.
4. Mikrofon + przewody do Bluetooth : 500 zł za montaż w ASO!!! (drogo ale nie chciałem sam ingerować w instalację elektryczną ze względu na gwarancję). Mikrofon 75 zł wraz z lampką na allegro.
5. Tempomat wraz ze obszyciem kierownicy skórą: 300 zł.

Czyli łącznie wyszło 2345 zł , ale najwięcej kosztowały drogie halogeny i instalacja pod mikrofon do bluetooth.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2015, 08:38:13 wysłana przez sky83 »

Offline wolkis79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudnia 2015, 12:44:39 »
Witam,
Mam pytanie do sky83 apropo tempomatu. Ostatnio dołożyłem manetkę tempomatu do Aurisa Active 2013 ale samo dołożenie manetki nie uaktywnia tej funkcji w aucie. Próbowałem go załączyć przy różnych prędkościach bez efektu, desce nie zapala się ządna kontrolka. Czy trzeba jeszcze w jakiś sposób aktywować funkcję tempomatu lub dołożyć doddatkowy przewód od kostki tempomatu w kierownicy do komputera ??
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudnia 2015, 12:51:54 »
Wolkis79, w wersjach z mniejszym silnikiem (nie pamiętam czy disesel 1.4 czy benzyna 1.33) - nie ma możliwości dołożenia tempomatu.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudnia 2015, 12:58:26 »
Witam, Mam pytanie do sky83 apropo tempomatu. Ostatnio dołożyłem manetkę tempomatu do Aurisa Active 2013 ale samo dołożenie manetki nie uaktywnia tej funkcji w aucie. Próbowałem go załączyć przy różnych prędkościach bez efektu, desce nie zapala się ządna kontrolka. Czy trzeba jeszcze w jakiś sposób aktywować funkcję tempomatu lub dołożyć doddatkowy przewód od kostki tempomatu w kierownicy do komputera ?? Z góry dziękuję za odpowiedź.

W tym przypadku chodzi o silnik 1.6, a mimo to nie działa.

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2015, 14:27:37 »
Wygląda na to, że w niektórych autach z rocznika 2013 nie ma pełnej instalacji pod tempomat. U mnie w 2014 działa bez problemu w 1,33 Active. Gdzieś na jakiejś rosyjskiej stronie miłośników Aurisa/Corolli była opisywana obrazkowo instalacja brakującego przewodu do sterowania tempomatem.

Edit:

Link do rosyjskiego forum   https://www.drive2.ru/l/3761772/
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2015, 14:47:19 wysłana przez sky83 »

Offline puncho

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2016, 18:30:48 »
Serdecznie dziękuję, Koledzy za szczegółowe odpowiedzi kosztorys takiego doposażenia.

Chciałbym jeszcze dopytać o jakość tapicerki w wersji active i premium: jak wygląda Wasze porównanie?
Słyszałem, że tapicerka w active jest dość kiepskawa, a nawet potrafi się przecierać (!) w szwach.

Pozdrawiam noworocznie;)

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia 2016, 09:20:06 »
Wg mnie różni się kolorem(w Active są niebieskie akcenty) i brakiem tych widocznych przeszyć. Wg mnie materiałowe tapicerki w Aurisie są kiepskie, bez porównania do weluru z drugiego mojego samochodu tj. Hondy Accord z 1999 roku...Zawsze można na siedzisko kierowcy założyć jakiś nie rzucający się w oczy pokrowiec.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2016, 09:43:38 »

Cytuj (zaznaczone)
Ostatnio dołożyłem manetkę tempomatu do Aurisa Active 2013 ale samo dołożenie manetki nie uaktywnia tej funkcji w aucie.

oprócz samej manetki potrzebny jest odpowiedni kabelek w kierownicy, łączący manetkę z kostką w kierownicy. Dobrze jest poszukać w ogłoszeniach kompletu - manetka, kabelek, zaślepka. Ewentualnie kupić całą kierownicę i sobie wymontować. W avensisach jest podobnie, wszystko jest przygotowane pod tempomat, wystarczy właśnie tylko manetka i kabelek (zaślepka kosztuje grosze w aso). Po zamontowaniu wszystko pięknie od razu działa, brakuje tylko świecących kontrolek.

Offline Xawras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marca 2016, 09:58:37 »
Czy to radio:
http://allegro.pl/radio-pod-nawigacj-toyota-auris-i5999917355.html
będzie pasować do aurisa classic?

Offline dziubanek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Września 2017, 11:02:02 »
Hej,
jestem tu nowy, mam na imię Wojtek i mogę dorzucić 2 słowa odnośnie tempomatu, co może być pomocne innym w przyszłości.
Moje auto to Toyota Auris II Touring Spotrs w wersji wyposażenia ACTIVE, czyli najuboższej, z silnikiem 1.33 VVTi.
Dołożyłem samodzielnie manetkę tempomatu do tego auta, kupiłem na allegro za 150zł razem z kabelkiem i śrubkami.
TEMPOMAT DZIAŁA BEZ ZARZUTU. Odpala wszystkie kontrolki i spełnia wszystkie funkcje. Działa od 40km/h.
Mam nadzieję, że komuś się przyda ta informacja.
Pozdrawiam serdecznie.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Września 2017, 17:47:58 »
Hej,
jestem tu nowy, mam na imię Wojtek i mogę dorzucić 2 słowa odnośnie tempomatu, co może być pomocne innym w przyszłości.
Moje auto to Toyota Auris II Touring Spotrs w wersji wyposażenia ACTIVE, czyli najuboższej, z silnikiem 1.33 VVTi.
Dołożyłem samodzielnie manetkę tempomatu do tego auta, kupiłem na allegro za 150zł razem z kabelkiem i śrubkami.
TEMPOMAT DZIAŁA BEZ ZARZUTU. Odpala wszystkie kontrolki i spełnia wszystkie funkcje. Działa od 40km/h.
Mam nadzieję, że komuś się przyda ta informacja.
Pozdrawiam serdecznie.
Jest dział Kompendium możesz opisać co i jak.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl