Autor Wątek: Zwiększające się obroty i głośny silnik - Auris I 2.0  (Przeczytany 2364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
Zwiększające się obroty i głośny silnik - Auris I 2.0
« dnia: 02 Stycznia 2016, 21:27:34 »
Auris I FL 2010 r., silnik 2.0
Zaobserwowałam dziś w ww. aucie, że podczas postoju obroty samoczynnie z 900 podnosiły się na 1100, obrotomierz zatrzymywał się i silnik zaczynał głośno buczeć (odgłos jakby ktoś mocno dodawał gazu). Działo się tak zarówno "na luzie" jak i przy wciśniętym sprzęgle i wrzuconej jedynce. Nigdy wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Co do zwiększania obrotów to nie wiem jak było wcześniej, bo nie jeżdżę tym autem (w mojej 1.6 to normalne zjawisko) ale takich odgłosów na pewno nie było. Dodam, że temperatura otoczenia wynosiła dziś jakieś -10 stopni, a buczenie było słyszalne na zimnym jak i ciepłym silniku.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Co to może być?

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zwiększające się obroty i głośny silnik - Auris I 2.0
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2016, 22:27:26 »
Spróbuj dać obroty dmuchawy w kabinie na zero i powiedz czy obroty silnika spadły do tych 900:)
U mnie tak właśnie jest w 2.0 d4d przy temperaturach poniżej zera.
Tak z innej beczki, to zauważyłem także, że przy włączonej klimie dając obroty dmuchawy w pozycje zero klima gaśnie. Albo gdy mam włączony nadmuch tylko na szybę to nie włączy mi się obieg wewnętrzny.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2016, 22:30:59 wysłana przez Ceglany »

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2016, 22:43:01 »
OK, sprawdzimy jutro. Dzięki.
A myślisz że to buczenie silnika przy 1100 obrotów też może być związane z tym nawiewem? :o W Aurisie jest climatronic, więc trzeba będzie go całkowicie wyłączyć
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2016, 22:45:03 wysłana przez vannkama »

Offline yanosh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2016, 20:08:10 »
Witam.
Mam również Aurisa 2,0 w dieslu i jak się dowiedziałem te silniki tak mają.Tak w Aurisie jak i w RAV 4 tak się dzieje że przy niskich temp. silnik zwiększa obroty żeby przyspieszyć zagrzanie silnika. Jak wyłączysz ogrzewanie (off) to obroty spadną do ok. 900 obr. po prostu tak jest i już.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2016, 20:15:15 »
Troche to nielogiczne gdy na wyposażeniu jest webasto silnika. Po co ma wchodzić na wyższe obroty skoro webasto i tak grzeje?

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2016, 21:53:23 »
Dzięki Panowie za trafną wskazówkę!  :good:
Rzeczywiście, wyłączenie ogrzewania zmniejsza obroty na "codzienne" 900 oraz hałas dobiegający z silnika. Mama uspokojona  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl