Autor Wątek: Brak mocy, niska prędkość max - camry III, 3.0 V6, 188km, 10-letni gaz BRC  (Przeczytany 1807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KowalskiTM

• Toyot Leżący
  • *
Witam, mam camry III, silnik 3.0 V6, 188km, 10-letni gaz BRC, przebieg wg wskazania to 360 tysięcy, wydaje się, że w rzeczywistości więcej niż 500 to nie ma. Świetne auto, świetnie się prowadzi, ale wyraźnie brakuje mu mocy. Doły są raczej ok, ale rozpędza się do max 160km/h i od 130km/h wyraźnie brakuje mu elastyczności. Bez względu na to, czy jadę na benzynie, czy gazie. Do tej pory jeździłem praktycznie tylko na gazie, ale wczoraj przejechałem 430km w 5h z Koszalina do Warszawy na benzynie i osiągi są praktycznie identycznie. Spalanie na gazie i benzynie wychodzi takie samo. Wczoraj w tej trasie było 14,5 litra/100km, przy czym znaczna część to 120 lub 130 na tempomacie, co powinno trochę ograniczyć konsumpcję. Nie jeździłem inną camrzycą z tym silnikiem, więc brak mi punktu odniesienia. Wydaje mi się, że ta utrata mocy jednak zbyt duża na to zużycie auta.

W aucie mam też inny problem, który wyszedł mi tylko w lato (wiążę go z temperaturą) i nie wiem czy może być jakoś powiązany - http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,36687.0.html. Mechanik sugerował, że to skrzynia, ale nigdy nie udało mi się pokazać problemu jak wygląda, bo temat wychodzi tylko w trasie, w ciepłe dni.

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Brak mocy, niska prędkość max - camry III, 3.0 V6, 188km, 10-letni gaz BRC
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2016, 13:39:03 »
Kombi w serii, nawet z automatem robi poniżej 10 do setki i 210 bez zająknięcia.

Gaz na mikserze, czy wtrysku ?

Umów się z którymś z chłopaków z Wawy na jazdę porównawczą, to będziesz miał odniesienie.
3VZ.pl

Offline KowalskiTM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2016, 09:35:17 »
Dzięki. Gaz na mikserze. Chyba będzie trzeba się z kimś rzeczywiście ustawić, bo wychodzi, że nie mam pojęcia jak to auto normalnie lata.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2016, 10:15:36 »
Jeśli LPG wbite w DR, to już pół sukcesu. Oddać do kumatego mechaniora, wyczyścić naloty po mikserze, sprawdzić silnik, przerobić przód na sekwencję i cieszyć się mocą autka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl