Witajcie drodzy Forumowicze,
jak pisałem we wcześniejszym poście jestem na kupnie auris TS 1.6 benzyna (2012-2013).
Chciałbym poznać Wasze opinie dotyczące generalnie kosztów serwisowania Waszych bolidów, szczególnie w kontekście korzystania z zamienników części oryginalnych.
Przyznam się, że nie miałem wcześniej do czynienia z autem japońskim i trochę obawiam się "skazania" wyłącznie na kupno części oryginalnych do swojej przyszłej toyoty z racji niewielkiego wolumenu zamienników (pokutują stereotypy?).
Jak podchodzicie do tematu dostępności, kosztów i problemów z uzyskaniem zamienników do auriski II?
Czy rzeczywiście do tego modelu nie ma na tyle dużego wyboru zamienników niemarkowych, że jest się skazanym na kupno wyłącznie części oryginalnych?
A może... dzięki okrojonej ofercie zamienników na rynku możliwa jest owa legendarna niezawodność aut tej właśnie marki?
Jak sądzicie?
Zdaję sobie sprawę, że nie powinno się generalizować czy posługiwać stereotypami, bo to nie zawsze oddaje obiektywną prawdę, a ktoś powie, że wszystko zależy, o jakie części chodzi. I pewnie będzie miał rację. Dlatego prosiłbym Was o odniesienie się do "pakietu części eksploatacyjnych", które najczęściej dotyczą Waszych aurisek oraz tych, z których dostępnością/ceną mieliście największe problemy (dylematy?).
Napiszę Wam szczerze, że jako kierowca mam sentyment do Opla i szukając rodzinnego kombi w benzynie ów sentyment kierował mnie w stronę astry IV kombi 1.6. Jednak po analizie wątków na temat tego modelu (m.in. paliwożerność wynikająca z nadwagi, słaba elastyczność silnika, niewielka przestrzeń w kabinie przy tak dużych gabarytach zewnętrznych, jedynie 5 biegowa skrzynia biegów) skłaniam się obecnie bardziej ku auris TS. Słyszę jednak opinie, że "astra jest bardziej popularna w Polsce i ma więcej zamienników, co przekłada się na niższe koszty utrzymania auta w dobrej kondycji technicznej". A toyota? Wiadomo - brak zamienników i horrendalnie drogie ceny części oryginalnych w ASO, gdzie w dodatku "klientowi ściąga się portki przez głowę"

Zastanawiam się też, czy konstrukcja i mechanika mojej przyszłej auriski TS będzie na tyle prosta i przewidywalna, że naprawi ją mój zaufany mechanik specjalizując się w oplach (warsztat nieautoryzowany) - ale to pewnie temat na inny post.
Serdeczne dzięki za Wasze komentarze - tym cenniejsze, że pisane na podstawie wiedzy praktycznej.