Autor Wątek: Polisa OC i AC co polecacie?  (Przeczytany 11474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Polisa OC i AC co polecacie?
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Stycznia 2016, 14:17:32 »
Przy zakupie polisy warto również zwrócić szczególną uwagę na to czy dane towarzystwo ubezpieczeniowe w zakresie ma "all risk" czy "pakiet" gotowych wymienionych a reszta pozostanie jak coś kwestią dyskusyjną delikatnie mówiąc... Jeśli chodzi o holowanie w opcji to zwróćcie uwagę na odległości w Polsce a jak ktoś dużo jeździ również za granicą. Jeśli ktoś jeździ za granicę - np. w kierunku zachodnim a mieszka bliżej granicy wschodniej bądź ma ponad 400 km. do granicy to niech uważa bo ten limit (400 km. albo mniejszy w Polsce jest dość częsty u ubezpieczycieli). Jeżdżąc do Chorwacji jeszcze poprzednią Toyką brałem w PZU bo w tamtym czasie jako jedyni z polskich ubezpieczycieli dawali 1000 km poza granicami i od granicy naszego kraju do miejsca zamieszkania albo warsztatu bez limitu. Jedna moja uwaga przerobiona niestety na żywej materii to to, że jeśli samochód odmówi posłuszeństwa podczas Waszego pobytu poza granicą kraju i skorzystacie z holowania nawet kilku-kilkunasto kilometrowego np. do kwatery a później będziecie chcieli żeby holownik dostarczył Was do domu/warsztatu to mocno możecie się zdziwić bo w większości ogólnych warunków firm ubezpieczeniowych jest napisane, że do jednego zdarzenia może być użyta jedna z wymienionych pomocy (hotel, holowanie, pomoc prawna, wynajęcie pojazdu zastępczego itd.). Weźcie to pod uwagę bo będąc daleko od kraju w podbramkowej sytuacji będzie trzeba improwizować albo wydać dużą kasę. Moja podpowiedź w takiej sytuacji - jeśli macie limit np. 2 zdarzeń objętych ubezpieczeniem assistance (holowanie) w trakcie umowy 12 m-cznej to raz może się popsuć samochód na wakacjach z tytułu czegoś - skorzystaliście z holowania do kwatery a za kilka dni (planowany wyjazd do domu) może się przecież popsuć coś innego :) - coś czego nie da się zweryfikować na drodze przez kierowcę holownika :) Jako coś to zapraszam na priv :) i nadmieniam, że nie mam nic wspólnego z ubezpieczeniami/ubezpieczycielami ale ubezpieczając samochody od lat korzystałem z "najwyższych albo wysokich pakietów ubezpieczeniowych" i zdarzyło się skorzystać "w praniu" :) z pomocy - nigdy nikogo nie próbowałem oszukać ale płacąc wysokie składki zakładałem, że w chwili "słabości" fachową i kompletną pomoc uzyskam
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 14:20:50 wysłana przez herkules »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Stycznia 2016, 13:22:40 »
W zeszłym roku roku nowy samochód ubezpieczyłem u dilera w PZU za ponad 2400 zł. Pytałem lokalnego agenta PZU, ile przy moich maksymalnych zniżkach zapłaciłbym "prywatnie".  Powiedział, że mimo zniżek kilkaset zł więcej.
Moje pytanie: jak długo działa preferencyjne ubezpieczenie dilerskie? W drugim roku też tam powinno być dużo taniej?

Spalanie - Motostat.pl

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Stycznia 2016, 15:12:29 »
w drugim roku też mam sporo taniej u dealera niż "na wolnym rynku". A do kiedy to obowiązuje , to nie wiem.

Tylko moja porada: nic nie kombinujcie przy znizkach w przypadku nowego auta, takie praktyki sa czeste w roznego rodzaju agencjach - wyczarują nienależne zniżki , co w przypadku wystapienia  szkody z OC konczy sie koniecznością dopłaty, a przypadku AC jest to podstawa do unieważnienia polisy.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2016, 15:18:13 wysłana przez bazi »

Offline mav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Marca 2016, 13:30:18 »
Hm... ja dostałem od mojej agentki ofertę na OC + AC + NW w PZU za niecałe 1600 zł na Auriskę 1.4 D4D z 2012 roku. Wypłaty od szkody brutto (100% wartości szkody, bez udziałów własnych), naprawy w ASO. Czytając poprzednie posty mam wrażenie, że coś tu nie gra - albo Was próbowali oskubać, albo mi moja agentka czegoś nie mówi :cheesy:.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Marca 2016, 13:33:08 »
A ja korzystam z usług brokera - zresztą znalazłem go tu na forum.
Różnica pomiędzy towarzystwami ubezpieczeniowymi są kolosalne - czasem na porównywalnych pakietach jest parę stówek różnicy!
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Marca 2016, 16:59:30 »
albo Was próbowali oskubać, albo mi moja agentka czegoś nie mówi
tak jak Ty nam :-)

Offline Akino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Marca 2016, 11:30:36 »
Nie mozna porównywać składek za ubezpieczenie nie mając KODÓW POCZTOWYCH.
W zależności od miejsca zarejestrowania samochodu skłądka za ten sam samochód będzie różna.
W większości firm weryfikacja lat bezszkodowych odbywa się teraz dzięki bazie UFG w związku z tym lata bezszkodowe wypracowane w jednym TU będą widoczne również i w innych.
Najważniejsze elementy ubezpieczenia:
- gwarantowana suma ubezpieczenia
- naprawa w ASO
- brak amortyzacji części
- assistane z na Polskę i Europę z dużym Holowaniem + samochód zastępczy w wyniku awarii i naprawy blachcarsko-lakierniczej
- ochrona utraty zniżki
- dodatkowe ubezpieczenie szyb 

Offline mav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Marca 2016, 22:14:15 »
Nie mozna porównywać składek za ubezpieczenie nie mając KODÓW POCZTOWYCH.

No tak, o tym nie pomyślałem. Ja jestem z Kalisza, podejrzewam że w takiej Warszawie składki mogą być sporo większe.

No i ja brałem tylko podstawowe assistance, bo nie zamierzam wybierać się moją Auriską w dalekie podróże poza granice kraju :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl