Autor Wątek: Ubezpieczenia, pakiety dealerskie, OWU, rady, sugestie i inne mądrości  (Przeczytany 11611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
No dobra a w jakie ubezpieczenie "doposażyliście" swoje nowe verso? Przyznam, że to najbardziej mnie teraz interesuje ile popłynę za parę dni. Niby Toyota dla nowych aut oferuje 2,8-3,2%....ale na razie z tego co liczę to jakoś bliżej tego 3,2 mi wyceniono wstępnie....

Przepraszam moda ale szukałem wątku w miarę aktualnego dot.  ubezpieczeń verso i nie znalazłem.
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ubezpieczenia, pakiety dealerskie, OWU, rady, sugestie i inne mądrości
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2016, 22:25:29 »
Dołączam się do pytania.
Odniosłem subiektywne wrażenie że dealer "sugerował" mocno jedną firmę, ja natomiast wolę tę drugą.
Cenowo pewnie i tak będzie drożej niż miesiąc temu :( bo składki poszły w górę.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2016, 22:44:00 »
Cokolwiek wybierzecie, to patrzcie na stosunek CO dostajecie i za ile - i jakie są WYŁĄCZENIA, to najważniejsze punkty OWU.  :cool:
Osobiście, nie tylko w teorii, ale widząc jak to w praktyce wygląda w razie "zdarzenia", obecnie polecam PZU.  :cool:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2016, 08:35:57 »
JA odradzam wlasnie pzu - mialaem takiejaja przy likwidacji ze szkoda słów.

Ja mam oferte z generali na 1760,- (AC + OC + szyba + ASS) - specjalnie zrobilem ja w zeszlym roku bo ma podrozec ubezpieczenie a oferta wazna jest 30 dni :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2016, 08:45:47 »
Z kolei ja właśnie miałem szkodę, właśnie w Toyocie - po 9 dniach od szkody miałem auto naprawione, nikt się o nic nie czepiał (łącznie o domontowywane czujniki cofania oraz LEDy), auto zastępcze (Auris hybrydowy) na cały rzeczywisty czas naprawy, zniżek nie stracę, bo działa ochrona zniżek. :good:
Może Kolega likwidował "normalnie" z PZU, bo ja bezgotówkowo w ASO, nie wiem?

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2016, 18:21:03 »
Mechu thx. Swoją drogą ciekaw jestem jak dlugo będzie trwał status podjęto do transportu. Tak czy inaczej jutro zbiednieje o kolejne 2,5 tys na ubezpieczenie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2016, 19:54:48 »
Sprawdz oferte Generali - ja płace ok 1700 ac+oc+ass+szyby

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2016, 02:23:44 »
Sprawdz oferte Generali - ja płace ok 1700 ac+oc+ass+szyby

PRZEDE WSZYSTKIM sprawdźcie sobie OWU i dział "wyłączenia", bo NIE SZTUKĄ mało zapłacić za pakiet OC/AC/NW, ale sztuką jest DOBRZE KUPIĆ za dobre pieniądze.  :cool:

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2016, 07:45:37 »
zgadza się. Tydzien czytałem i biłem się z myślami. Warta, Generali, PZU i Alianz.....czytałem, porównywałem pakiety. Wybrałem nie tanie niestety PZU jako ubezpieczenie na pierwszy rok. 
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 19:38:02 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2016, 08:41:23 »
Ja też mam PZU - a dla tych co chcą bez szkody sprawdzić jak to jest "w praktyce" i spytać kogoś obiektywnego innego niż agent (choć w ASO agent jest dość obiektywny, bo w przeciwieństwie do każdego innego, który prowadzi własną działalność gospodarczą, on tam ma pensję po prostu i jest pracownikiem), to proszę... PODEJŚĆ NA BLACHARNIĘ i spytać tam w ASO: z kim są najmniejsze problemy przy szkodach?  :cool:

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Stycznia 2016, 09:01:36 »
Na blacharni akurat nic Ci nie powiedzą bo oni tam się zajmują klepaniem itp... Zapytać trzeba pracownika który się zajmuje likwidacją szkód bo to on bezpośrednio współpracuje z towarzystwami ubezpieczeniowymi. Poza tym jeśli likwidujesz szkodę w opcji "warsztat" (w PZU tak to się nazywa) to Ciebie nic nie interesuje bo Twoja aktywność kończy się na wykonaniu telefonu do ubezpieczyciela z miejsca wypadku i podpisaniu upoważnienia w ASO do reprezentowania Ciebie przez ASO w temacie likwidacji szkody. Dale już ASO wszystko załatwia i robi to skutecznie bo gdyby nie był w stanie to by się nie podejmował.

O tym jaki "dobry" jest dla klienta ubezpieczyciel dowiadujesz się wtedy gdy zdecydujesz się sam usunąć szkodę. W takim przypadku agent umawia się z Tobą na wycenę szkody (tak w skrócie). Tutaj twórczość ubezpieczycieli w kwestii zaniżania kwoty potrzebnej do usunięcia szkody jest powalająca. Niestety dotyczy to wszystkich firm. Ja mam doświadczenia z PZU (około 3 lata temu) i z Allianzem (około rok temu) i daję punkt temu drugiemu bo agent się u mnie pojawił następnego dnia po zgłoszeniu szkody i konkretnie podszedł do tematu, zrobił zdjęcia, wziął faktury (sprawa dotyczyła składanego motoru) i wycenił na taką kwotę za którą naprawiłem sprzęt i jeszcze coś zostało za "fatygę". O PZU powiem tyle, że agent pojawił się po kilku dniach (dwa razy się umawialiśmy) z głową pełną "pomysłów" więcej nie będę pisał bo nie chcę się denerwować od rana. 

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2016, 09:08:42 »
No toż właśnie u mnie na blacharni jest taki człowiek - i to on dyryguje wszystkim! We wszystkich poprzednich ASO również tak było - a u Was jest inaczej?  :shock:
A z tym "nic nie interesuje", to z pełnym szacunkiem, ale to jest wersja dla "olewających-niewiedzących", bo o swoje ZAWSZE trzeba się zatroszczyć. :cool: Nadto pierwszą rzeczą, którą się podpisuje jest m.in. oświadczenie, że jeśli z jakichkolwiek względów ubezpieczalnia jednak nie wypłaci kasy lub choćby jej niewielkiej części, to musisz zapłacić SAM, osobiście. Także TO NIE JEST takie "nic mnie nie interesuje".  :-P

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2016, 23:19:09 »
Moje ubezpieczenie w generali jest bez jakichkolwiek wyłączeń, udziałów czy też innych pułapek.

Pzu 2 razy totalnie pokminilo sprawe likwidacji.  Generali 3 razy spisalo sie bez zastrzeżeń.
Dla mnie wynik jest oczywisty.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2016, 23:26:20 »
mechu - co Ty takiego piszesz? <zalamka> Nie ma wyłączeń? To jak Ci na przykład zardzewieje auto, to też pójdziesz zrobić to z auto-casco, tak?  :laugh: I to NIE JEST przykład z księżyca wzięty, bo znam osobiście przykład, kiedy PZU nie dodało krótkiego wyłączenia w OWU i klient POPSUTE AUTO naprawił z AC!
ZAWSZE są wyłączenia - i jest to NAJWAŻNIEJSZY dział OWU. :cool:
Jeśli tego nie masz, to... nie doczytałeś.   :cheesy:

Trochę mniej ekspresji, poproszę. Dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2016, 08:49:53 wysłana przez felicjator »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2016, 10:58:27 »
Myslalem ze nie musze pisac jak dla dzieci ale widac jest inaczej.
Ubezpieczenie mam w najlepszym wariancie bez zadnych opcjonalnych wylaczen i innych obnizaczy ceny.

ps. felicjator nie jest tu adminem
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2016, 11:00:43 wysłana przez mechu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl