Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654098 razy)

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Lutego 2016, 22:31:57 »
No cóż gwarancja takiej instytucji to dobra wola według prawa, moim zdaniem trzeba zakładać że może ona zastąpić papier toaletowy w razie potrzeby chyba że masz dobrego prawnika to wtedy załatwia się wiary zgodnie z literą prawa.
Pierwsza rada nie napalac się, auta z takim przebiegiem nie są często bez przeszłości. Druga rada zobacz kilka samochodów i porównaj co ile warte.

сделано в сарае

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Lutego 2016, 22:50:38 »
Czeeść! Rozumiem to uczucie - emocjonalne zniewolenie Priusem 😁 Wygląda fajnie - jak mój ;) Ale one ZAWSZE tak wyglądają. Bądź czujny. Te gwarancje,  srancje ...  wystawiane przez niewiadomoco. Powinienes  zainwestować w przegląd przedsprzedazowy w ASO Toyota.  Cytat: "Stan baterii bardzo dobry -sprawdzone" - której baterii? HV czy 12V? Ma karty przeglądów i wpisy w książce serwisowej? Cholera, szkoda, że tak daleko, podjechałbym.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Lutego 2016, 23:16:19 »
To ogłoszenie wisi juz od poczatku stycznia. Sam chciałem jechać, jak szukałem swojej Auriski HSD zaczynałem od Priusow. Ta gwarancja to pic a tym bardziej w takim samochodzie. Jakby było warte tej ceny to by już sie autko sprzedało. Umów wizytę w ASO w Koninie chyba jest i baw się. A i ma chyba letnie oponki na kołach wiec 1000zl dolicz na zimowki lub wielosezony. Jeżeli nic nie wiesz to tylko ASO - 500zł Full Service. Moze obejrzyj jakieś (byle jakie) u siebie w okolicy. Po paru sztukach sam bedziesz wiedział gdzie zajrzeć.
Spytaj czemu koszt rejestracji 750 zł? Bo skoro jest po oplatach to powinno być ok 250zl a jezeli przed to 1500 nie wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2016, 23:21:27 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Lutego 2016, 23:22:12 »
Prod. 2009, rejestr. 2010. Import Francja. Przed zakupem sprawdzenie stanu technicznego w ASO.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Lutego 2016, 23:32:09 »
Mały szczegół, o którym sprzedajacy na pewno nie przez przypadek " zapomniał" to: bezwypadkowość. W ogloszeniu nic nie ma na ten temat wiec cos tam musi być w ASO ci pokażą np. nieoryginalnie nałożoną pastę na spawy, klejone uchwyty lamp , wkręty, zaślepki itp. Juz oglądałem takiego co mnie kosztował trochę nerwów i parę stówek a handlarz zapewniał ze nie ma się czego wstydzić i ze kto pierwszy obejrzy ten na pewno kupi..... a ja głupi się podjarałem jak świnia na kasztany :cry:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 20 Lutego 2016, 07:39:26 »
Wizualnie ładne auto. Ponieważ samochody sprowadzane to na 99,9% powypadkowe trzeba jechać z czujnikiem lakieru, żeby chociaż oględnie wiedzieć co było bite. Konieczna też wizyta w Toyocie - sprawdzenie auta kosztuje 200-300zł, co nie jest wysokim kosztem przy cenie ponad 40tys zł. Powodzenia!

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #111 dnia: 20 Lutego 2016, 10:27:22 »
U sąsiadów z zachodu, egzemplarze z takim przebiegiem/rocznikiem kosztują 55-60kzł nie licząc prowizji handlarza. Więc jeśli sprzedawca zarzeka się że "auto prima i Niemiec płakał jak sprzedawał" to na dzień dobry powinno się odpuścić dalsze rozpoznawanie sprawy.
Spritmonitor.de" border="0

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 20 Lutego 2016, 10:43:23 »
Z tymi powypadkowymi to się tak zastanawiam. Czy na przyszłość nie znaleźć w ofertach samochodu uszkodzonego. Wtedy człowiek się może naocznie przekonać w jakim stopniu auto jest naruszone. Np. ja zaliczyłem dzwona (facet mi wjechał z tyłu, miałem rozwalony zderzak i pas tylny, lampy nieruszone) - więc mogę śmiało powiedzieć, że mój Prius był "bity". Jednak od początku wiedziałem co się stało samochodowi - troszkę się obawiałem czy baterie i ważniejsze elementy konstrukcyjne nie ucierpiały. Na szczęście nie, w blacharni w Toyocie ładnie mi wszystko naprawili i nauczyłem się z tym żyć :) A kupując samochód już naprawiony nie wiesz co tam naprawdę z nim było. Żeby było śmieszniej to powiem, że przed kupieniem Priusa byłem z nim (i z facetem z autokomisu) w ASO Toyota w Warszawie na przeglądzie. Stwierdzili, że na 100% samochód nie był walony. Kupiłem. Wróciłem do domu i po kilku dniach w związku z akcją serwisową (wymiana pompy) pojechałem do ASO już u nas w 3mieście. I tu zonk, bo Panowie stwierdzili, że było walnięte z przodu, lewa strona. Pokazali, co i jak. Pocieszyli, że naprawione bardzo dobrze, z użyciem oryginalnych części i materiałów i w zasadzie nie ma tematu. Ale zadra w sercu pozostała i wolałbym wiedzieć, jaka krzywda spotkała moje autko, zanim sprowadzono je do Polski (z Francji zresztą). Chciałoby się kupić nówkę z salonu.. oj chciałoby się...

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 20 Lutego 2016, 10:46:27 »
Nie zniechęcaj się do zakupu.Nie szukaj ideału i pomyśl o poprzednim modelu lub poczekaj coś się pojawi.Albo zacznij szukać lekko bitego jak priusman.Jak ja szukałem to obdzwoniłem praktycznie wszystkie priusy które mnie interesowały,byłem oglądać w Warszawie,Mielcu,Dębicy,a kupiłem w Zielonej Górze prawie 700km ode mnie. Szukaj na spokojnie.Nie rezygnuj z tego auta bo jest ono niesamowite. Już wiem,że z żoną następny będzie prius III lub IV bo tym mam zamiar jeździć dużo lat.

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Lutego 2016, 10:49:16 »
p.stradowskiNie zniechęcaj się do zakupu.Nie szukaj ideału i pomyśl o poprzednim modelu lub poczekaj coś się pojawi.Ewentualnie zastanów się nad lekko bitym jakpriusman Jak szukałem to obdzwoniłem praktycznie wszystkie priusy które mnie interesowały,byłem oglądać w Warszawie,Mielcu,Dębicy,a kupiłem w Zielonej Górze prawie 700km ode mnie. Szukaj na spokojnie.Nie rezygnuj z tego auta bo jest ono niesamowite. Już wiem,że z żoną następny będzie prius III lub IV bo tym mam zamiar jeździć dużo lat.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Lutego 2016, 10:57:51 »
Nie rezygnuj z tego auta bo jest ono niesamowite. Już wiem,że z żoną następny będzie prius III lub IV bo tym mam zamiar jeździć dużo lat.
Podpisuję się pod tym obuma ręcyma ;)

Offline mav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Lutego 2016, 11:22:13 »
Dziękuję wszystkim za rady :). Byłem w komisie. Spytałem od razu "co z nim nie tak", okazało się że był w 3 miejscach malowany (boki). Niestety nie dowiedziałem się z jakiego konkretnie powodu. Trochę mnie to zraziło, ale mimo wszystko wybiorę się z nim do ASO i może powiedzą mi coś więcej.

Wykupiłem też raporty w AutoDNA / Auto-Info - nie ma w historii żadnych uszkodzeń.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2016, 11:25:04 wysłana przez mav »

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 20 Lutego 2016, 11:31:53 »
Tam nie będzie raczej uszkodzeń z zagranicy, średnio przydatne raporty - najwięcej daje historia ogłoszeń i ceny w tym raporcie. Jak auto długo się sprzedaje to już wiadomo że są kwiatki.

сделано в сарае

Offline pitttt80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 20 Lutego 2016, 12:35:12 »
Trochę mnie to zraziło, ale mimo wszystko wybiorę się z nim do ASO i może powiedzą mi coś więcej

mav daj znaka jak wypadło w ASO, też zainteresowało mnie to auto ale ja planuję zakup za 2-3 miesiące. Coś z nim na pewno jest nie tak, albo bity albo kręcony ale jak mało bity/kręcony i można to zprawdzić w ASO to wciąż warty zakupu. Fajna wersja z navi co jest żadkością przed FL. Powodzenia w poszukiwaniach!

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Lutego 2016, 12:50:37 »
egzemplarze z takim przebiegiem/rocznikiem kosztują 55-60kzł
I wszystko na ten temat  :good:

Ta gwarancja, to nie jest żadna gwarancja, tylko ubezpieczenie od awarii. Oczywiście skonstruowane tak, że w życiu nie zobaczysz żadnej kasy, jak coś się zepsuje.

Też się rozglądałem za Priusem - teraz przestawiłem się na poszukiwanie Auriski HSD, co jest sztuka jeszcze trudniejszą. I powiem tak: od handlarzy lepiej łgają tylko politycy.  :wallbash:

Mały szczegół, o którym sprzedajacy na pewno nie przez przypadek " zapomniał" to: bezwypadkowość.
Wg polskich standardów samochód, w którym nie zginął człowiek, jest bezwypadkowy  :song:
Jest jeszcze pojęcie: "szkody parkingowej", czyli szpachlowanie ze wszystkich stron włącznie z dachem  :grin:

To nie oznacza, że jest beznadziejnie, ale warto w trakcie zakupu zamienić się w śledczego, wydaje mi się, że bez przeglądu w ASO tez nie ma co startować do zakupu hybrydy. No i oczywiście umysł zimny niczym skandynawski kierowca w formule 1.

« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2016, 13:03:35 wysłana przez DarkMind »
Toyota Camry 96 Kanada sedan manual
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl