Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653960 razy)

Offline piro

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #690 dnia: 29 Maja 2018, 14:10:20 »
Ja akurat bylem w drugiej czesci Holandii.
W dzisiejszych czasach wszystko mozna zalatwic przez internet. Samolot z mozliwoscia wyboru najtanszego przelotu w konkretnym dniu (cena moze spasc nawet do 94zl).
Hotel rezerwacja np. poprzez booking. Samochod np. poprzez ecar. Nawet bilety na komunikacje mijska moza zamowic przez internet.
Wszystko jest tak proste jak tu jest opisywane!!!
Najbardziej obawialem sie spraw zwiazanych z przerejestrowaniem ale w okienku chyba wystarczyloby zebym powiedzial "export" i pokazal tablice rejestracyjne.
Po stronie PL jest chyba wiecej utrudniania.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #691 dnia: 29 Maja 2018, 14:22:06 »
Tak, Polacy uwielbiają tworzyć problemy, lubią papierologię i wymyślać idiotyczne przepisy.
Największym problemem jest weryfikacja stanu pojazdu, ale jeśli wcześniej zweryfikowałeś VIN i masz książkę serwisową bez zarzutów to jest to bardzo pomocne w ocenie. Zawsze będzie istnieć pewne prawdopodobieństwo że coś jest nie tak mimo że wszystko pięknie wygląda. Trzeba zaryzykować, co zresztą robisz w PL. U nas masz duże prawdopodobieństwo ze coś jest nie tak, była naprawa, stłuczka itp. Polak potrafi z wraku zrobić nówkę funkiel autko. Wystarczy porównać ceny aut z zagranicą, jeśli w PL są niższe to jak handlarz zarabia?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #692 dnia: 30 Maja 2018, 11:05:12 »
Koledzy,
a jak można wcześniej zweryfikować VIN. Czy w polskim salonie toyoty są wstanie sprawdzić historię z zagranicy? Chyba nie.
Gdzie sprawdzacie tanie połączenia lotnicze? Macie jakieś sprawdzone strony?

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #693 dnia: 30 Maja 2018, 11:38:29 »
Koledzy,
a jak można wcześniej zweryfikować VIN. Czy w polskim salonie toyoty są wstanie sprawdzić historię z zagranicy? Chyba nie.
Gdzie sprawdzacie tanie połączenia lotnicze? Macie jakieś sprawdzone strony?

przerabiałem to ze swoim prusakiem sprowadzanym z NL - w PL sprawdzisz auto w dowolnym ASO za free po vinie, natomiast nie dostaniesz całego info, które otrzymasz jedynie udając się do ASO (w NL) gdzie był serwisowany. Jednak te informacje które otrzymasz u nas spokojnie pozwolą zweryfikować np. przebieg.
Tanie połączenia to zerknij sobie na stronę ryanaira i wizzaira, sprawdź interesujące Cie destynacje i szukaj. Wg mnie najlepiej jechać z kumplem/bratem/mechanikiem oddzielnym samochodem i wracać na dwa samochody.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2018, 11:45:05 wysłana przez dalu »
Prius 2

Offline piro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #694 dnia: 30 Maja 2018, 11:45:56 »
polaczenia lotnicze - https://www.esky.com/ - ale najtaniej zazwyczaj prosto od przewoznika
sprawdzenie samochodow holenderskich po nr rejestracyjnym - https://ovi.rdw.nl/ - nie bedzie tu informacji dot. serwisowania ale m.in. waznosci badan technicznych (APK) I mozna zweryfikowac przebieg

nie wiem czy w kazdym przypadku tak jest ale dane dot. serwisowania mojego samochodu moglem sprawdzic tylko w salonie w ktorym byl serwisowany.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #695 dnia: 30 Maja 2018, 12:17:13 »
Po nr.rejestracyjnym można podglądnąć dane na stronach:

https://publiek.vwe.nl// - dane urzędowe, bez informacji o przebiegu, wypadkach
https://autorapport.finnik.nl

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #696 dnia: 30 Maja 2018, 12:27:46 »
Co do przebiegów w NL - średni przebieg roczny to 25-35 kkm, dużo jeżdżą świetnymi autostradami, dlatego ich przebieg 150kkm to odpowiednik naszych 60-70kkm. Jak przejrzysz oferty np. na Autoscout24.de to zauważysz że tak to się kształtuje. Przy małym przebiegu powinna zapalić się czerwona lampeczka. Oczywiście nie twierdzę że takie oferty nie są możliwe, bo zdarzają się przypadki aut od starszych osób które jeżdziły sporadycznie, niedzielnie wręcz.

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #697 dnia: 31 Maja 2018, 14:25:24 »
Krótkie pytanie: co oznacza przycisk AC na pilocie Priusa III ?

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #698 dnia: 31 Maja 2018, 14:28:37 »
włączasz zdalnie klimę na ok 2 min .

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #699 dnia: 31 Maja 2018, 15:08:22 »
Jak to dokładnie działa? W Priusie z takim przyciskiem nie ma Solardachu. Ta funkcja jest połączona z Solardachem?

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #700 dnia: 31 Maja 2018, 15:30:40 »
Nie,dach solarny to tylko wentylacja na postoju.Przycisk AC w pilocie mozesz użyć na przykład wychodząc z pracy,przez okno klikniesz i przychodzisz do w miarę schłodzonego auta.Solar włączasz klawiszem w kabinie i jak tylko jest wystarczająco ciepło i oczywiście jest dość słońca to wentylatorek wietrzy kabinę.To dwa oddzielne systemy choć występuj również razem.Ja mam oba w swoim. Solara mam na stałe włączonego,klimy z pilota użyłem może ze trzy razy.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2018, 15:33:16 wysłana przez maxio »

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #701 dnia: 31 Maja 2018, 15:36:45 »
wciskając przycisk AC na pilocie uruchamiam klimę. Wtedy klima bierze zasilanie z baterii? Silnik spalinowy pozostaje wyłączony?

A wentylator i solardach nie załączają klimy tylko przewietrzają wnętrze? Można to uruchomić również z pilota czy tylko przyciskiem na desce?

A co oznacza ze solara masz włączonego na stałe? Sam wentylator uruchamia się i dach uchyla?
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2018, 15:39:22 wysłana przez szymonk1 »

Offline maxio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #702 dnia: 31 Maja 2018, 15:41:10 »
Solar tylko wentyluje-nie ma słońca,nie ma prądu nie ma wentylacji i włączasz go tylko przyciskiem w kabinie.Obok spryskiwaczy reflektorów.Uaktywnia się po 10 minutach od wyłączenia samochodu..Co do zdalnej klimy to  kiedyś zimą przypadkiem nadusiłem przycisk na pilocie i o ile pamaięć mnie nie myli silnik się po chwili  odpalił.Ale jak mówię-o ile dobrze pamiętam.

Offline Raj

• Początkujący
« Odpowiedź #703 dnia: 03 Czerwca 2018, 13:46:50 »
Witam wszystkich. Jestem nowym członkiem forum.

Przymierzam się do kupna Priusa w cenie do 20.000 - 23.000 PLN (dla córki). Szukam ogłoszeń sprzedaży w sieci i za taką cenę mogę kupić Priusa II. Nigdy nie posiadałem hybrydy i nie wiem jak się zabrać za sprawdzenie danego auta przed zakupem.
Jaką wersję, rocznik ...itd?
Nie chcę jechać za granicę po auto. Najpewniejszy zakup byłby chyba od forumowicza i posiadacza Toyoty Prius, kupionego w polskim salonie z udokumentowaną historią.

Z góry dziękuję za każdą radę i wskazówkę.

Pozdrawiam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #704 dnia: 03 Czerwca 2018, 16:46:02 »
Myślę że jeżeli nie jest to pilny zakup to przeczytać ten wątek i kilka innych o priusue II, ewentualnym sprawdzaniu baterii HV przez OBD. Dobrze by było umówić się z jakimś forumowiczem z twojej okolicy (nie napisałeś skąd jesteś) żeby pokazał to i owo oraz cechy charakterystyczne auta, przejechać się. Reszta to jak przy wszystkich zwykłych samochodach, blacha i zawieszenie  :shock: Polecam też (chociaż niektórzy nie i wiadomo różnie to bywa nawet tam) program toyota pewne auto (teraz to się nazywa chyba toyota plus) bo też pojawiają się tam PII ale ceny bywają dziwne np.:

http://toyotaplus.pl/oferta/toyota-prius/38607
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl