Autor Wątek: Xenony w Carinie (F)  (Przeczytany 33137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Odp: Xenony w Carinie (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:06:12 »
polerowania szkła i spryskiwacze jest konieczne, a nie lepiej zrobić to tak jak Carinus ??

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:12:31 »
Hm.
Chodzi o to, że tym sposobem nie musze kupowć drugich lamp, bo na przegląd wystarczy jedynie założyć oryginalne żarówki, a nie wymieniać całe lampy:)

Pozdrawiam!)
p.s. poza tym ja nie mowe ze bede to zakladal, tylko tak się orientuję:D

Admin

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:23:52 »
Zacznij od kodeksu drogowego ;) i tego jakie wymagania musi spelnic taka lampa. Jak spełnia to pewnei bedzie spoko.

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:35:47 »
Nie spełnia.
Żeby xenony mogły być dopuszczone to musi być automatyczne poziomowanie świateł, poza tym muszą byc spryskiwacza a do tego jeszcze drogówka twierdzi że nawet jeśli to już jest to i tak mogą dowó odebrać, bo samochód nie ma homologacji na lampy xenonowe:/

Pozdrawiam!

Admin

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:49:28 »
Michal_P zebyś mnie zle nie zrozumiałm, ja nie mam nic przeciw xenonom a wrecz ubolewam nad tym ze ja nie mam. Dobrze ze wiesz czym to grozi, teraz decyzja należy do ciebie. Niestey ale tuning taki jest ze czasem nie dokońca zgodny z przepisami ;)
Pogadaj z Mańkiem, on chyba montował w camry xenony wiec pewnie bedzie miał wiele ciekawych informacji na ten temat

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Czerwca 2006, 15:35:59 »
No ja się zastanawiam, ostatnio jak miałem wypadek to mi się nawet do diód przyczepili:/
Więc nie wiem, bo w sumie to tak naprawdę przy wypadku jest tylko szansa że się przyczepią:/

Admin

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Czerwca 2006, 15:43:47 »
Niestety to fakt ze przyczepią sie do wszystkiego, ja miałem swego czasu problemy z tłumikiem :(

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Czerwca 2006, 08:05:32 »
Jeśli odpukać zdarzy ci się kolizja z jakimiś poważnymi skutkami biorą pod uwagę wszystko i dokładane xenony mogą uczynić cię potencjalnym współwinnym lub nawet sprawcą wypadku. Podczas wypadku z rannymi lub ofiarami śmiertelnymi w grę wchodzi wszystko nawet najmniejsze duperele.
Osobiście znam taki przypadek gdzie doszło do kolizji na zakręcie dwuch aut. Zawinił ewidentnie kierowca peugota (który poniósł śmierć na miejscu) a ponieważ w volvo które jechało oki miało żarówki 100 W zamiast dopuszczalnych przez kodeks drogowy 55W to uznano go współwinnym z tytułu faktu oślepienia kierującego peugotem.

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Czerwca 2006, 08:31:34 »
Jak ja miałem wypadek, to jak już powiedziałem, nawet do diód się troszkę przyczepili, choć bez żadnych sensacji.
Chodzi mi o to, że ten ich protokół ma tyle stron, że zwracają uwagę na każdą pierdółę:/

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Czerwca 2006, 16:13:53 »
Kto nie ryzykuje ten na xenonach nie jezdzi. ;D.Jezeli ktos uwaza ze zrobi to dokladnie i prawidlowo to nie widze problemow.A wypadek to juz pech,ale jesli bedziemy zawsze myslec o wypadkach to dostaniemy wrzodow na żołądku.Pechowcy powinni sobie odpuscic.Osobiscie nikogo nie oslepiam a widocznosc mam o wiele lepsza wiec jade bezpieczniej.Swiatel nie uzywam w dzien zeby nie prowokowac gliniarzy a wieczorem nie widac jakie autko jedzie na xenonach.Musze jednak dolozyc dodatkowe swiatlo drogowe do mrugania bo xenonki do tego sie nie nadają jezeli nie mamy wlaczonych pozycyjnych.

Co to byla za aukcja ktora podawal Michał, bo juz ją pracownicy allegro wywalili?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Czerwca 2006, 17:42:12 »
carinus : jakim cudem masz bixenon, skoro nie masz świateł drogowych?? bo coś mi tu nie gra??

pzdr
3VZ.pl

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Czerwca 2006, 20:41:55 »
Carinus właśnie wiem, że z Xenonami jest bezpieczniej, ale jak się gliny w wypadku wypadku przychrzanią to przewalone:/

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Czerwca 2006, 02:44:18 »
Carinus właśnie wiem, że z Xenonami jest bezpieczniej, ale jak się gliny w wypadku wypadku przychrzanią to przewalone:/

jak dobrze trafisz, to wszystko będzie tak sprasowane, że nikt się nie wyzna, czy xenon, czy nie xenon...

w 99% stłuczek uszkodzony jest przód ( lub tył ) auta... więc jak już walić to porządnie :D

a wypadki zdarzają się rzadko... :) ( na szczęście )

pzdr
3VZ.pl

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Czerwca 2006, 22:21:43 »
carinus : jakim cudem masz bixenon, skoro nie masz świateł drogowych?? bo coś mi tu nie gra??

pzdr

Mam oryginalne bixenony z merca ML.Nie wiem czy zauwazyles ze kazde lampy z xenonami maja dodatkowo reflektor ze swiatlem drogowym.Wszystko jest pieknie jak masz wlaczone swiatla mijania i wtedy mozna blysnac komus dlugimi.Problem jednak wystepuje wtedy gdy jade bez wlaczonych swiatel i chce komus zamrugac.Zanim xenon sie zapali pelna moca to z tego blysku sa nici.Dlatego potrzebuje dodatkową lampke tylko do wspomagania.Strumien swiatla z xenonow nie jest skupiony w taka fajną wiazke jak ma to miejsce w samych drogowych.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Czerwca 2006, 12:35:36 »
a, to problem mnie nie dotyczy, u mnie światła cały czas na biegu :d

jak chcę mrugnąć, to muszę kombinować, żeby to za długo nie trwało, bo zamiast ostrzec, mogę oślepić :D

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl