Autor Wątek: Zbyt wysokie spalanie  (Przeczytany 19129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rast

• Toyot Leżący
  • *
Zbyt wysokie spalanie
« dnia: 18 Lutego 2016, 10:00:39 »
Witam użytkowników Priusa.

Jestem właścicielem Priusa III 2010 r, od około 2 miesięcy - auto z Holandii po znajomości. Wyjeździłem już dwa baki paliwa i jestem zdegustowany wynikami spalania.

Wiem, że było już o tym na forum wiele wątków ale nie doszukałem się odpowiedzi dla mnie...

Jeżdżę tylko po mieście, non stop używam tryby ECO, raczej spowalniam innych więc trzymam się prawych pasów, podczas przyśpieszania pilnuję, aby wskaźnik nie wchodził na prawe czerwone pole POWER na wyświetlaczu  z poziomą osią energii i moje najniższe możliwe spalanie jakie udało mi się osiągnąć to 6,9/100 km ale to jadąc skrajnie niekomfortowo. Jadąc bardzo oszczędnie ale bez skrajności spalanie wychodzi mi na poziomie około 7,3/100 km przy średniej prędkości 17km/h.

Dodam jeszcze, że z hamulcami wszystko ok - hamulec automatyczny się wyłącza, powietrze w kołach ok (2,3), paliwo z LukOil oraz z BP - bez różnicy w spalaniu, silnik benzynowy się załącza oraz wyłącza podczas jazdy zgodnie ze wskazaniami na wyświetlaczu oraz z przyśpieszaniem i zwalnianiem pedału gazu, po parkingach jeżdżę w trybie EV, bateria się doładowuje i nie mam żadnych podstaw aby twierdzić, że system działa nieprawidłowo a jednak pali o wiele więcej niż u innych.

Moje pytanie, jak można osiągnąć nawet nie podane 3,9/100 ale chociaż około 5/100 km?? Czy moje auto może mieć jakieś uszkodzenie, które wpływa na takie zużycie a może to normalne?

Obecnie mam 6 kresek w baku, przejechałem 200 km i wyświetlacz pokazuje mi, że przejadę jeszcze 406 km. Czy na baku 45 l tym autem przejadę tylko około 600-650 km??

Z góry dzięki za podpowiedzi lub wiadro zimnej wody, jeżeli to spalanie jest normalne ale wtedy chyba wracam do silnika wysokoprężnego...

Pozdrawiam wszystkich właścicieli Priusów.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2016, 10:10:54 wysłana przez rast »

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
Odp: Zbyt wysokie spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2016, 10:26:23 »
Nawet pod wiatr, pod gore i z predkoscia powyzej "setki" nie powinien tyle spalic. Cos jest nie tak. Bez specjalnego przykladania sie do jazdy powinnismy zobaczyc wyniki z 5 na przedzie. A z opisu wynika ze raczej starasz sie jechac spokojnie.
Zaczalbym od diagnostyki pojazdu. Moze ktorys z czujnikow jest uszkodzony i ktory wplywa na podwyzszenie dawkowania paliwa (sonda lambda?). Mozesz tez jechac na analizator spalin.
Warto tez sprawdzic akumulator 12V. Wbrew pozorom jego kondycja moze miec wplywa na wyniki spalania.
Spritmonitor.de" border="0

Offline rast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2016, 10:39:23 »
Czyli czeka mnie serwis? a miało być tak pięknie...

Offline rast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2016, 11:47:23 »
A czy może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł po za wizytą w serwisie?? Może jakieś doświadczenie...

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2016, 12:00:10 »
Jak masz ustawione ogrzewanie?

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2016, 12:03:58 »
Ja wymienił bym filtr powietrza,sprawdził stan stan świec zapłonowych(wymiana co 90 tyś.km) i ew. przeczyścił przepustnicę.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2016, 12:18:34 »
To ze byc moze czeka cie serwis to nic zlego. Przeciez mowa o diagnostyce a nie wymianie polowy czesci.

Jest jeszce jedna zasadnicza kwestia ktorej nie poruszyles. Mowisz ze jezdzisz tylko po miescie a w jakich cyklach? Na jakim dystansie?
Np samochod przejezdza 2km po czym stoi do wychlodzenia? Czy moze na raz 20km i stoi do wychlodzenia?

Krotkie dystanse rujnuja ekonomie jazdy w kazdym pojezdzie z napedem spalinowym.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2016, 12:42:14 »
Przy prędkości średniej 17kmh to chyba nie jest źle z tym spalaniem w zimie.  Odpowiednik benzynowy ( np auris 1.6) spali ponad 11 przy takiej prędkości spokojnie. Ja mam w zimie 6,5 przy prędkości średniej koło 25, a to przepaść w wartościach. Jak chcesz mieć poniżej 4l to jeździć ciągle koło 50-60kmh trzeba i nie w mieście ( korki) a po wiejskich drogach.

сделано в сарае

Offline rast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2016, 13:23:10 »
Jeżdżę co dziennie do pracy po 4 km rano i 4 km po południu w ruchu miejskim + wyjazd na zakupy też nie dalej niż do pracy. Ogrzewanie jest na "auto" co na pewno zwiększa spalanie ponieważ zawsze ruszając z parkinu silnik benzynowy się uruchamia, jak wyłączę ogrzewanie, to silnik benzynowy się wyłącza.

Dziękuję za sugestie z serwisem ale zanim się umówię na sprawdzenie, przetestuję spalanie na dalszych trasach, jeżeli na trasie np. po wyzerowaniu "trip" wyjdzie mi około 5-6 litrów to pozostanie wymiana filtra i zgodnie z waszymi odpowiedziami uciecha, że to tylko około 7/100 km:)

Za tydzień jadę w dalszą trasę, robię pomiary przy prędkości powiedzmy 90 km/h oraz szybszej np. 160 km/h bez zbędnego przyśpieszania. Podzielę się wynikami.

Po za tym spróbuję się wybrać gdzieś po za miasto aby po wyzerowanym "trip" spróbować wykręcić najniższy możliwy wynik. Jeżeli uda się osiągnąć powiedzmy około 4,5 l/100 km (jeszcze być może nie mam wprawy w jeździe hybrydą) to będzie znaczyć, że z autem wszystko ok i spalanie wynika z krótkich tras i zimy.

Dziękuję za podpowiedzi i uspokojenie mnie:) dam znać jak sprawy będą dalej wyglądać.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2016, 13:26:55 »
Ogrzewanie jest na "auto"
A na jaką temperaturę wnętrza?

Offline rast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2016, 13:36:00 »
Wewnątrz nie lubię za ciepło, obecnie mam na auto na 21^C.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2016, 13:37:22 »
Zgadza sie, zrob test o jakim wspominasz bo wszystko wskazuje na to ze Twoje dotychczasowe wyniki sa efektem warunkow uzywania. Pozatym gdy ogrzewanie jest na auto to silnik od samego poczatku bedzie dazyl do tego zeby nagrzac wnetrze do temperatury targetowej. Przy 4km na cykl rozruchowy ten samochod jezdzi na wiecznym niedogrzaniu.

Jedz w trase ustaw tempomant na kilka roznych wartosci uprzednio nagrzewajac silnik do nominalu. Wg mnie w okolicy 90km/h powinnien sie pojawic nawet wynik z 3 na przedzie....3.9-4.2.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2016, 13:47:32 »
Wewnątrz nie lubię za ciepło, obecnie mam na auto na 21^C.
Zachęcam (juz nie pierwszy raz na tym forum) do przeczytania:
http://www.roszczyk.com/strony/jest-zima-to-musi-byc-zimno-nie-w-hybrydzie-ale-pali-wiecej

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2016, 13:55:52 »
4km w jedną stronę to za mało żeby zagrzac, aż szkoda silnika. Rozumem, że parkowanie pod chmurką albo nie ogrzewany garaż? Może ogrzewanie postojowe silnika trzeba rozważyć - ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania.

сделано в сарае

Offline Bacaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lutego 2016, 19:48:39 »
Robię pół miasto- pół ekspresówka (120-140km/h)....  spod świateł lubię przycisnąć (miny kierujących BMW- bezcenne  :)  ) spalanie około 6 litrów.
Latem tą samą trasę  stosując zasady eco drivingu - spalanie poniżej 5l/100km
7l - nigdy nie udało mi się "osiągnąć", ale przy 4-kilometrowych przebiegach myślę, że jest to możliwe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl