Autor Wątek: Problem w Toyota Auris 1.6 124. KM 2007 r.  (Przeczytany 8657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xmen1112

• Toyot Leżący
  • *
Problem w Toyota Auris 1.6 124. KM 2007 r.
« dnia: 24 Marca 2016, 16:18:21 »
Witam
Zacznę od początku może. W miesiącu styczeń zalozylem do toyotki gaz i się zaczęło. Wyskoczyła mi kontrolka wspomagania silnika i pojechałem do mechanika nr 1 powiedział że muszę zmienić silnik bo nie ma ciśnienia na 1 i 2 cylindrze. Oczywiście zabrałem samochód i za prowadziłem do mechanika nr 2. Mechanik ten zamienił tylko czujnik położenia wałka rozrządu jeden z drugim nawet nie wymieniał i autko uzdrowił. Ale po tygodniu okazało się że kontrolka zaświeciła się dalej pojechałem i okazało się że jest błąd spalania na 1 cylindrze skasował i mówił żebym jeździł na benzynie żeby zobaczyć czy znów się to powtórzy. Póki co jest ok nie zapala się ale mam jeszcze jeden problem samochód z tłumika puszcza większy dymek i głośniej chodzi. Patrzyłem czy tłumik jest ciurawy albo pęknięty ale jest ok. Dodam że ostatni element końcowy tłumika jest delikatnie zgnieciony do środka czy to może być powód że chodzi głośniej? No i oczywiście jest troszkę słabszy i więcej mi pali benzyny tak z litr. Macie może pomysł co to może być? Czy moze to być coś ze świecami zwiazane? Bo już sam nie wiem gdzie się udać z tym żeby chodziła jak wcześniej na początku. A może jakaś diagnostykę jeszcze pojechać zrobić sprawdzić spalanie albo jak jest ustawiony poleci ktoś coś żeby zrobić to może miał ktoś taki problem.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem w Toyota Auris 1.6 124. KM 2007 r.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2016, 20:45:40 »
Chciałeś zaoszczędzić a tylko narobiłeś sobie kosztów montując instalacje LPG. Tylko niewielkie grono osób zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków ubocznych LPG. Pseudo oszczędność
Jeśli nie ma ciśnienia na cylindrach to mogły wypalić się gniazda zaworowe. To że jest słabszy to pewnie skutek ubogiej mieszanki LPG. Wydech będzie głośno chodzić bo w wyniku spalania gazu powstaje para wodna i kwas siarkowy a to wszystko szybciutko trawi układ wydechowy.
Proponuje udać się do ASO na profesjonalną diagnozę komputerową bo takie zgadywanie problemu nie rozwiąże.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2016, 21:03:43 »
a tylko narobiłeś sobie kosztów montując instalacje LPG. Tylko niewielkie grono osób zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków ubocznych LPG. Pseudo oszczędność
Jeśli nie ma ciśnienia na cylindrach to mogły wypalić się gniazda zaworowe. To że jest słabszy to pewnie skutek ubogiej mieszanki LPG. Wydech będzie głośno chodzić bo w wyniku spalania gazu powstaje para wodna i kwas siarkowy a to wszystko szybciutko trawi układ wydechowy.

Żeby było jasne - nigdy nie miałem gazu i nie mam zamiaru zakładać.
Ale piszesz jak .........
Gość jeździ trzy miesiące na gazie.
Ile w tym czasie przejechał km ?
I myślisz, że przez te trzy miesiące wypalił gniazda zaworowe ?  :o
I myślisz, że przez te trzy miesiące "para wodna i kwas siarkowy" (wynikiem spalania gazu tak na marginesie jest H2O i CO2  :laugh:) wypaliły mu wydech ?  :cheesy:

Ludzie jeżdżą latami na gazie (dziesiątki lub setki tkm) i dopiero po takich przebiegach wypalają się gniazda i korodują wydechy.

Moim zdaniem gazfachman coś sp ... ł przy instalacji.
I albo "rozjechały" się przy okazji mapy od benzyny , albo i od benzyny i od gazu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2016, 23:08:47 »
Chciałeś zaoszczędzić a tylko narobiłeś sobie kosztów montując instalacje LPG. Tylko niewielkie grono osób zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków ubocznych LPG. Pseudo oszczędność Jeśli nie ma ciśnienia na cylindrach to mogły wypalić się gniazda zaworowe. To że jest słabszy to pewnie skutek ubogiej mieszanki LPG. Wydech będzie głośno chodzić bo w wyniku spalania gazu powstaje para wodna i kwas siarkowy a to wszystko szybciutko trawi układ wydechowy. Proponuje udać się do ASO na profesjonalną diagnozę komputerową bo takie zgadywanie problemu nie rozwiąże.

:laugh:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca 2016, 07:19:28 »
Z tym kwasem siarkowym to poleciałeś ceglany  :cheesy:
Odnosnie wątku.

Jaka instalka jest załozona? Ma lubryfikację? Przy jakim przebiegu założony gaz? Jakie dokładnie błędy wypluł ECU?
Obi

Offline xmen1112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2016, 07:56:07 »
Gaz został założony przy 148000 tys. Zawory są ok bo były sprawdzane komputer wykrył brak spalania na 1 cylindrze. Ogólnie nie powiem samochód odpala jeździ ok jak już depne to leci najgorzej do 60 jest taki mulowaty i to chodzi o benzynę. Bo później leci bez zastrzeżeń. Wiem że gaz niezalecane jest ale szczerze to na gazie mam przejechane 2000 km i watpie żeby narobił takie szkody. Instalacja gazowa założona jest STAGA. Bardziej skłonny byłby że wypaliło tłumik bo silnik pracuje ok tak jak wcześniej tylko z wydechu jest inny dźwięk głośniej chodzi. Nie jest on słyszalny wewnatrz auta tylko jak się stanie na zewnątrz.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marca 2016, 08:00:55 »
Napisałeś że drugi mechanik wymienił miejscami cyt. "czujnik położenia wałka rozrządu jeden z drugim" Z tego co kojarzę jest jeden czujnik.
Nie chodziło Ci przypadkiem o zamianę monocewek ?
Obi

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marca 2016, 08:05:47 »
Gaz został założony przy 148000 tys. Zawory są ok bo były sprawdzane komputer wykrył brak spalania na 1 cylindrze. Ogólnie nie powiem samochód odpala jeździ ok jak już depne to leci najgorzej do 60 jest taki mulowaty i to chodzi o benzynę. Bo później leci bez zastrzeżeń. Wiem że gaz niezalecane jest ale szczerze to na gazie mam przejechane 2000 km i watpie żeby narobił takie szkody. Instalacja gazowa założona jest STAGA. Bardziej skłonny byłby że wypaliło tłumik bo silnik pracuje ok tak jak wcześniej tylko z wydechu jest inny dźwięk głośniej chodzi. Nie jest on słyszalny wewnatrz auta tylko jak się stanie na zewnątrz.
Zmień gaziarza, moim zdaniem masz kiepsko zainstalowaną instalację. W poprzednim aucie żony (Nissan Micra K12)  miałem podobne problemy, jeżeli chodzi o dynamikę, ale tam po przejechaniu na gazie 370 000 km po prostu poszła kompresja na jednym cylindrze.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2016, 08:21:53 »
I myślisz, że przez te trzy miesiące wypalił gniazda zaworowe ? 

Da się zrobić w jeden dzien jak cos jest nie tak z instalacja lpg.

Zawory są ok bo były sprawdzane

Ale co bylo spradzane? Kompresja mierzona, glowica wyciagana?

Z tego co kojarzę jest jeden czujnik.

Dwa wałki to dwa czujniki :)

Zmierz kompresje i wtedy mozemy dalej kombinowac.

Offline xmen1112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2016, 13:56:10 »
Tak dwa walki jest i dwa czujniki i jeden z drugim został zamieniony. Ale mi tu nie chodzi o samo przyspieszeniem gazie gaz obecnie odstawmy chodzi o to że autko odpala chodzi i jezdzi tylko delikatnie straciło po tym wszystkim moc i głównie chodzi mi że strasznie buczy jak się na zewnątrz wyjdzie. Zastanawiam się czy jednak to nie wina tłumika jest bo to słychać jakby wina była w tłumiku

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marca 2016, 14:47:08 »
Z tym kwasem siarkowym to poleciałeś ceglany  :cheesy:
Cytuję artykuł o instalacjach LPG:
"W niskich temperaturach dochodzi jeszcze do wykraplania pary wodnej w skrzyni korbowej. Woda w oleju wiązana jest przez emulgatory, ale produkty spalania siarki również świetnie się z nią łączą dając nam kwas siarkowy i siarkawy."
"Paliwo LPG cechuje się jedną, poważną wadą – dużą dopuszczalną zawartością siarki. W benzynie lub oleju napędowym zawartość siarki nie może przekroczyć 10ppm. W gazie LPG ten poziom jest zwiększony do 50ppm. "

Nie od dziś wiadomo że kwas siarkowy reaguje z metalami.

Zanim ktoś jeszcze powie że w wyniku spalania LPG nie powstaje kwas siarkowy to niech się lepiej nie udziela. Lub proponuję wrócić do gimnazjum do lekcji chemii.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2016, 14:52:42 wysłana przez Ceglany »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marca 2016, 15:03:01 »
proponuję wrócić do gimnazjum do lekcji chemii.
nie każdy chodził do gimnazium :cheesy:

Offline xmen1112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca 2016, 15:36:49 »
Ceglany fajnie że znasz się na chemii ale moje pytanie jest proste. Mówię że silnik już działa ok jeżdżę na benzynie tylko że z tłumika idzie dziwny odgłos buczy czy to może być wypalony tłumik?

Offline xmen1112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Marca 2016, 19:15:43 »
Witam jeszcze raz. Mam takie dodatkowe pytanie do tematu. Czy tłumik jeżeli jest wypalony będzie mógł być przyczyną zapalania się kontrolki wspomagania silnika?

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Marca 2016, 21:24:46 »
No niestety wydech końcowy a także środkowy nie ma wpływu na świecenie się jakiejkolwiek kontrolki. Problem leży gdzie indziej. Proponuję jechać do ASO celem diagnostyki komputerowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl