Autor Wątek: Mocowanie pancerza linki od zmiany biegów.  (Przeczytany 1289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Mocowanie pancerza linki od zmiany biegów.
« dnia: 30 Marca 2016, 14:29:38 »
Przed świętami miałem plan wymienić skrzynię. Przeliczyłem się z czasem i operacja w połowie została przerwana  :czerwona: Zdążyłem jednak odkręcić linkę od przełącznika przy skrzyni biegów. Po przykręceniu z powrotem opadł ten ostatni fragment jakby pancerza, który usztywnia linkę między mocowaniem na wsuwkę do skrzyni a samym przełącznikiem. Wynik jest taki, że zamiast przerzucać na park, linka się wybacza i zostaje na neutralu. Moje pytanie jest takie. Jak to jest mocowane? Wygląda jakby na wcisk ale jest tam cholernie mało miejsca i ciężko się zorientować. Niby wciskałem ale nic to nie dało. Ktoś już coś takiego przechodził i uporał się z tym problemem?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Mocowanie pancerza linki od zmiany biegów.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2016, 16:40:26 »
Czy na pewno dobrze ustawiłeś przełącznik na skrzyni względem położenia dźwigni biegów?
Z tego co kojarzę, dźwignia na N i przełącznik ustawia się na znaku, też na N. Jest w manualu opis, ale nie mam pod ręką.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2016, 18:35:26 »
Samego przełącznika nie ruszałem ani jego dźwigni. Jedynie odkręciłem linkę więc raczej nie powinno mieć to znaczenia na jakiej pozycji ustawiłem. Tam jest możliwość przestawienia o jedną pozycję a u mnie linka ciągnie dźwignię przy skrzyni gdy przełączam selektorem na np D, ale jak chcę wrócić do P do linka zamiast pchać dźwignię wygina się na bok bo nie trzyma jej ten niby pancerz.

Tak to wygląda (mało miejsca więc fotka taka se):

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2016, 18:58:14 »
Wyrwane z okucia, nie wiem jak Ty to zrobiłeś  :cheesy:

Trzeba wyjąć całe cięgło i albo je wymienić na sprawne albo spróbować zakuć ponownie z zachowaniem fabrycznej długości.

3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2016, 21:12:10 »
Zapewne przy wyciąganiu skrzyni zapomniał wypiąć z przepustnicy, albo zaplątała się skutecznie.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2016, 22:31:46 »
Nic z tych rzeczy. Może jakaś wada wykonania bo nie siłowałem się z tym. Kiedyś też mi to wypadło ale jakoś widać musiałem to włożyć z powrotem. Teraz jakoś nie chce współpracować  :cheesy:  ale może to wina braku czasu na zabawę. Liczyłem na to, że może problem jest znany ale jak widać jestę pionirę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl