Autor Wątek: Klimatyzacja....problem?  (Przeczytany 3759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
Klimatyzacja....problem?
« dnia: 28 Kwietnia 2016, 10:59:40 »
Zacząłem używać klimy po przerwie zimowej i zaczęły do mnie dobiegać niepokojące dźwięki. Po włączeniu klimy (manual) wiadomo obroty wchodzą na wyższe itp. ale spod maski zaczęły dobiegać dodatkowe dźwięki...takie rzęrzenie (nawet nie wiem jak to sie pisze poprawnie). Pytanie jest nastepujące - czy u was po odpaleniu klimy tez jakieś dzwieki wydaje sprężarka czy moja już się kończy po prostu? Wydaje mi sie też że słabiej chłodzi ale akurat ona nigdy specjalnie wydajna nie była wiec ciężko porównać. Napiszcie jak to w waszych aurisach wygląda. Pacjent to 1.6 z 2008 r.
VVT-i

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Klimatyzacja....problem?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2016, 11:33:31 »
Nie obejdzie się bez wizyty w warsztacie , tak z opisu to nikt nie zgadnie? Wygląda na uszkodzoną sprężarkę (łożyska?) ale to "wróżenie z fusów", w każdym razie przy takich odgłosach nie używałbym klimy , bo można tylko pogorszyć sprawę. U mnie jak włączę klimę to nie ma żadnych dodatkowych odgłosów , Auris 1,6 benzyna.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2016, 12:32:19 »
Na pewno jest coś ze sprężarką - to jest efekt rzadkiego używania klimy. Albo sprężarka albo część która jest przy sprężarce (nie wiem jak się nazywa  :-(  )
Where Wishes Fly......

Thing

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2016, 14:48:26 »
Ja bardzo sporadycznie używam klimatyzacji i nie mam żadnych podejrzanych dźwięków.

Offline MarcinGD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2016, 15:18:49 »
Na pewno jest coś ze sprężarką - to jest efekt rzadkiego używania klimy. Albo sprężarka albo część która jest przy sprężarce (nie wiem jak się nazywa  :-(  )
Ta część to sprzęgło. Jeśli dźwięk jest po załączeniu to będzie to sprężarka.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwietnia 2016, 15:35:41 »
Ta część to sprzęgło.

Tylko że w tej sprężarce nie ma sprzegla.

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwietnia 2016, 17:37:10 »
No to tak jak podejrzewałem że sprężarka kaput :-( Da sie to jakoś zregenerować/ naprawić? Nie wiem czy słusznie ale kojarzy mi sie naprawa tej części z dużymi wydatkami mam rację?

Co do używania klimy to owszem nie używam jej na okrągło jak niektórzy ale często. W lato praktycznie codziennie. Znajomi też różnie używają i jeszcze nikomu klima nie padła z tego powodu.
VVT-i

Offline MarcinGD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwietnia 2016, 19:48:39 »
Ta część to sprzęgło.

To co ma ta cudowna sprężarka zamiast sprzęgła?

Offline MarcinGD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwietnia 2016, 20:04:40 »
Ta część to sprzęgło.

To co ma ta cudowna sprężarka zamiast sprzęgła?
No dobrze jest 6SEU14C bezsprzeglowa.

Offline MarcinGD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwietnia 2016, 20:09:56 »
No to tak jak podejrzewałem że sprężarka kaput :-( Da sie to jakoś zregenerować/ naprawić? Nie wiem czy słusznie ale kojarzy mi sie naprawa tej części z dużymi wydatkami mam rację?

Co do używania klimy to owszem nie używam jej na okrągło jak niektórzy ale często. W lato praktycznie codziennie. Znajomi też różnie używają i jeszcze nikomu klima nie padła z tego powodu.
To że jej nie używasz nie oznacza że sprężarka nie działa. Niestety bezsprzeglowe chodzą cały czas tylko wydajność jest regulowana elektrozaworem.

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwietnia 2016, 10:10:46 »
Ale to lepiej że ta moja nie posiada tego sprzegła czy gorzej? W takim razie pozostaje ze te dźwięki to mogą byc lożyska lub sie zaciera sprężarka? Ktoś moze regenerował ją kiedyś...jaki to może być koszt tak orientacyjnie? Na allegro jest spro używek może lepiej kupić taką?
VVT-i

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwietnia 2016, 10:16:13 »
koszt regeneracji - 700 - 1000 w zależności od zakładu.
używka - nie masz gwarancji że nie jest na wykończeniu, tak jak obecna. koszt nowej oryginalnej jest kosmiczny - z tego co pamiętam około 4000 zł.
Są dostępne zamienniki - noname - za około 1200 zł, ale to chińczyki i nie ma pewności co do jakości.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Thing

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Kwietnia 2016, 15:31:28 »
Ciekawy jestem czy takie kosmiczne ceny tylko w salonach Toyoty, czy w innych markach również.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maja 2016, 10:49:07 »
To ja mam pytanie. Skoro sprężarka jest bezsprzęgłowa, to jak to się ma do zaleceń (ogólnych) okresowego uruchamiania klimy celem wymieszania oleju. Czy tutaj ma to jakiś sens, skoro sprężarka i tak miesza cały czas?
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maja 2016, 14:11:57 »
to jak to się ma do zaleceń (ogólnych) okresowego uruchamiania klimy celem wymieszania oleju

nijak :)

A tak szczerze to w zadnym aucie nie "mieszałem" oleju zimą i nigdy nic sie nie działo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl