Autor Wątek: Bardzo wolne obroty (300-400) po wymianie akumulatora  (Przeczytany 3540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
Bardzo wolne obroty (300-400) po wymianie akumulatora
« dnia: 06 Maja 2016, 07:42:41 »
Wczoraj wymieniłem pierwszy akumulator w aurisie model 1.6 2010 po lifcie(miał równo 6 lat). Oczywiście wyłączyłem alarm drzwi kierowcy były otwarte odłączyłem pierwsze  - a później + i po odłączeniu klem od akumulatora włączyła się syrena alarmu. To podłączyłem klemy do akumulatora i syrena się wyłączyła. Kupiłem nowy akumulator podłączyłem go oczywiście przy włączonej syrenie alarmu. Samochód normalnie zapalił alarm działał (dał się aktywować i wyłączyć z kluczyka). I tu pojawia się problem na który zwróciłem zaraz po ruszeniu samochodem. Wolne obroty sinika spadają do 300 – 400 na minutę ale silnik normalnie pracuje nie rzuca nim nie krztusi się. Nie zapaliła się żadna kontrolka od silnika. Oczywiście klemy podczas montażu były oddzielony i nie dotykały metalowych części karoserii. Nie było żadnego przeskoku iskry. Akumulator wyprodukowany w lutym tego roku.  Silnik normalnie przyśpiesza nic się dziwnego z nim nie dzieje oczywiście poza tymi bardzo wolnymi obrotami. Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się popsuć – odłączyć? Dzisiaj jadę do ASO i tam pewnie dojdą co jest nie tak ale może ktoś z czymś takim się spotkał.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Bardzo wolne obroty (300-400) po wymianie akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2016, 08:18:58 »
będzie tak przez jakiś czas - odłączając akumulator zresetowałeś mapowanie silnika - teraz musi się "dostroić" i wszystko wróci do normy
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Bardzo wolne obroty (300-400) po wymianie akumulatora
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2016, 20:01:47 »
Dzisiaj uruchomiłem silnik (po nocnym postoju z nowym akumulatorem) i po 5-8 sekundach obroty spadły do 800 - 900. Jazda próbna i wygląda że wszystko jest tak jak przed wymianą akumulatora czyli samo się naprawiło  <taniec>
Temat do zamknięcia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl